Mireille Radoi: Momentul împlinirii a cinci ani de la aderarea României la UE va fi marcat printr-o serie de acțiuni care se vor derula pe întreg parcursul anului 2012
„România in UE. Cinci ani de la aderare” , eveniment găzduit de Biblioteca Centrală Universitară, a avut loc pe 2 februarie 2012. La eveniment au participat Traian Băsescu, preşedintele României, prim-ministrul Emil Boc, Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai societăţii civile şi reprezentanţi ai mass-media.
„Momentul împlinirii a cinci ani de la aderarea României la UE va fi marcat printr-o serie de acţiuni care se vor derula pe întreg parcursul anului 2012, un prim eveniment fiind conferinţa desfăşurată pe 2 februarie 2012, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare” a declarat Mireille Rădoi pentru OraNoua.ro
La discuții au fost invitaţi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, ai mediului academic şi de afaceri, ai administraţiei centrale, ai Parlamentului României, ai think – tank-urilor specializate în domeniul afacerilor europene, ai mass-media, euro-parlamentari români.
România a devenit stat membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, finalizând astfel un proces iniţiat la mijlocul anilor ‘90. România şi-a început drumul către Uniunea Europeană la 1 februarie 1993, prin semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, document intrat în vigoare doi ani mai târziu. Negocierile de aderare au demarat în februarie 2000, în baza deciziei Consiliului European de la Helsinki din decembrie 1999, şi au fost încheiate în decembrie 2004. La 25 aprilie 2005, la Luxemburg, a fost semnat Tratatul de Aderare a României şi Bulgariei la UE . După finalizarea, în noiembrie 2006, a procesului de ratificare a tratatului în toate statele membre, România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.
Cristian Diaconescu a deschis lucrarile conferinței „România in UE. Cinci ani de la aderare”
Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a deschis pe 2 februarie 2012, conferinţa „România în UE. Cinci ani de la aderare”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Europene, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
„Conferinţa îşi propune să discute despre performanţele şi priorităţile noastre la 5 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Nu este un exerciţiu de tip aniversar sau festivist. Dimpotrivă, este o reflecţie necesară care trebuie să marcheze realist trecerea într-o etapă mai ambiţioasă a apartenenţei şi raportării noastre la Uniunea Europeană”, a declarat şeful diplomaţiei române.
„Astăzi nu am putea concepe identitatea României în afara reperului dat de apartenenţa la Uniunea Europeană. Aceasta face astăzi parte dintr-o normalitate, dintr-o normalitate activă, marcată de responsabilităţi majore, pornind de la combaterea crizei economice sau de la necesitatea unei redefiniri instituţionale comunitare, până la nevoia de consolidare a rolului global al Uniunii Europene”, a adăugat ministrul Cristian Diaconescu.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat, în acelaşi timp, că „Europa este un şantier în continuă construcţie şi consolidare la care România are capacitatea şi răspunderea să ia parte de o manieră activă în spaţiul unei Europe unite şi în baza respectului deplin pentru dreptul şi principiile comunitare. Suntem parte a unui proiect fundamental, cu anumite valori şi reguli pe care trebuie să le respectăm întocmai. (…). România va continua să acţioneze pentru promovarea unei Uniuni puternice, în care spiritul comun european să prevaleze, în contextul provocărilor complexe cu care ne confruntăm”.
La rândul său, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a evaluat realizările, eşecurile şi paşii de urmat pentru România, la 5 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, evidenţiind necesitatea ca ţara noastră să îşi consolideze poziţia în interiorul Uniunii. În acest sens, ministrul Leonard Orban a arătat că ţara noastră trebuie să se concentreze pe domenii precum adoptarea şi implementarea legislaţiei europene şi absorbţia fondurilor europene pentru un bilanţ pozitiv în 2013. „Este momentul în care trebuie să fim hotărâţi, să evidenţiem ceea ce nu a funcţionat bine şi să găsim soluţii”, a declarat ministrul Leonard Orban, exprimând speranţa că temele de afaceri europene vor avea, cu timpul, o pondere mai mare în dezbaterile la nivelul societăţii române.
Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a declarat, în discursul său, că nu doreşte să se refere la trecut, ci să vorbească despre prezent şi viitor- despre oportunităţile pe care România le are acum în Uniunea Europeană. „De resursele pe care administraţia românească reuşeşte să le atragă, de expertiza lor, de capacitatea lor de a-şi convinge partenerii europeni depinde într-o mare măsură capacitatea României de a-şi împlini rolul de stat mare în Uniunea Europeană. (…). Este important ca resursele intelectuale ale României să fie angrenate într-un sistem integrat de expertiză şi interes naţional, care să meargă dincolo de interese de moment, partinice sau partizane. Atunci vom putea şi noi să facem ca valoarea României, ca naţiune şi stat membru al Uniunii Europene, să fie mai mare decât suma valorilor reprezentanţilor ei”, a declarat comisarul european.
În cadrul conferinţei, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a transmis, prin intermediul unui mesaj video, felicitări Guvernului României şi preşedintelui Traian Băsescu cu ocazia împlinirii a cinci ani de la aderarea la Uniune şi a mulţumit pentru rolul de impulsionare şi soliditatea angajamentului autorităţilor române faţă de Uniunea Europeană. „Pentru România, calea către aderarea la UE şi aderarea în sine s-au dovedit în mod egal foarte constructive. Au fost însoţite de ample reforme care au contribuit la modernizarea ţării şi de care au beneficiat cetăţenii români„, a declarat Jose Manuel Barroso. Preşedintele Comisiei Europene a mai spus, vorbind în limba română, că este convins că „UE poate conta pe sprijinul ţării lui Mircea Eliade şi a lui Constantin Brâncuşi, a lui Eugen Ionescu şi a lui Emil Cioran. Sunt convins că putem conta pe România şi cetăţenii ei pentru a reuşi împreună această renaştere europeană„, a mai declarat Jose Barroso.
Conferinţa „România în UE. Cinci ani de la aderare” a continuat pe tot parcursul zilei cu vorbitori şi participanţi de marcă în cadrul a două sesiuni de lucru, „Dimensiunea economică – riscuri şi oportunităţi” şi „Cetăţean român-cetăţean al UE”.
Ultima ora:
ObservatorEmil Constantinescu: “Pe timpul meu, tinerii au murit pentru libertate”. Apel ca generația actuală și tinerii să înțeleagă “vulnerabilitățile dictaturii”
PoliticEmil Constantinescu: “Pe timpul meu, tinerii au murit pentru libertate”. Apel ca generația actuală și tinerii să înțeleagă “vulnerabilitățile dictaturii”
EconomieRadu Burnete: Dacă alegem un model economic izolaționist și autarhic, atunci ne întoarcem în trecut
ExternCătălin Predoiu a discutat cu ambasadorii Franței și Germaniei despre dosarul Schengen: Discuțiile pe care le-am avut confirmă poziționarea foarte bună pe care o avem în perspectiva Consiliului JAI
SocialDragos Bucurenci: Ce-am făcut în ultimii 22 de ani, cum am ajuns din societatea civilă în lumea multinaționalelor
EvenimenteVictor Vevera, la Bucharest Security Conference 2024: Investițiile în tehnologie sunt importante pentru a răspunde provocărilor referitoare la securitatea cibernetică
EditorialIulian Chifu: De pe frontul războiului hibrid al Rusiei – România a probat reziliența societală democratică
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe