OraNoua.ro
Publicat în 24 septembrie 2014, 18:54 / 212 elite & idei

Mirel Palada: Scoţia a dat dovadă de înţelepciune

Mirel Palada: Scoţia a dat dovadă de înţelepciune

de Mirel Palada

Scoţia a dat dovadă de înţelepciune. A spus NU la referendumul pentru independenţă. Dacă scoţienii ar fi hotărât să devină independenţi, noul stat ar fi intrat în hora internaţională într-un moment sensibil şi ar fi fost confruntat cu multe dificultăţi: de reinserţie în textura financiară şi geostrategică internaţională, de sustenabilitate a resurselor.

Dincolo de patimile şi de emoţiile inerente unui asemenea moment electoral, scoţienii s-au dovedit raţionali. Felicitări!

Pe de altă parte, e un serios semnal de alarmă pentru Marea Britanie, pentru maniera în care reuşeşte să răspundă nevoilor şi aspiraţiilor diverşilor săi cetăţeni. Mai ales ţinând cont de istoria zbuciumată a regiunilor sale. Elitele politice britanice trebuie să facă un efort de regăsire, de focalizare şi de redefinire a priorităţilor sociale.

Rezultatul referendumului este semnificativ şi pentru Uniunea Europeană. UE în momentul de faţă se confruntă atât cu tensiuni interne, cât şi externe.

Intern, avem un adevărat război ideologic între pe de o parte ideea de Europă a Naţiunilor şi pe de altă parte cea de Statele Unite a Europei.

Mai mult, există tensiuni din ce în ce mai mari privind politicile economice şi maniera în care se realizează redistribuirea plus-valorii, îndeosebi între Nordul industrializat şi eficient şi Sudul mai puţin dezvoltat.

Extern, presiunea Rusiei la graniţele sale de est nu simplifică deloc viaţa decidenţilor europeni. UE se află într-un moment sensibil, în care orice eveniment punctual poate crea efecte neaşteptate, non-liniare.

În acest context, felul în care scoţienii şi-au ţinut cumpătul şi au hotărât să continue jocul social în cadrul vechilor reguli reprezintă un mesaj de stabilitate pentru o Uniune Europeană plină de potenţiale zone care să-şi revendice autonomia.

Istoria este un joc continuu, fără odihnă, fără oprire. Ieri am fost martorii uneia dintre fazele fierbinţi ale acestui joc al istoriei europene contemporane. UE iese întărită. Scoţia iese divizată. Marea Britanie iese slăbită. La graniţă, Rusia se încălzeşte pe margine, dornică să schimbe regulile jocului.

Jocul continuă.

Crouch Touch Engage.

Sursa: http://adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe