OraNoua.ro
Publicat în 12 martie 2014, 16:57 / 438 elite & idei

Mircea Geoană: Soluția diplomatică este cea mai bună cale de a rezolva conflictul din Ucraina

Mircea Geoană: Soluția diplomatică este cea mai bună cale de a rezolva conflictul din Ucraina

Senatorul Mircea Geoană a declarat marți că soluția diplomatică este cea mai bună cale de a rezolva conflictul din Ucraina, dar dacă el escaladează, Uniunea Europeană și SUA trebuie să fie pregătite cu un pachet de sprijin politic, financiar și economic, inclusiv în zona șantajului energetic la care sunt supuse Ucraina și, potențial, Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, declarația a fost făcută de Geoană, care este președintele Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului privind aderarea României la Spațiul Schengen, în cadrul întrevederii cu Grigoris Vassiloconstandakis, ambasadorul Greciei la București.

„În contextul situației tensionate din Ucraina, membrii Comisiei Schengen au avut marți o discuție cu ambasadorul elen, având în vedere că în acest moment Grecia deține președinția UE. Totodată, Grigoris Vassiloconstandakis a prezentat prioritățile președinției elene legate de creștere economică și creare de locuri de muncă, guvernanța economică și lupta împotriva imigrației ilegale”, se arată în comunicat.

Geoană a mai spus că România este direct interesată de găsirea unei soluții în Ucraina, având în vedere proximitatea noastră geografică, iar ultimele evoluții și îngrijorarea statelor europene sunt un motiv în plus pentru ca discuția despre aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen să evolueze în ritm mai accelerat.

„Faptul că Republica Moldova a făcut progrese semnificative în ceea ce privește relaxarea sistemului de vize este un pas important, dar integrarea totală a țării noastre și a Bulgariei în Schengen ar crea un plus de siguranță la granița estică a Uniunii Europene”, a precizat senatorul.

El a mai subliniat faptul că Federația Rusă nu va ezita să folosească aceleași mijloace și presiuni și în cazul Transnistriei, Osetia de Sud și a Abhaziei. De aceea, Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită pentru a lua măsuri rapide.

Ultima ora:

ObservatorAlina Inayeh: Provincialism sau teamă?

PoliticIulian Chifu: Putin cu mâna întinsă la Beijing – limitele Parteneriatului strategic asimetric ruso-chinez

EconomieCristian Socol: Argumente pentru creșterea salariului minim

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a participat la reuniunea managementului Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în sectoarele de apărare și securitate la Dublin, dovadă a recunoașterii expertizei institutului în domeniu

EditorialAlina Inayeh: Provincialism sau teamă?

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe