Mireille Rădoi: „Scrie o pagină de omenie”, un exemplu de solidaritate pentru românii aflați sub zapadă


UPDATE: BCU “Carol I” prelungeşte colecta până joi, 16 februarie 2012
Angajaţii, cititorii și prietenii Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti organizează luni, 13 februarie 2012, și marți, 14 februarie 2012, între orele 09.00 și 21.00, o colectă de haine și alimente neperisabile cu titlul ”Scrie o pagină de omenie”. Donatorii vor trimite, pe lângă alimente și obiecte de îmbrăcăminte, o scurtă scrisoare de susținere morală și sufletească.
”Ne-am gândit că oamenii de carte, cei care lucrăm în cadrul Bibliotecii și cei care vin să citească și să studieze, pot oferi un exemplu de solidaritate prin această colectă și prin scrisoarea de încurajare pentru cei aflați acum într-o cumpănă grea a vieții. Vom merge în Vrancea, cu un convoi, miercuri, 15 februarie 2012”, a declarat doamna Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, inițiatoarea colectei. AgențiadeCarte.ro, 360 revolution, Tecon, Institutul pentru Management și Dezvoltare Durabilă și Tiger Security sprijină acest proiect umanitar.
Toți cei care doresc să facă donații în alimente neperisabile și îmbrăcăminte sunt așteptați la intrarea BCU ”Carol I” din strada Boteanu nr.1, sector 1, București, telefon +40-21-312 01 08.
Starea de alertă pentru judeţul Vrancea a intrat în vigoare luni, la ora 12,00, şi este valabilă până marţi, la ora 14,00
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a aprobat declararea stării de alertă pentru judeţul Vrancea.
„În baza notei de fundamentare a prefectului judeţului Vrancea a fost aprobată starea de alertă, urmând ca după această perioadă să fie reanalizată menţinerea ei”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.
El a precizat că, potrivit legislaţiei, starea de alertă este o procedură de urgenţă care se activează la solicitarea prefectului, care este şi şef al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
OUG nr. 21 din 15 aprilie 2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă precizează la articolul 2 că starea de alertă se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.
Potrivit aceluiaşi articol, situaţia de urgenţă este un eveniment excepţional, cu caracter non-militar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate.
Articolul 4 al OUG 21 stipulează că:
(1) Pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru: a) avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol;
b) declararea stării de alertă în cazul iminenţei ameninţării sau producerii situaţiei de
urgenţă; c) punerea în aplicare a măsurilor de prevenire şi de protecţie specifice tipurilor de
risc şi, după caz, hotărârea evacuării din zona afectată sau parţial afectată; d) intervenţia operativă cu forţe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative; e) acordarea de ajutoare de urgenţă; f) instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată; g) solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională; h) acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice; i) alte măsuri prevăzute de lege.
(2) Pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.
(3) Măsurile de restrângere a exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi prevăzute la alin. (2) trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi se aplică cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege.
(4) Acţiunile şi măsurile prevăzute la alin. (1), (2) şi (3) se stabilesc în regulamente, planuri, programe sau în documente operative aprobate prin decizii, ordine ori dispoziţii emise conform reglementărilor în vigoare, transmite AGERPRES.
Potrivit autoritatilor locale, aproximativ 40.000 de oameni sunt izolaţi de o săptămână în peste 50 de localităţi din judeţul Vrancea, rămânând fără alimente, apă şi medicamente, afirma, vineri, conducerea Consiliul Judeţean, în timp ce prefectul susţinea că mai sunt izolate doar nouă localităţi.
Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe