OraNoua.ro
Publicat în 16 aprilie 2014, 13:22 / 156 elite & idei

Mircea Geoană susține că România trebuie să valorifice oportunitățile transfrontaliere cu Ucraina

Mircea Geoană susține că România trebuie să valorifice oportunitățile transfrontaliere cu Ucraina

Înaltul Reprezentant al Primului-Ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice și de diplomație publică, Mircea Geoană, a afirmat, sâmbătă, la o întâlnire cu reprezentanții administrației locale din județul Maramureș, că România trece printr-un moment geopolitic unic din care trebuie să valorifice în termeni practici oportunitățile oferite.

„Asistăm în această perioadă la un duș scoțian pe care această mare și importantă țară de la răsărit, Federația Rusă, îl administrează regiunii, Europei, în general. Un duș scoțian foarte rece, tăios, inacceptabil la adresa vecinilor săi, dar și o parte de oportunitate în sensul reacției întregii Europe și a întregii comunități transatlantice; o face și va continua să o facă pentru a putea oferi vecinilor noștri din Ucraina, Republica Moldova din Georgia opțiunea de a alege în mod liber și suveran sistemul politic, democratic, sistemul de valori și organizare administrativ modern. (…) Al doilea război al Crimeei trebuie să aducă România din situația unui stat de frontieră la granița de est a Europei, cu toate handicapurile cu care această ipostază îl aduce, într-un stat pivot, într-un stat capabil să folosească întreaga geografie și întregile resurse pentru a deveni o punte între Est și Vest. Maramureșul este expresia la nivel micro a acestui potențial pe care România îl are pentru a deveni o punte între Est și Vest, între Nord și Sud” a spus Mircea Geoană.

Acesta a subliniat importanță reașezării granițelor europene și preocuparea Guvernului României de a avea relații de bună vecinătate cu țările apropiate.

„Dacă granița strategică a Europei va sta probabil o vreme pe granița noastră de est cea ce înseamnă o Românie mult mai puternică din punct de vedere militar și strategic, și acest lucru se va întâmpla, din punct de vedere comercial și economic granița Europei este în curs de deplasare mult către Răsărit, iar în urma acordurilor de asociere și de liber schimb pe care Moldova, Georgia și Ucraina le vor semna în curând cu UE, înseamnă mutarea graniței comerciale a Europei mult mai la Est. Cel puțin până pe Nipru și posibil către malul de est al Mării Negre. Este o schimbare de o semnificație geostrategică și economică fără precedent în istoria recentă a României și trebuie să profităm de această situație. Pentru asta am continuat și continui să fac un turneu în zonele de graniță ale României, și către Moldova și către Ucraina, și acolo unde există potențial de colaborare tripartită sau multipartită. Invităm și vecinii și aliații noștri din Polonia, Slovacia, Ungaria și încercăm să ancorăm pe toată granița de vest a Ucrainei și pe singura graniță de vest a Moldovei, care e România, tot ce putem să facem în acest moment aduce aceste țări în mod practic fără declarații ditirambice mai aproape de noi, aproape de Europa. Este obligația noastră și este interesul nostru, iar de aceea Guvernul României va reanaliza proiectele transfrontaliere pe care le vom colecta pentru a putea face în următoarele săptămâni o evaluare proaspătă a cea ce înseamnă proiecte transfrontaliere pe care România le are antamate într-o formă sau alta. Să desprăfuim și să actualizăm toate euroregiunile și colaborările trilaterale pe care le avem și să aducem într-o logică prin care și noi să putem investi mai mult, că avem nevoie de mai multe investiții din bugetul propriu, național și local, dar vrem că împreună să facem o echipă comună și vom organiza la București după Paști o întâlnire cu ambasadorii Poloniei, Slovaciei, Ungariei, Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei cu Guvernul României pentru a vedea cum putem merge împreună la Bruxelles ca să obținem resurse suplimentare în această fereastră de oportunitate pe care o traversăm” a afirmat Mircea Geoană.

Demnitarul guvernamental a subliniat necesitatea reconfigurării unor proiecte transfrontaliere românești la granița cu Ucraina, Ungaria și Polonia, aflate în așteptare, având ca exemplu implicarea statului polonez.

„Vom fi într-un loc unde conectarea transfrontalieră a României de principalul nostru vecin de la Est și de la Nord, care e Ucraina. Polonia are 513 kilometri de graniță cu Ucraina, șapte puncte de trecere a frontierei, din care cinci de cale ferată, toate cele șapte puncte de trecere a frontierei sunt puncte comune de trecere, și Polonia este și stat NATO, UE și membru Schengen. Deci tot cei noi construim acum din punct de vedere de infrastructură de trecere a frontierei o vom însoți de aceeași logică de puncte comune de trecere a frontierei; unul pentru a fi extrem de ferm, etanș din punct de vedere de crimă organizată și lucruri necurate care se preling prin granițele tuturor statelor, ca să devenim mult mai permisivi, mult mai deschiși, respectând interesele economice și comerciale ale celor care participă, în a putea să optimizăm trecerea frontierelor. Este inacceptabil ca un TIR să aștepte trei ore în granița moldoveană și alte trei ore în granița română și practic să abuzăm investitorii din zona noastră. Îi alungăm pur și simplu din lipsă de infrastructură și proceduri superbirocratice”, a declarat Mircea Geoană.

Senatorul Mircea Geoană, însoțit de ambasadorii Ungariei, Poloniei, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Dragoș Titea, vicepreședintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, și prefectul județului Maramureș, Anton Rohian, a vizitat locul unde se va construi viitorul pod rutier dintre România și Ucraina care va traversa râul Tisa, în apropierea municipiului Sighetu Marmației.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe