Matei Bogdan
Publicat în 6 noiembrie 2024, 13:49 / 207 elite & idei

Mireille Rădoi: Deschiderea Colocviului Național „Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?” la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Mireille Rădoi: Deschiderea Colocviului Național „Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?” la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Joi, pe 7 noiembrie 2024, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București va oficia deschiderea Colocviului Național „Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?”. Evenimentul organizat în colaborare cu Academia Română, Muzeul Național al Literaturii Române și Facultatea de Litere a Universității din București,  este dedicat reflecțiilor asupra sincronizării culturale și impactului acesteia în societatea modernă. Colocviul marchează 100 de ani de la publicarea lucrării emblematice a lui E. Lovinescu, Istoria civilizației române moderne, un studiu care, încă de la apariție, a provocat un val de reacții și controverse în rândul intelectualității românești.

Deschiderea va avea loc în Aula Bibliotecii, un spațiu care poartă tradiția dialogului academic și intelectual, oferind un cadru ideal pentru a dezbate valabilitatea principiilor de sincronizare lovinesciene și relevanța acestora în peisajul cultural actual. În contextul noilor realități și valori, colocviul își propune să exploreze noi întrebări și perspective, având ca punct de pornire ediția critică a lucrării lui Lovinescu, coordonată de Eugen Simion și realizată de Nicolae Mecu și Oana Soare.

Programul deschiderii oficiale din Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” va include alocuțiuni din partea unor voci remarcabile în peisajul intelectual românesc, care vor aduce perspective valoroase asupra temei colocviului:

  • Acad. Ioan Aurel Pop, Președinte Academia Română
  • Acad. Mircea Dumitru, Vicepreședinte Academia Română
  • Acad. Mircea Martin, prof. emerit, Facultatea de Litere, Universitatea din București
  • Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române
  • Prof. univ. dr. Oana Fotache Dubălaru, Decanul Facultății de Litere, Universitatea din București

Dezbaterile vor fi moderate de conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” și de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române.

Colocviul promite să fie nu doar un spațiu de învățare, ci și o invitație deschisă către dialoguri pline de inspirație, pentru toți cei care doresc să exploreze complexitatea identității culturale românești, alături de cei mai apreciați profesori și cercetători din țară și străinătate. Temele abordate se concentrează asupra viziunilor lui Eugen Lovinescu, explorând teoriile sale de sincronism și modernizare culturală precum și implicațiile critice pe care acesta le-a avut asupra sintezei între tradiție și modernitate și asupra influenței sale în definirea unei identități culturale românești autentice și adaptate timpurilor.

„Deschiderea acestui colocviu reprezintă oportunitatea de a ne pune întrebări temeinice despre identitatea noastră culturală și intelectuală. Într-o lume în continuă schimbare, viziunea lui Eugen Lovinescu asupra sincronismului rămâne un punct de referință la fel de actual și astăzi, după mai bine de un secol de dezbateri pe acest subiect. În cadrul colocviului, încurajăm un dialog deschis, care să inspire participanții să exploreze și să reinterpreteze noțiunile de tradiție și modernitate. Sper ca aceste dezbateri să aducă lumină și să îmbogățească perspectiva fiecărui participant asupra valorilor culturale românești”, a declarat conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Ultima ora:

ObservatorEmil Constantinescu: “Pe timpul meu, tinerii au murit pentru libertate”. Apel ca generația actuală și tinerii să înțeleagă “vulnerabilitățile dictaturii”

PoliticEmil Constantinescu: “Pe timpul meu, tinerii au murit pentru libertate”. Apel ca generația actuală și tinerii să înțeleagă “vulnerabilitățile dictaturii”

EconomieRadu Burnete: Dacă alegem un model economic izolaționist și autarhic, atunci ne întoarcem în trecut

ExternCătălin Predoiu a discutat cu ambasadorii Franței și Germaniei despre dosarul Schengen: Discuțiile pe care le-am avut confirmă poziționarea foarte bună pe care o avem în perspectiva Consiliului JAI

SocialDragos Bucurenci: Ce-am făcut în ultimii 22 de ani, cum am ajuns din societatea civilă în lumea multinaționalelor

EvenimenteVictor Vevera, la Bucharest Security Conference 2024: Investițiile în tehnologie sunt importante pentru a răspunde provocărilor referitoare la securitatea cibernetică

EditorialIulian Chifu: De pe frontul războiului hibrid al Rusiei – România a probat reziliența societală democratică

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe