OraNoua.ro
Publicat în 13 februarie 2012, 18:04 / 764 elite & idei

Mireille Rădoi: „Scrie o pagină de omenie”, un exemplu de solidaritate pentru românii aflați sub zapadă

Mireille Rădoi: „Scrie o pagină de omenie”, un exemplu de solidaritate pentru românii aflați sub zapadă

UPDATEBCU “Carol I” prelungeşte colecta  până joi, 16 februarie 2012

Angajaţii, cititorii și prietenii Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti au organizat luni, 13 februarie 2012, și marți, 14 februarie 2012, între orele 09.00 și 21.00, o colectă de haine și alimente neperisabile cu titlul ”Scrie o pagină de omenie”. Colecta a fost prelungită până joi, 16 februarie 2012, ora 21.00 Donatorii au trimis pe lângă alimente și obiecte de îmbrăcăminte o scurtă scrisoare de susținere morală și sufletească..
UPDATE: Miercuri, 15 februarie 2012, dis de dimineaţă, a plecat o coloană de voluntari către nordul judeţului Buzau, cu dorinţa de a dezăpezi un areal în care nu s-a ajuns încă. Din această misiune vor face parte mai multe maşini, iar autoutilitara Bibliotecii Centrale Universitare, obişnuită cu volumele de carte, va purta cele care s-au strâns în primele două zile de colectă!  Directorul economic al bibliotecii, Mircea Cătălin, va merge personal în nordul judeţului Buzău .
„Am hotărât să trimitem alimentele şi hainele pe care le-am strâns către cei ce care vor fi scoşi din nămeţi şi vor avea nevoie imediată de ele…Am însoţit cele peste 500 de conserve, cei 70 de litri de ulei, 60 kg orez, 40 kg zahăr, 50 de pungi de cafea, 100 de pâini, 100 de kg de mălai şi făină, 70 de pachete de paste făinoase, precum şi apă, lapte, chibrituri, dulciuri  şi câţiva saci de haine şi pături, cu câte o Scrisoare de trecut această cumpănă a vieţii! Miercuri, 15 şi joi, 16 februarie 2012, vom continua să colectăm la Biblioteca Centrală Universitară Carol I cele trebuincioase pentru oamenii aflaţi în această grea încercare, iar vineri sperăm să mai putem ajuta măcar câteva zeci de familii”, a declarat Mireille Radoi.
Campania „Scrie o pagină de omenie”

Angajaţii, cititorii și prietenii Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti organizează luni, 13 februarie 2012, și marți, 14 februarie 2012, între orele 09.00 și 21.00, o colectă de haine și alimente neperisabile cu titlul ”Scrie o pagină de omenie”. Donatorii vor trimite, pe lângă alimente și obiecte de îmbrăcăminte, o scurtă scrisoare de susținere morală și sufletească.

”Ne-am gândit că oamenii de carte, cei care lucrăm în cadrul Bibliotecii și cei care vin să citească și să studieze, pot oferi un exemplu de solidaritate prin această colectă și prin scrisoarea de încurajare pentru cei aflați acum într-o cumpănă grea a vieții. Vom merge în Vrancea, cu un convoi, miercuri, 15 februarie 2012”, a declarat doamna Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, inițiatoarea colectei. AgențiadeCarte.ro, 360 revolution, Tecon, Institutul pentru Management și Dezvoltare Durabilă și Tiger Security sprijină acest proiect umanitar.

Toți cei care doresc să facă donații în alimente neperisabile și îmbrăcăminte sunt așteptați la intrarea BCU ”Carol I” din strada Boteanu nr.1, sector 1, București, telefon +40-21-312 01 08.

Starea de alertă pentru judeţul Vrancea a intrat în vigoare luni, la ora 12,00, şi este valabilă până marţi, la ora 14,00

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a aprobat declararea stării de alertă pentru judeţul Vrancea.

„În baza notei de fundamentare a prefectului judeţului Vrancea a fost aprobată starea de alertă, urmând ca după această perioadă să fie reanalizată menţinerea ei”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

El a precizat că, potrivit legislaţiei, starea de alertă este o procedură de urgenţă care se activează la solicitarea prefectului, care este şi şef al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

OUG nr. 21 din 15 aprilie 2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă precizează la articolul 2 că starea de alertă se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.

Potrivit aceluiaşi articol, situaţia de urgenţă este un eveniment excepţional, cu caracter non-militar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate.

Articolul 4 al OUG 21 stipulează că:
(1) Pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru: a) avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol;
b) declararea stării de alertă în cazul iminenţei ameninţării sau producerii situaţiei de
urgenţă; c) punerea în aplicare a măsurilor de prevenire şi de protecţie specifice tipurilor de
risc şi, după caz, hotărârea evacuării din zona afectată sau parţial afectată; d) intervenţia operativă cu forţe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative; e) acordarea de ajutoare de urgenţă; f) instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată; g) solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională; h) acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice; i) alte măsuri prevăzute de lege.

(2) Pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

(3) Măsurile de restrângere a exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi prevăzute la alin. (2) trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi se aplică cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege.

(4) Acţiunile şi măsurile prevăzute la alin. (1), (2) şi (3) se stabilesc în regulamente, planuri, programe sau în documente operative aprobate prin decizii, ordine ori dispoziţii emise conform reglementărilor în vigoare, transmite AGERPRES.

Potrivit autoritatilor locale, aproximativ 40.000 de oameni sunt izolaţi de o săptămână în peste 50 de localităţi din judeţul Vrancea, rămânând fără alimente, apă şi medicamente, afirma, vineri, conducerea Consiliul Judeţean, în timp ce prefectul susţinea că mai sunt izolate doar nouă localităţi.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe