Matei Bogdan
Publicat în 10 mai 2023, 08:17 / 117 elite & idei

Mircea Geoană, vizită în SUA: În Europa și în NATO trebuie să cultivăm un ecosistem de inovare format din guvern, sectorul privat, mediul academic și societatea civilă

Mircea Geoană, vizită în SUA: În Europa și în NATO trebuie să cultivăm un ecosistem de inovare format din guvern, sectorul privat, mediul academic și societatea civilă

Noul model economic global va pune preț pe securitatea economică, iar la acesta trebuie să contribuie nu doar marile economii, ci și economiile mai mici din țările membre NATO, a declarat, miercuri, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianței Nord-atlantice, în cadrul Conferinței globale a Institutului Milken, desfășurată la Los Angeles.

“Avem nevoie de estonieni, români, albanezi. Avem nevoie de economiile mai mici, de cele care nu au Silicon Valley sau clusterul de biotehnologie din Boston, sau chiar economia masivă germană sau marea industrie franceză, britanică sau canadiană”, a afirmat Mircea Geoană, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Secretarul general adjunct al NATO a explicat că “războiul din Ucraina este un punct de inflexiune care va schimba profund nu numai geopolitica lumii, ci și geo-economia lumii.”

“Se va pune preț pe securitatea economică. Acest lucru va face fondurile de investiții mai atractive. Acest lucru va face ca guvernele să devină mai agile. Va fi necesar ca noi, în Europa, în NATO și în democrații, să cultivăm ecosistemul de inovare, format din guvern, sectorul privat, mediul academic și societatea civilă”, a spus Mircea Geoană.

El a subliniat că NATO a creat cu acest scop Acceleratorul de Inovare în Domeniul Apărării pentru Atlanticul de Nord (DIANA), prin intermediul căruia “avem cele mai bune nuclee de inovație pe care aceste țări le au la dispoziție.”

Nu în ultimul rând, secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre finanțarea inovației și a tehnologiilor legate de securitate, despre “o anumită formă de rezervă pe care unele industrii financiare, fonduri de pensii și altele au avut-o până acum de a investi în tehnologii de apărare și securitate”.

“Cred că ar trebui să găsim un nou mecanism pentru a spune că avem nevoie de acești bani dacă vrem să depășim China sau alte țări care propun fuziunea dintre stat și business, pe care pur și simplu nu ne-o putem permite. În anii ’70, 90% din toate inovațiile în domeniul apărării au fost realizate de către guverne, cu laboratoare și bani guvernamentali. Astăzi, 90% sunt realizate de sectorul privat. Dacă vrem să găsim o modalitate de a le face concurență celor care sunt foarte mari, trebuie să găsim o modalitate mai bună pentru ca guvernul, sectorul privat și societatea civilă să colaboreze și să găsească o cale de urmat. Avem resursele, talentul și banii necesari”, a conchis Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, efectuează, în perioada 03-14 mai 2023, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.

Cu acest prilej, va avea întâlniri cu înalți oficiali guvernamentali, reprezentanți ai Casei Albe, ai Departamentului de Stat, cu membri ai Senatului și Camerei Reprezentanților din Washington DC, cu cercetători de la Universitatea Stanford și Virginia Tech, cu membri din conducerea companiei Google, cu antreprenori din domeniul tehnologiei din Silicon Valley, precum și cu reprezentanți ai comunităților românești din mai multe orașe din SUA.

Ultima ora:

ObservatorKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

PoliticNicolae Ciucă: Am decis în coaliţia de guvernare să sprijinim planul liberal “România produce”, de reindustrializare a României

EconomieKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

ExternMarco Badea: Referitor la explozia pagerelor folosite de membrii Hezbollah pentru comunicații între ei

SocialMarian Staș: Manifest puternic din partea unui expert în educație pentru redarea demnității de „meseriaș”, după eroarea școlii românești care a scos generații întregi de „șomeri cu diplomă” – „Toată lumea trebuie să înțeleagă că meseria e brățară de aur”

EvenimenteDiana Stafie: I was invited to attend an HP event – AI & Automation Summit in Bucharest – and share my perspective on the Future of Work in the AI reality

EditorialTeodor Baconschi: Viața la țară în secolul 21. Efectul european și glasul valorilor ancestrale într-o alianță de nota 10

CulturaAna-Maria Mihaescu: Salbek Opera Masterclass & Gala, 21-25 August 2024 – film of the event



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe