Matei Bogdan
Publicat în 8 noiembrie 2022, 21:50 / 85 elite & idei

Mireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” susține inovația în educație

Mireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” susține inovația în educație

Luni, 7 noiembrie 2022, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol IMireille Rădoi a participat la conferința națională cu titlul Rolul inovației în reducerea riscurilor pentru economie și societate. Evenimentul se încadrează în programul IIICES, lansat în 2018, al cărui obiectiv este să creeze o platformă de comunicare între specialiștii din industriile cu impact major asupra societății și economiei, prin instrumentele pe care le utilizează – dezbaterile profesionale, platformele digitale și paginile dedicate. 

Cea de-a treia ediție a conferinței internaționale a reunit lideri de opinie din diferite domenii de activitate, printre care: decidenți din zona parlamentară și guvernamentală, membri ai Academiei Române, reprezentanți ai mediului de afaceri, oameni de știință.

Fiecare dintre temele propuse spre dezbatere au fost construite în jurul conceptului de reducere a riscurilor în domenii precum educația, bunurile de larg consum și asistența medicală, având în centru inovația – catalizator al riscurilor economico-sociale. Dezbaterile au urmărit două trasee de expertiză: abordarea unor problematici de actualitate, după cum se manifestă în comportamentul publicului țintă (importanța inteligenței artificiale în analiza ecosistemului informațional, accesul la educație, alternativele cu risc redus în dezvoltarea obiceiurilor nocive), respectiv adoptarea unor soluții, reflectate în domeniul de activitate specific.

În continuarea discursului de deschidere al prof. univ. dr. Dan Cristea, membru corespondent al Academiei Române, secțiunea dedicată educației a fost susținută de către conf. univ. dr. Mireille Rădoi. Pornind de la premisa că biblioteca facilitează cunoașterea prin inovație, Directorul General B.C.U. Carol I a evidențiat statutul instituției, de lider al modernizării în rândul resurselor infodocumentare, fiind prima bibliotecă din România care a implementat permisul digital, printr-o aplicație mobilă, și tot prima bibliotecă prezentă în mediile virtuale Ghișeul.ro și Discover Romania

Alte demersuri importante privind modernizarea infrastructurii digitale ale bibliotecii cuprind dezvoltarea colecțiilor sale prin intermediul platformelor Restitutio (dedicată digitalizării obiectelor de patrimoniu) și Lib2Life (un amplu proiect interinstituțional prin care au fost scanate și puse la dispoziția publicului 2.000.000 pagini de specialitate), fiind urmate îndeaproape de implementarea software-ului de management Liberty.

Mireille Rădoi, directorul general B.C.U. Carol I a demonstrat, în cadrul prezentării sale, impactul inovației în educație, declarând că B.C.U. Carol I a devenit, pentru mediul academic, un important centru de învățare și dezvoltare a aptitudinilor digitale, ca urmare a îmbunătățirilor constante aduse structurii informatice și a garantării soluțiilor software integrate, oferind acces la sursele sale documentare și la noile tehnologii, la colecții digitalizate și programe incluzive.

Concluziile formulate au pus accent pe raționalizarea contextului în care industriile, prin modernizare constantă, pot funcționa într-un echilibru economico-social care să aducă valoare sustenabilă comunităților, îndemnând la crearea unor rețele de sprijin reciproc în dezvoltarea perspectivelor comune de viitor și în includerea inovației pe agenda autorităților. 

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe