Mireille Rădoi: “ieşireadinbazadedate” lansată cu show de poezie şi blues
Vineri, 14 iunie 2013, ora 12.00, la Teatrul “Ariel” din Târgu Mureş (str. Poligrafiei nr.4), cu sprijinul Librăriei GOG, se va lansa “ieşireadinbazadedate” de Mireille Rădoi, o carte de poeme şi de debut în spaţiul literar românesc. Vor vorbi despre carte şi autoare scriitorii Ioana Crăciunescu şi Flaviu Predescu. Invitat special: lingvistul Dorin Uritescu. Amfitrion: Tiberiu Troncotă. Lansarea de la Târgu Mureş va fi urmată, de la ora 19.00, la “J’ai Bistrot”, de un show de poezie şi blues cu Mireille Rădoi, Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu şi Flaviu Predescu, precum şi trupa Black&White Blues Project. “Putem scăpa de serialitate, de matriţe, de dictatura imaginii şi a tehnologiilor informaţiei prin starea înaltă şi subtilă a poeziei, locul în care poţi fi doar tu cu tine şi interioritatea ta, tu cu Dumnezeu, tu cu călătoriile nesfârşite din imaginar. Pentru mine, scrierea poetică devine tot mai mult o terapie de a mă salva sufleteşte şi de a mă elibera de toate chingile unui real fără realităţi spirituale”, a declarat Mireille Rădoi.
„Mireille Rădoi – pe care multă lume o cunoaşte în calitatea sa de director al Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti şi de manager cultural, de autoare de cărţi de specialitate intrate în circuitul universitar internaţional – debutează în literatură cu o carte de poeme, un obiect de artă ce vizează bibliofilia, un discurs poetic autentic şi organic, stăpân pe mijloacele sale de expresie, în care suntem invitaţi să rezonăm cu o energie lirică de eliberare. Eliberare de toate dictaturile prezentului şi eliberarea din statistică şi din baza de date. Mireille Rădoi are intuiţia poetică şi feminină de a-şi găsi izbăvirea în Lumină şi Unicitatea dumnezeiască!”, a declarat Dan Mircea Cipariu.
„ieşireadinbazadedate” este promovată în cadrul unui turneu de lecturi publice în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Bucureşti (Galeria Galateca din Bucureşti, 19 iunie 2013, ora 19.00). AgenţiadeCarte.ro este partenerul media al acestui turneu. Proiectul este susţinut şi promovat de Galeria GALATECA (http://www.galateca.ro/) .
Mireille Rãdoi s-a născut la 9 mai 1974. Are experienţă în diverse domenii de activitate, fiind specialist în ştiinţele comunicării şi studii de securitate. A absolvit Academia Naţionalã de Informaţii ca şef de promoţie, a obţinut masteratul şi doctoratul în ştiinţe politice. Este conferenţiar universitar şi, din 2010, este director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (http://www.bcub.ro/). Este iniţiatoarea celui mai mare festival cultural în aer liber din Bucureşti: Strada de C’Arte (www.stradadecarte.ro). A reînfiinţat după 65 de ani de inexistenţă,„Fundaţia Universitarã Carol I” (www.fundatiacarol.ro).
Ioana Crăciunescu (actriţă de teatru şi cinema şi poetă) s-a născut la 13 noiembrie 1950, la Bucureşti. În 1973 a absolvit Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti şi a devenit actriţă a Teatrului Nottara. A publicat volumele: “Duminica absentă”, Cartea Românească, București, 1980; “Supa de ceapă”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1981; “Iarna clinică”, Cartea Românească, București, 1983; “Mașinăria cu aburi”, Editura Eminescu, București, 1984; “Creștet și gheare”, Cartea Românească, București, 1998; “Supa de ceapă / Soupe à l’oignon”, Editura Brumar, Timișoara, 2007.
Filmografie: “Actorul și sălbaticii” (1975); “Artista, dolarii și ardelenii” (1980). Ioana Crăciunescu a jucat în producțiile “Pullman paradis” (1995), “Mensonge” (1993), “Quelque part vers Conakry” (1992), “Întâmplări cu Alexandra” (1989), “Duminica în familie” (1987), “Să-ți vorbesc despre mine” (1987), “Femeia din Ursa Mare” (1982), “La capătul liniei” (1982), “De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), “Ion: Blestemul pamântului, blestemul iubirii” (1979), “Ediție specială” (1978).
Ioana Crăciunescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariştilor Români, a UCIN şi UNITER.
Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972 în Bucureşti. Este absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică din Bucureşti şi licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). Membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009, a fost reales pentru un al doilea mandat preşedinte al secţiei de Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este “singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte. 2012. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul SCRIITORI PE CALEA REGALĂ, iar în 2009, 2010, 2011, 2012 şi 2013 proiectul MARATONUL DE POEZIE, BLUES ŞI JAZZ. În 2011, 2012 şi 2013, de Ziua Culturii Naţionale, a iniţiat şi coordonat Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2010, 2011 şi 2012. Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei EURO CULTURART. Este publisherul www.agentiadearte.ro , spaţiu virtual unde sunt prezentate la zi evenimente de carte şi artă. Este preşedintele Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România şi preşedintele OPERA SCRISĂ. RO – societate de gestiune a drepturilor de autor.
Flaviu Predescu s-a născut la Cugir la 4 februarie 1981. Este autorul următoarelor cărţi: “Început de drum”; “Răsfoindu-mi adolescenţa”;
“Despre cer, iubire şi rouă”; “Aurul n-are trecere-n rai”; “Moartea prematură a unei veri”; “Sisifica resemnare”; “Chezăşie pentru libertate”;
“Secretul secretelor”. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Asistent universitar doctor. Câştigător al premiului pentru POEZIE(Ex Aequo) pe anul 2012, acordat de revista “Discobolul”. Câștigător al premiului pentru poezie al revistei ”Acasă”pe anul 2012
Ultima ora:
ObservatorEmil Constantinescu: “Pe timpul meu, tinerii au murit pentru libertate”. Apel ca generația actuală și tinerii să înțeleagă “vulnerabilitățile dictaturii”
PoliticEmil Constantinescu: “Pe timpul meu, tinerii au murit pentru libertate”. Apel ca generația actuală și tinerii să înțeleagă “vulnerabilitățile dictaturii”
EconomieRadu Burnete: Dacă alegem un model economic izolaționist și autarhic, atunci ne întoarcem în trecut
ExternCătălin Predoiu a discutat cu ambasadorii Franței și Germaniei despre dosarul Schengen: Discuțiile pe care le-am avut confirmă poziționarea foarte bună pe care o avem în perspectiva Consiliului JAI
SocialDragos Bucurenci: Ce-am făcut în ultimii 22 de ani, cum am ajuns din societatea civilă în lumea multinaționalelor
EvenimenteVictor Vevera, la Bucharest Security Conference 2024: Investițiile în tehnologie sunt importante pentru a răspunde provocărilor referitoare la securitatea cibernetică
EditorialIulian Chifu: De pe frontul războiului hibrid al Rusiei – România a probat reziliența societală democratică
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe