Adriana
Publicat în 3 octombrie 2012, 16:16 / 148 elite & idei

Mireille Radoi: O intelegere corecta a dinamicii din regiunea extinsa a Marii Negre este cruciala pentru interesele Romaniei

Mireille Radoi: O intelegere corecta a dinamicii din regiunea extinsa a Marii Negre este cruciala pentru interesele Romaniei
+ Observator

Biblioteca Centrala Universitara (BCU) a gazduit la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul festivalului cultural ” Strada de C’Arte”,  lansarea cărţii “Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre”, coordonată de George Cristian Maior şi Sergei Konoplyov.

Volumul este produsul cooperării Serviciului Român de Informaţii cu Programul pentru Securitate la Marea Neagră al prestigioasei Universităţi Harvard, cooperare concretizată şi prin organizarea la Bucureşti, în aprilie 2011, a unui seminar internaţional dedicat regiunii extinse a Mării Negre.

La eveniment au luat cuvântul personalităţi precum analistul politic Emil Hurezeanu, sociologul Vasile Dâncu, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, în prezenţa unui public avizat format din reprezentanţi ai sferei guvernamentale, mediului academic, societăţii civile şi mass-media.

În cadrul alocuţiunilor a fost subliniată importanţa Mării Negre în contextul geopolitic actual, atrăgându-se atenţia asupra evoluţiilor îngrijorătoare din regiune.

Conform directorului S.R.I. „sintagma «Marea Neagră este cel mai bun vecin al României» nu mai este valabilă. Dimpotrivă, Marea Neagră este un vecin complicat şi complex, prin multitudinea de probleme strategice, de securitate, de ordin geopolitic, de ordin economic şi chiar cultural pe care le generează.”.

Totodata, directorul BCU, Mireille Radoi, gazda evenimentului considera ca  “o intelegere corecta a dinamicii din regiunea extinsa a Marii Negre este cruciala, mai ales pentru un stat riveran ca Romania si mai ales daca Romania doreste sa-si asume un rol principal in contextul strategic regional. Este primul pas catre luarea unor decizii informate si intelepte si formularea unor politici care sa consolideze stabilitatea si sa promoveze interesele tarii in zona „.

Volumul valorifică expertiza de care dispune ţara noastră referitoare la regiunea extinsă a Mării Negre, cu respectarea rigorilor academice. Potrivit directorului SRI, George Maior, parteneriatul pe această temă cu o universitate de talia Harvard-ului constituie nu numai dovada deschiderii Serviciului către lumea academică, ci mai ales o măsură a credibilităţii analitice a Serviciului Român de Informaţii.

O dimensiune importantă a discuţiilor s-a referit la cunoaşterea strategică, respectiv la precondiţiile pe care trebuie să le respecte cunoaşterea pentru a căpăta caracter strategic şi la relaţia dintre furnizarea de cunoaştere şi luarea deciziei politice. Astfel, nicio strategie guvernamentală nu poate fi viabilă dacă nu este aşezată pe un fundament cognitiv foarte bun, iar între furnizorii de informaţie şi decidenţi trebuie să se stabilească un flux de comunicare îmbunătăţit, care să permită acţiunea oportună în baza cunoaşterii oferite.

Deşi ideile avansate în cadrul lansării editoriale au gravitat în jurul provocărilor pe care le prezintă regiunea extinsă a Mării Negre, au fost abordate şi oportunităţile existente, un exemplu fiind domeniul energetic. Pe lângă importanţa sa de coridor de tranzit energetic, Marea Neagră dispune de propriile resurse de hidrocarburi, fapt evidenţiat de prospecţiunile efectuale de mari companii precum Exxon Mobil. Aceste resurse teoretic avantajează ţara noastră, dar este necesar să se ia decizii strategice şi să se dezvolte strategii coerente, astfel încât să se poată negocia eficient la nivel statal cu actori de acest tip, în vederea promovării interesului naţional.

Galerie foto: http://www.sri.ro/subpagini/523/lansarea-volumului-cunoastere-strategica-in-zona-extinsa-a-marii-negre8221.html

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe