Matei Bogdan
Publicat în 19 mai 2021, 13:59 / 71 elite & idei

Mirel Palada: Medicii confirmă – valul patru în toamnă

Mirel Palada: Medicii confirmă – valul patru în toamnă

În primăvara asta, prin martie, am făcut Covid. O formă severă. Nu știu dacă era să mor sau nu, dar eu așa am simțit la vremea respectivă. Vreo săptămînă a fost iadul pe pămînt. Nu știu dacă vreți să treceți prin asta.

Drept consecință, am deocamdată anticorpi să-mi pun și-n cap, să donez și la sărmani. Chiar și așa, la trei luni după terminarea bolii, cînd mi-au recomandat medicii, mă voi duce să mă vaccinez. Eu mă pricep la sondaje. Medicii se pricep la boli. Fiecare cu domeniul său de competență.

În ciuda acestui lucru, susțin în continuare că este o mare greșeală să obligi oamenii să se vaccineze. E o încălcare strigătoare la cer a libertății, a drepturilor individuale. Atîta timp cît cei vaccinați sînt apărați de posibila intruziune în viața lor a celor nevaccinați, pentru simplul fapt că sînt vaccinați și nu se mai îmbolnăvesc, atunci nu există nici un motiv să se restrîngă drepturile celor care, din varii motive, întemeiate au ba, hotărăsc că nu vor să se vaccineze.

Oamenii au dreptul la libertate. Inclusiv la acel fel tîmpit de libertate iresponsabilă. Să fumeze. Să și-o dea în venă. Să nu se vaccineze. Să-și expună corpul și mintea la tot soiul de chestii. Dacă începem să suferim de pofta de a spune celorlalți ce să facă cu viața lor, riscăm să alunecăm pe o pantă foarte, foarte urîtă.

Pe parcursul istoriei au fost suficiente cazuri în care oamenii au fost împărțiți în cetățeni de rangul întîi și cetățeni de rang secund. În purtători de stele galbene și în oameni care n-au voie să meargă în autobuz decît în spate. Nu mai e cazul să mai trecem prin astfel de abuzuri.

Știu, tentația e mare. Statul are ditamai bîta în mînă cu care poate să-și proiecteze puterea. Dar cu atît mai mult statul trebuie să se abțină de la această tentație fascistă, autoritariană, dictatorială. În fond și la urma urmei, evreii au fost discriminați de către naziști cu legea în mînă, chiar cu știința în mînă – mă rog, știința lor, de pe vremile alea.

Azi am fost la analize. Stînd de vorbă cu medicii, după ce ne-au luat sînge, temperatura, tensiunea, concentrația de oxigen, am ajuns inevitabil și la subiectul evoluției pandemiei Covid.

Opinia medicilor a fost una clară, fermă, fără putință de tăgadă: ei se pregătesc deja pentru următorul val, care va fi consecința răcirii vremii în toamnă și mai ales a răspîndirii variantei indiene de virus.

Pentru ei nu există “dacă” va mai fi un alt val, ci doar “cînd”. Și acest “cînd” e foarte probabil să fie prin octombrie. Valul patru. Atenție! Vorbim de un centru specializat în tratamentul Covidului, de specialiști de top în acest subiect, nu de fitecine.

Același lucru vi l-am tot spus și eu în ultimul timp, de cîteva săptămîni încoace. Același lucru îl auzeam sub formă de zvon de la tot soiul de băieți civili. Acuma mi s-a confirmat și dintr-o sursă cît se poate de profesională: medici specializați în Covid.

E clar: nu se va termina așa ușor. E clar: la toamnă vor fi din nou restricții. E clar: ăștia de la putere vă păcălesc, vă fac să credeți că e cam gata. Ne-au dat drumul din coteț pentru o băiță de vară, să dăm cîrpa jos de la gură, să mai respirăm un pic de aer curat, să ni se pară că e bine nu e rău.

Pardon. Păcăleală. Nu e bine. Pandemia continuă.

În toamnă, capu’ la fund și respirație prin cîrpă din nou. Restricții. Jandarmi. Miliție. Abuzuri. Busines as usual. Credeați că ați scăpat? Ghinion.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe