OraNoua.ro
Publicat în 30 iulie 2014, 17:15 / 310 elite & idei

Mircea Maliţa: Obiecte nomade

Mircea Maliţa: Obiecte nomade

de Mircea Maliţa

În cartea sa din 1990, „Linii de orizont” eseistul francez Attali, a fost inspirat să prevadă că în viitor creşte vertiginos numărul de mici unelte care întovărăşesc pe om, ca ceasuri, ochelari, stilouri: le-a numit „obiect nomade”. Putea de pe atunci să afirme că în geanta noastră vom căra un calculator personal. Numai că viteza şi propoziţiile invaziei procesului personal a depăşit orice imaginaţie. În treizeci de ani, din 1977 şi până în 2007, numărul lor a crescut la 1 miliard de exemplare şi pentru 2015 se aşteaptă să fie 2 miliarde, adică câte unul pentru patru locuitori ai globului.

Au existat multe revoluţii tehnico-ştiinţifice, dar nu ca cea pe care o trăim noi. Computerul personal s-a micşorat, e piesă de buzunar. Se încorporează şi într-un telefon liliputan. Poate fi şi mai mic, ca un ceas de mână. Sau intră pe o tabletă, împreună cu alţi patru colegi ai săi, ca să asigure accesul la filme, muzică, presă şi însemnări profesionale, la alegere. Mai e nevoie de ceva să mărească statura omului contemporan, care trăieşte cea mai rapidă şi explozivă revoluţie din istorie?

Sursa: http://sfadaideilor.fumn.eu

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe