OraNoua.ro
Publicat în 2 septembrie 2015, 15:59 / 280 elite & idei

Mireille Rădoi: Acces naţional unic la Bibliotecile Centrale Universitare din România

Mireille Rădoi: Acces naţional unic la Bibliotecile Centrale Universitare din România

Cunoaşterea se articulează prin acces

 

Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, va propune Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice realizarea unui permis unic de acces în bibliotecile centrale universitare din România. Utilizatorii bibliotecilor centrale din cele patru mari centre universitare – Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara – vor avea astfel acces neîngrădit la colecţiile de documente tradiţionale, la bazele de date de publicaţii electronice, la serviciile şi produsele de informare şi cercetare.  

Lărgirea ariei de acces a resurselor de informare complementare se transformă astfel din deziderat într-un imperativ. Ea răspunde cerinţelor ce decurg din diversificarea ofertei de formare iniţială şi continuă a universităţilor româneşti, ce este acum însoţită de o mobilitate crescută pe piaţa cercetării.  Sunt tot mai frecvente cazurile când, licenţiaţii unei anumite universităţi optează pentru susţinerea masterului sau a doctoratului în alt centru universitar, alăturându-se astfel specialiştilor implicaţi în studii şi cercetări transdisciplinare, principalele categorii de beneficiari ai acestei reglementări.

Propunerea de optimizare a serviciilor printr-un card unic de acces  vine în urma unei analize a discuţiilor purtate de către conf. univ. dr. Mireille Rădoi în cadrul Congresului IFLA (International Federation of Libraries Association) care s-a desfășurat la Cape Town, Africa de Sud, în perioada 15-21 august 2015.

Racordarea instituţiilor responsabile de ghidarea informaţională şi diseminarea cunoaşterii în mediul academic la un organism internaţional este o măsură obligatorie, determinată de faptul că IFLA este generatorul tendinţelor ştiinţifice în cîmpurile informaţiei şi al politicilor de integrare a bibliotecilor de toate tipurile în societatea civilă şi de recunoaştere a rolului şi misiunii acestora.

Derulându-se sub tema „Strong Libraries Strong Societies” congresul IFLA a cuprins sub umbrela sa obiective precum:

  • dezvoltarea socială prin otimizarea serviciilor oferite utilizatorilor şi compatibilizarea acestora la nivel mondial;
  • politici manageriale ferme extinse spre cooperarea internatională în vederea susţinerii rolului de agent social al bibliotecii.

Direcţiile de lucru în care instituţia noastră a fost implicată în cadrul evenimentului s-au axat pe sesiunile Academic and Research Libraries – forumul dedicat bibliotecilor din învățământul superior și de cercetare şi Knowledge Management sesiune care urmăreşte aplicarea managementului cunoașterii în context profesional. Justificarea vine din nevoia de a armoniza pe structura unei biblioteci de rang academic arhitectura cunoaşterii ştiinţifice, conceptele şi principiile de management organizaţional, de a conecta instituţia cu agenţii guvernamentale, organizaţii, instituţii de cercetare.

Bibliotecile urmăresc transferul reciproc de informaţii şi cunoaştere,  schimbul de bune practici,  partajarea resurselor şi continua optimizare a relaţiilor cu  utilizatorii, ca fundamente ale consolidării rolului şi puterii lor în societatea informaţională.

Pragmatica sferei info-documentare reflectă pe deplin mutaţia produsă de mişcările ideilor  astfel că dictonul lui Alvin Toffler Information is Power  este dezvoltat   de Knowledge is Power – rolul bibliotecilor centrale universitare în era digitală fiind acela de centru de învăţare şi de creare a cunoaşterii.

Cunoaşterea este putere atunci când este diseminată la locul potrivit, la timpul potrivit, şi oamenilor potriviţi. Mediul academic este matricea ideală de generare a  informaţiei prelucrate iar bibliotecile din structura sa sunt chemate să–şi unească forţele pentru ca această cunoaştere să devină operaţională pentru ştiinţă, cercetare şi învăţământ.

 

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe