OraNoua.ro
Publicat în 15 ianuarie 2014, 01:41 / 233 elite & idei

Mircea Geoană: Situația terenurilor agricole trebuie discutată urgent în CSAT

Mircea Geoană: Situația terenurilor agricole trebuie discutată urgent în CSAT

România trebuie sa facă totul pentru a încuraja cetățenii români să păstreze și să lucreze terenurile agricole, mai ales că agricultura are o șansă reală de a deveni unul din cele mai puternice motoare de creștere economică. De aceea, zvonurile, alimentate de declarațiile unui angajat al ambasadei Ungariei la București, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra teren agricol în Transilvania sunt de-a dreptul îngrijorătoare.

Ridicarea restricțiilor la cumpărarea de teren agricol de către persoanele rezidente în UE este o obligație asumată de România prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Atâta vreme cât suntem pe o piață liberă, neinfluențată de intervenționismul altor state, lucrurile sunt în regulă. Însă mi se pare inacceptabil ca un stat — în cazul nostru Ungaria — să se implice deschis în activitatea de achiziție a terenurilor agricole din alt stat. Este o atitudine lipsită de rațiune, o provocare inacceptabilă care nu face decât să alimenteze o stare de tensiune de care nici noi și nici Ungaria nu avem nevoie. Statul român, cu toate instituțiile sale, trebuie să combată o asemenea politică a Ungariei.

Nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu susțin o blocare a investițiilor străine în agricultură. Dimpotrivă, străinii care au investit în agricultura românească au demonstrat că pot pune pe picioare exploatații agricole de succes. Dar la mijloc este securitatea alimentară a României, iar vânzarea excesivă a terenului agricol către cetățeni străini, mai ales în contextul unor inițiative dubioase precum cea a Ungariei, este în viziunea mea un risc pe care trebuie să îl controlăm foarte bine, fiind o problemă de interes național.

Este extrem de clar că există o diferență semnificativă între posibilitățile financiare ale românilor și ale cetățenilor străini interesați să cumpere teren agricol în România. Obligația statului român este să se protejeze prin toate mijloacele legale și instrumentele financiare pentru a atenua crearea unui dezechilibru pe piața funciară. Și aici mă refer inclusiv la creșterea capacității financiare a cetățenilor români de a cumpăra teren agricol. Faptul că Parlamentul României a adoptat deja o lege prin care se oferă facilități importante, inclusiv împrumuri garantate de stat, pentru ca cetățenii români să cumpere teren agricol în propria lor țară este un prin pas corect. Este o inițiativă firească ce vine în sprijinul cetățenilor români lipsiți de resurse.

Mai mult, orice stat are dreptul să-și apere interesele, chiar și cu riscul de a da naștere unor reacții sau ridicări de sprâncene din partea Bruxelles-ului. În Ungaria, de exemplu, actuala lege limitează dreptul de proprietate a terenurilor agricole la fermierii profesioniști care au trăit și lucrat în Ungaria cel putin trei ani. În Bulgaria, în octombrie 2013, Parlamentul a aprobat o prelungire controversată până în 2020 a moratoriului asupra vânzării terenurilor agricole pentru străini. Sub presiunea Uniunii Europene, legea a fost trimisă la Curtea Constituțională. Bulgaria nu a abandonat, ci a anunțat că ar putea înființa o agenție sau o comisie pentru a impune măsuri restrictive cu privire la utilizarea terenurilor de către străini.

Traian Băsescu era deplin informat despre gravitatea subiectului și a riscurilor aferente. Siguranța alimentară reprezintă un element important al securității naționale și, de aceea, acest subiect ar fi trebuit să se afle pe agenda CSAT cu mult înainte de 1 ianuarie 2014. Deși târziu, acest subiect ar trebui să fie pus pe agenda CSAT cu cea mai mare urgență.

Retrimiterea legii la Parlament, indiferent de motivele reale sau imaginare invocate de dl Băsescu, ar trebui să reprezinte și o invitație pentru noi de a privi textul acestei legi cu și mai multă atenție și să completăm munca depusă de Executiv.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe