Mireille Rădoi: Ziua Națională a Lecturii, celebrată prin poezie și muzică la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”


Miercuri, 12 februarie 2025, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a organizat o serie de manifestări culturale dedicate Zilei Naționale a Lecturii, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și Academia Română.
În centrul atenției s-au aflat opera și personalitatea poetului Ion Mureșan, care a susținut un recital din creație proprie, iar Ada Milea, Bobo Burlăcianu și Cristi Rigman au creionat versurile sale în nuanțe muzicale, împletind umorul, melancolia și ironia într-un spectacol memorabil.
Mireille Rădoi, directorul instituției gazdă și moderatoarea evenimentului, a declarat despre Ion Mureșan că „nu este doar un poet, ci o voce distinctă, profundă și inconfundabilă din literatura contemporană” și a subliniat faptul că „lectura are nevoie, mai mult ca oricând, de voci puternice care să o readucă în atenția publică – Ion Mureșan fiind una dintre aceste voci. Poezia sa nu este doar o sursă de reflecție, ci și un izvor de inspirație pentru alte arte. Iar această contopire între poezie și muzică nu face decât să întărească ideea că lectura nu este un proces pasiv, ci unul viu, care se hrănește din emoția și creativitatea fiecăruia dintre noi”.
Asemenea celorlalți promotori ai lecturii, poetul Ion Mureșan este un vechi prieten al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, fiind distins de către Fundația Universitară „Carol I” cu premiul Strada de Carte la cea de-a XIII-a ediție a festivalului, în semn de recunoștință pentru vasta sa activitate literară și pentru contribuția semnificativă la îmbogățirea patrimoniului cultural românesc.
Spectatorii s-au bucurat și de o expoziție de carte – obiect, o altă formă de expresie inedită pentru universul creator al poetului omagiat, pe care a pus-o la dispoziția publicului chiar fiica acestuia, artista Alexandra Mureșan.
Printre participanți s-au aflat atât personalități marcante din sfera cultural-academică, reprezentanți ai Ministerului Culturii, precum Ioan Matei – directorul Direcției de Cultură Scrisă și Patrimoniu, directori de biblioteci din țară, cât și iubitori de muzică și poezie din capitală.
Ultima ora:

ObservatorOana Șerban: Biopolitica azi – Cum ne controlează statul în numele siguranței?

PoliticVictor Negrescu: UE mai face un pas important – apărarea europeană primește un nou cadru de finanțare

EconomieRadu Hanga: Trebuie să începem să vorbim cât mai simplu despre investiţii şi să avem produse potrivite fiecăruia pentru a creşte lichiditatea

ExternOvidiu Nahoi: Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni

SocialAndrei Muraru: Revoluția lui Nawaf. În memoria lui Nawaf Salameh, un vizionar care a pus suflet în promovarea României

EvenimenteHoria Răzvan Botiş a primit premiul „In Memoriam Bogdan Gavrilă”

EditorialGrațian Mihăilescu: Ce-ar fi dacă Bucureștiul s-ar schimba în doar două zile? Soluții concrete, inovatoare și inspiraționale pentru un viitor urban mai verde și sustenabil la festivalul care reinventează relația oamenilor cu mediul urban

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe