OraNoua.ro
Publicat în 20 august 2014, 17:25 / 175 elite & idei

Mirel Palada: Nu e scădere, e creştere. Nu e recesiune, e creştere

Mirel Palada: Nu e scădere, e creştere. Nu e recesiune, e creştere

de Mirel Palada

Recesiune, dezastru, prăbuşire. Sunt unele dintre cuvintele care au fost rostite astăzi. Economiştii de ocazie au început să calculeze şi să compare procente, doar – doar s-o mişca puţin cursorul electoral în direcţia dorită.

Nu se va mişca, pentru că nu poţi să potriveşti din câteva cifre ceva ce nu are legătură cu viaţa de zi cu zi a românilor.

Să revenim cu picioarele pe pământ.

Nu, România nu este în recesiune. România are creştere economică peste media UE şi este în grafic în ceea ce priveşte realizarea prognozei de avans al economiei pentru acest an.

Să trecem însă din sfera calculelor din zona jumătăţilor de procent şi să respirăm aerul din economie.

Aproape 100.000 de noi locuri de muncă care au fost create în acest an.

Absorbţie a fondurilor europene de cinci ori mai mare decât la preluarea guvernării.

Creşterea constantă a salariului minin şi neimpozitarea profitului reinvestit.

Reducerea CAS de la 1 octombrie, dacă se hotărăşte întâiul Gică Contra al ţării să ia o pauză – deşi ştim cu toţii că nu o va lua până în ultima secundă.

Aşa arată România guvernării Ponta. Pentru cea a lui Băsescu şi Boc, unde recesiunea era denumirea soft a dezastrului, nu trebuie să săpăm prea mult în memorie.

PIB în 2011 în termeni reali cu 5,8% mai mic faţă de cel din 2008.

PIB pe cap de locuitor, în aceeaşi perioadă, cu 5,1% mai mic în termeni reali.

Un minus de 567.000 de locuri de muncă între decembrie 2008 şi decembrie 2011.

Scăderea salariului real, a puterii de cumpărare, cu 4,7% între 2008 şi 2011.

Pensii şi salarii tăiate, TVA crescut de la 19 la 24%.

Asta înseamnă recesiune, domnilor economişti de ocazie şi restul propagandişti dezastruos-obiectivi. Doar cârcotaşii pot spune că situaţia de astăzi este comparabilă în vreun fel cu cea din perioada în care idolul marilor analişti de dreapta şi a presei deontologice era la butoanele economiei.

Să tragem aer în piept, să scoatem capul din traista cu nutreţ antiguvernamental şi să spunem: faţă de semestrul I din 2013, România are o creştere economică de 2,4%. Printre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană.

Restul e zgomot electoral.

 Sursa: http://adevarul.ro/

 

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe