OraNoua.ro
Publicat în 25 iunie 2014, 21:20 / 233 elite & idei

Mircea Geoană: România și Republica Moldova pot reprezenta împreună o Poartă a Europei

Mircea Geoană: România și Republica Moldova pot reprezenta împreună o Poartă a Europei

România și Republica Moldova pot reprezenta împreună o adevărată Poartă a Europei, susține senatorul PSD Mircea Geoană, înalt reprezentant al Guvernului pentru proiecte economice și diplomație, potrivit unui comunicat de presă remis joi AGERPRES.

Senatorul a participat la Forumul UE — Moldova 2014, organizat de Centru Român pentru Politici Europene, în parteneriat cu Foreign Policy Association și Deutsch-Moldauisches Forum, în orașul Bălți, Republica Moldova.

Printre participanți s-au mai aflat Gerd Mueller — ministrul federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din Germania, Iurie Leancă — prim-ministru al Republicii Moldova, Igor Corman — președintele Parlamentului din R. Moldova, Pirkka Tapiola — șeful delegației Uniunii Europene în R. Moldova, precum și reprezentanți ai mediului de business, politic și al societății civile din Germania, România, Polonia și Republica Moldova.

‘Acordul de Asociere și Liber Schimb (cu Republica Moldova — n.r.) este mai mult decât un moment politic și simbolic important. Este momentul decisiv al confirmării destinului european al Republicii Moldova, al drumului de neoprit al reîntâlnirii dintre România și Republica Moldova”, a spus Geoană.

Potrivit acestuia, momentul geopolitic este extrem de complex.

Totodată, înaltul reprezentant al Guvernului României pentru proiecte economice și diplomație a subliniat faptul că România și Republica Moldova pot reprezenta, împreună, o adevărată Poartă a Europei, prin care mărfurile, oamenii, ideile și capitalul să circule înspre și dinspre actuala piața europeană și, în curând, piața de liber schimb transatlantică, pe Noul Drum al Mătăsii.

Mai mult, Mircea Geoană a atras atenția asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie să fie mult mai activă în a sprijini suplimentar economia Republicii Moldova.

‘Finanțarea coridorului IX pan-european, care leagă Istanbulul de Helsinki, trecând prin estul și nordul României, prin Republica Moldova, Ucraina și Polonia, refăcând vechiul drum al lui Ștefan cel Mare și al Mariei Tereza, este astăzi din nou de actualitate. La fel de importantă este și susținerea proiectelor transfrontaliere, a finanțării unor puncte comune româno-moldovene de trecere a frontierei de tip Schengen, după modelul de pe granița dintre Polonia și Ucraina, începând cu Sculeni, Stânca Costești, Giugiulești și Ungheni, dar și la Sighet și Vicovu de Sus cu Ucraina’, a mai arătat senatorul.

Potrivit acestuia, fie că este vorba de interconectarea sistemelor energetice și a infrastructurilor prin România către Europa, fie că este vorba de investiții aducătoare de locuri de muncă, soarta europeană a Republicii Moldova trece și printr-o relație puternică cu România.

„Fondul de Investiții România-Moldova pe un model folosit deja de Polonia, propus de Institutul Aspen România, poate să aducă resurse suplimentare pentru investiții în energie și infrastructuri critice pentru cele două economii’, a subliniat Mircea Geoană.

Cu această ocazie, Înaltul Reprezentant al Guvernului a cerut sprijinul oficialilor europeni de a sprijini inițiativa discutată cu premierul Leancă, de a organiza o conferință a donatorilor internaționali pentru Republica Moldova.

‘După modelul reușit al Georgiei, Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Guvernului de la București, a propus organizarea unei conferințe internaționale a donatorilor pentru Republica Moldova, în cursul lunii octombrie’, a precizat acesta.

De asemenea, Mircea Geoană a avut un amplu schimb de opinii cu Iurie Leanca pe teme de actualitate politică regională, europeană și bilaterală, ocazie cu care premierul Leancă i-a transmis oficialului român că a acceptat invitația omologului său român de a participa la conferința internațională Bucharest Forum New Silk Road, organizată de Institutul Aspen, cu sprijinul Guvernului României și al BNR între 2-4 octombrie 2014, la București”.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe