Matei Bogdan
Publicat în 17 iunie 2020, 14:48 / 441 elite & idei

Mirel Palada: Cît timp se menține starea de alertă, poporul e anesteziat. Nu știe altceva decît covid

Mirel Palada: Cît timp se menține starea de alertă, poporul e anesteziat. Nu știe altceva decît covid

Cît timp se menține starea de alertă, poporul e anesteziat. Nu știe altceva decît covid. E ca și cum te-ai duce la dentist și-ți face o injecție și nu simți nimic. Sau, și mai sugestiv: e ca și cum ai fi internat în spital.

Cît timp ești internat în spital, nu prea te interesează nimic altceva decît sănătatea. Ce-o să faci cu banii? Dacă a dat cineva de mîncare la găini? Ce se mai întîmplă pe la servici? Fleacuri. Sănătatea e singura care contează. De-abia cînd ieși formal din spital, cînd îți dau actele de externare, atunci începi să te gîndești din nou la găini și bani și servici.

La fel și românii. Cît timp ai stare de alertă, criza economică nu prea contează în mintea poporului.

Ăsta e motivul pentru care peneliștii se chinuie din răsputeri să tîrîie targa încă o lună, și încă o lună. Să prelungească starea excepțională. Pentru că e un mecanism psihologic în joc, la nivelul întregii populații.

În clipa cînd nu va mai fi formal nici o stare modificată legal, atunci mințile românilor vor fi decuplate din stereotipul covid, vrăjeala nu va mai merge și toți își vor da seama ce nepricepuți și nătîntoci și ticăloși conduc țara. Și cum se duce economia în cap.

Citeam azi un raport de prognoză economică internațională. Ia ascultați aici, să înțelegeți magnitudinea facapului:

“We are close to completing the second quarter of 2020 and the Federal Reserve Bank of Atlanta is predicting a 48.5 percent decline in gross domestic product. Others are speaking of a 30-40 percent decline. Unemployment is at 15 percent and climbing. Even the more optimistic numbers are staggering not simply because of the size of the contraction but because of the speed with which it is happening. In the United Kingdom, the economy contracted by 20 percent in May alone. Germany expresses the most confidence: a 10 percent contraction in the second quarter. Most countries are expecting more modest declines in the third quarter, and then recovery in the fourth quarter.”

America doar decît cel puțin o treime, dacă nu chiar jumătate cădere economică. UK doar decît 20%. Germania, cea mai optimistă, doar decît 10%.

Imens. Oribil de imens.

România nu are cum să nu fie afectată cel puțin la fel. Fiind o țară care depinde nesănătos de mult de exporturi, ca niște bune slugi geostrategice ce sîntem, dacă țările dezvoltate strănută, noi facem febră. Iar dacă țările dezvoltate fac febră, noi intrăm direct în comă economică.

Ăsta e motivul pentru care peneliștii fac pe dracu în patru să fie stare de alertă pînă cel puțin în 2029, toamna tîrziu. Pentru că situația economică este oribilă. Și e de-abia începutul. Să vezi ce-o să fie la toamnă, cînd prăbușirile din economiile țărilor dezvoltate vor reverbera în sărăcia noastră de economie de lohn.

Să vezi dezastru. Să vezi dezastru…

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe