OraNoua.ro
Publicat în 25 mai 2016, 17:31 / 373 elite & idei

Mireille Radoi: Peste 22.000 de persoane au participat la Ziua României pe Broadway

Mireille Radoi: Peste 22.000 de persoane au participat la Ziua României pe Broadway

ICR New York a susținut, și în acest an, Festivalul Ziua României pe Broadway (Romania Day on Broadway) – http://romaniabroadway.com/.

Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Ziua Romaniei pe Broadway a avut loc duminică, 15 mai 2016, în New York, pe Broadway (de la Bowling Green Park până la Trinity Church, din dreptul căreia începe Wall Street). Evenimentul a fost realizat împreună cu Fundația non-profit ZIUA USA (condusă de Ștefan Minovici) și cu Fundația Universitară Carol I, din București (director general – Mireille Rădoi).

Pe scena festivalului, au rostit scurte, dar emoționante alocuțiuni, adresate unui public pe cât de eterogen pe atât de numerous, plasat peste tot sub tricolorul românesc: doamna Ioana Gabriela Costache — Consul General al României la New York, E. S. Ion Jinga — Ambasadorul României la ONU, domnul Liviu Jicman – Vicepreședinte al Institutului Cultural Român. În cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului, a fost prezentat mesajul ambasadorului României în SUA, E. S. George Cristian Maior, adresat comunităţii româno-americane, în care a fost menţionată importanţa comunităţii româneşti pentru legătura solidă pe care România a  construit-o, de-a lungul timpului, cu SUA. Mesajul a fost prezentat de domnul Gabriel Rotaru, consilier la Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Domnul Ștefan Minovici, organizatorul evenimentului, a dat citire unui mesaj adresat de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, pentru participanţii la tradiţionalul festival. Din partea americană, a fost prezentat mesajul doamnei Kristen Gillibrand, senator de New York, adresat participanților, români și americani, la acest eveniment.

Ca în fiecare an, festivalul a fost dedicat valorilor și tradițiilor culturale românești. Au fost invitați artiști, dansatori și muzicieni din diverse zone ale țării noastre.

În cadrul acestui festival de mare vizibilitate, care s-a desfășoarat în inima Manhattan-ului, ICR New York a prezintat publicului american, în premieră absolută, un recital al trioului Soul Serenade (Andrei Rotariu – voce, chitară, muzicuță și tamburină, Adelina Chivu – voce, kazoo, Codruţ Andrei – mandolină). La standul Institutul Cultural Român – plasat primul, în cel mai vizibil loc al punctului zero al Broadway-ului – au fost prezentate câteva costume tradiționale românești și ii, curatoriate de Cristina Chiriacau fost expuse picturi ale artistei Mirela Trăistariu, precum și linia de tricouri brodate manual, cu motive tradiționale românești, intitulată White, realizată de Mirela Trăistaru în colaborare cu Cristina Chiriac (Flori de Ie – http://www.florideie.ro/). De asemenea, Fundația Universitară Carol I și ICR New York au oferit publicului materiale promoționale, pliante și cărți, toate cu și despre România.

De asemenea, pe scena festivalului, au susținut recitaluri: trupa de rock “The Roadrunners” (Maria Moldovan – solistă vocală, Dan Purcea – chitară și liderul grupului, Gabriel Purice – chitară bas, Ramon Radosav – vioară, Ben Dumbauld – percuție), “Rapsozii Carpaților” (Nicolae Feraru, Mihail Chiriuc, Marian Miliță & Viorica Elena Onuț), Mariana Preda (nai), solistul de muzică populară Ciprian Cocalia, ansamblul de dans „Banatul” și Vox Maris Band.

Conform organizatorului și Primăriei locale, au participat la festival, de la 9.30 AM la 6 PM, aproximativ 22.000 persoane, tradiționala manifestare românească desfășurându-se într-una din cele mai frecventate zone ale metropolei americane, care atrage un număr impresionant de turiști din toată lumea.

 

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe