Matei Bogdan
Publicat în 1 iulie 2020, 14:06 / 273 elite & idei

Mirel Palada: O brave new world…

Mirel Palada: O brave new world…

Șahul este cu piese albe și cu piese negre. Drept urmare, deja un canal de șah foarte de succes de pe YouTube a fost cenzurat fără discuții. Vorbea de superioritatea poziției jucătorului cu piese albe. L-au închis imediat. Cum își permit așa ceva?

Stai, că nu doar șahul se joacă așa. Și go-ul este cu piese albe și cu piese negre. O să fie și ăsta cenzurat în curînd. Sînt curios ce vor zice japonezii, un popor care nu prea are multe glume la purtător. O să mai dea voie YouTube-ului să funcționeze în Japonia, dacă interzice jocul go?

Așa se întîmplă cînd lași judecata de valoare pe seama algoritmilor, a boților, și nu a minții umane. Verdicte brutale, care nu țin cont de context, de interpretare, de nuanță.

Îmi aduc aminte cu amuzament trist cum mi-am luat interzicere 30 de zile aici, pe FB.

Postasem o pagină dintr-o bandă desenată din anii 70, din Pif Gadget: Le Grêlé 7/13. Pentru cei care nu știu, era vorba despre eroii Rezistenței franceze și despre lupta anti-fascistă. Deci mesaj clar, fără ambiguități, da? Cei din Rezistență buni. Naziștii răi.

Ei, aș. Algoritmul nu știe cultură. Pentru că în poză apărea o zvastică – eroul era într-un birou unde se certa cu un ofițer nazist, a rezultat că Palada face propagandă valorilor naziste. Harșt! Direct 30 de zile, fără discuții. Un penal. Un neo-nazist.

Asta fac algoritmii. Exact ce scandau pe vremuri minerii și muncitorii de la IMGB, cînd veneau să bată studenți în Piața Universității: „noi muncim, nu gîndim”.

Algoritmul muncește cu hărnicie, cu perseverență, necruțător, la viteze oribil de rapide, dincolo de orice închipuire a minții omenești. De-aia sînt în stare să perie miliarde de unități de conținut în fiecare zi, fără încetare, fără oboseală.

Dar nici nu gîndește. E o zvastică? Aha. Nazism. Păi atunci să interzicem toate filmele făcute la Hollywood în care apar zvastici pe pereți. Că doar sînt filme cu naziști. Deci, pe cale de consecință, propăvăduie nazismul.

Asta e viitorul care se construiește încet-încet, sub ochii noștri. După dictatura moronilor umani, iată cum răsare strălucitoare dictatura moronilor digitali, unu zero, unu zero.

O să fie bine. O să fie bine.

Pictură clasică etichetată drept pornografie.

Citate din romane interzise. Mark Twain e deja un penal și jumătate.

Nu mai vorbim de filme. Practic cam jumătate din filmele de dinainte de 2000 ar trebui arse direct, că strică oamenii la cap. Vezi ce s-a întîmplat cu Gone With The Wind.

Anunțuri agricole de tip “caut să cumpăr puicuțe de o zi” interzise. Nu, nu e glumă, tocmai s-a întîmplat în județul Alba. Era voiba de pui de găină. Așa le zice la țară: puicuțe.

Seinfeld pur și simplu trebuie trimis la închisoare. Și Monty Python la fel. Deja au scos de la distribuire un episod din Fawlty Towers, considerat a fi ofensator. Făceau mișto de nemți. Episodul e hilar. Deci este imoral. Trebuie interzis.

Și e doar începutul. O să fie bine. O să fie bine. O să vă placă rău de tot, nepoții mei pufoși.

Noroc că noi îmbătrînim și o să murim înainte să se aplice peste tot această dictatură cretină. Noroc că noi am fost o generație care încă s-a mai putut bucura de Fawlty Towers și de Le Grêlé 7/13 fără să fim aruncați în închisoarea virtuală.

Hai, că în curînd o să-l interziceți și pe Caragiale. Prea ia la mișto pe toată lumea.

O brave new world…

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe