Mircea Geoană: Românii vor decide cine e cel mai bun lider
Senatorul Mircea Geoană s-a aflat într-o vizită la Berlin, în perioada 28-29 septembrie. In capitala Germaniei s-a întîlnit cu membri ai Bundestag-ului, din partidele SPD și CDU, printre care Susanne Kastner, președinta Comisiei de Apărare și Gunter Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene. Geoană a participat și la un workshop, organizat la Berlin de Institutul Aspen Italia.
DW: Domnule Geoană, la Berlin ați avut întâlniri cu o serie de parlamentari germani, membri ai SPD și ai CDU. Care au fost subiectele aflate pe agenda bilaterala?
M.G.: Sigur că subiectele au fost legate de evoluțiile din România, în special de evenimentele politice recente, dar am discutat și despre teme mai vaste. Este clar pentru toată lumea că Germania își asumă un rol important în problemele europene și globale. Și cred că pentru România, o țară care a devenit recent membru al UE, e important să rămână conectată, să scape de sentimentul că e la periferia Europei. Contactele cu prietenii noștri din Bundestag, cum ar fi Susanne Kastner, Președinta Comisiei de Apărare, domnul Gunter Krichbaum, șeful Comisiei pentru Afaceri Europene, sau un parlamentar mai tânăr cu o vastă experiență în probleme de apărare și securitate, domnul Roderich Kiesewetter. Am avut o ocazie foarte bună de a ne implica într-un astfel de dialog.
DW: Cum ați menționat și dumneavoastră, Europa a stat cu ochii pe România, din cauza crizei politice. Mai mulți politicieni germani au reacționat dur față de evenimentele de la București. Cum explicați aceste critici?
M.G.: Ca întotdeauna, o astfel de retorică severă are o multitudine de explicații. Unele dintre ele rezultă din realitate, altele din percepții, iar altele, din interese politice. Ele merg mână în mână. Iar proporțiile acestor trei ingrediente pot fi analizate. E un motiv de îngrijorare, cred, pentru cineva care nu e implicat în politica din România. Pentru că o astfel de critică dură nu face bine României. Și cred că nu e bună nici pentru Germania, pe termen lung. Pentru că politicienii vin și pleacă, dar interesele rămân. Crizele politice vin și pleacă, dar interesele rămân. Până și pentru o țară mare și influentă ca Germania, implicarea în zona sud-est europeană e foarte importantă.
Acum răul a fost făcut, intrebarea e cum putem să reconstruim încrederea. Aceasta este întrebarea centrală și totodată misiunea pe care ar trebui să o aibă toată lumea în România, indiferent de afilierea politică, sau de ideologie. Pentru că o Românie considerată oaia neagră a UE, o Românie care nu profită de potențialul uriaș pe care îl are și o Românie care nu e un membru demn, productiv și eficient al comunității noastre a națiunilor europene e un minus pentru România, evident, dar e și un minus pentru Europa. Cum refaci această imagine? Mai ales prin contacte strânse.
Le-am făcut interlocutorilor mei câteva sugestii, legate de viitorul economic și fiscal al Europei, de politica energetică a Europei, sau de poziţia Europei la nivel global, în ceea ce privește politica de apărare și securitate. Și cred că România ar trebui să fie inclusă în grupul țărilor, cu care Germania se consultă îndeaproape, ca Franța sau Polonia. Cred că dincolo de situația politică, încă agitată, România ar putea fi un asemenea interlocutor. Berlinul discută tot mai des despre politica europeană de apărare. România e un jucător important în această ecuație. Legăturile economice între Germania și România sunt de asemenea importante. Germania e partenerul economic numărul unu al României, e vorba despre schimburi economice de aproximativ 17- 18 miliarde de euro anual. Schimburile comerciale ale Germaniei cu China se ridică la 145 miliarde de euro, nu e o suma nesemnificativă.
În câteva cuvinte, cred că ar trebui să ne implicăm din nou și să ieșim din acest con de umbră în care am fost plasați și să revenim la agenda reală. Și pe plan ideologic, ar trebui să incercăm să mergem înainte. Pentru că e clar – și aceasta a fost propunerea mea către doamna Kastner, un politician foarte influent în România și bineînțeles în Germania – am vorbit despre prezența unor politicieni de top ai SPD-ului în România înainte de alegeri. Va avea loc la București Congresul Partidelor Populare Europene, în timp ce socialiștii europeni au decis să nu organizeze acest congres la București. Cred că social- democrații români ar avea nevoie de o formă de sprijin. La fel cum cei care au sprijinit numai o anumită latură în România ar trebui să înțeleagă că, pe termen mediu, este contraproductiv să te bazezi pe un singur partener. În special dacă acel partener e deosebit de erodat în ceea ce privește popularitatea, în România. Încerc să readuc o agendă care să unească interesele României, ale Germaniei și ale Europei deopotrivă. Dar de asemenea, să mă asigur că disputele între cele două tabere politice vor lăsa să se întrevadă și puțin adevăr, astfel încât, după alegerile parlamentare, să ne putem implica, indiferent de partid, în reapropierea României de Europa.
DW: Cancelarul Angela Merkel a criticat situația politică din România. Credeți că acest lucru ar putea dăuna relațiilor politice dintre România și Germania?
M.G.: A existat un schimb de păreri fără precedent. Și din România. Indiferent de cauze – și revin aici la cele trei ingrediente, care cred că au dus la această retorică de ambele părți – ar trebui să ne gândim la o abordare constructivă. Nu-mi ascund ambiția pe care o am de câțiva ani și voi continua să merg pe această idee, de a completa acest triunghi care există între Germania, Franța și Polonia. Cred că România ar fi un al patrulea pilon perfect pentru o astfel de relație. În ciuda turbulențelor politice – Germania va avea și ea alegeri anul viitor, noi vom avea de asemena alegeri in decembrie, vom avea și alegeri prezidențiale – trebui să încercăm să ne debarasăm de tentația de a reacționa impulsiv la un moment dat, fără a ne uita la viitor. Cred că există destulă cumpătare și înțelepciune atât la Berlin, cât și la București, pentru a trece peste acest episod care, trebuie să spunem, a lăsat urme. Dar cred că interesele sunt mult mai puternice decât divergențele care au apărut în ultimele luni.
Articol integral publicat pe http://www.dw.de/dw/article/0,,16279036,00.html
Ultima ora:
ObservatorAndrei Caramitru: RUSIA ATACA FRONTAL SI TOTAL ROMÂNIA . PARCHETUL TREBUIE SA ACTIONEZE – ACUM !!!!!!
PoliticAndrei Caramitru: RUSIA ATACA FRONTAL SI TOTAL ROMÂNIA . PARCHETUL TREBUIE SA ACTIONEZE – ACUM !!!!!!
EconomieCristian Tudor: Ultragreens continuă să demonstreze că inovația, perseverența și angajamentul pentru excelență pot face diferența
ExternAnca Dragu discută la Bruxelles despre integrarea în structurile financiare europene
SocialElena Calistru, la audierea din comisia REGI a Parlamentului european, despre viitorul politicii de coeziune din perspectiva societății civile
EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!
EditorialRadu Carp: Mesia de pe TikTok – o dezinformare de proporţii (I)
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe