Publicat în 19 februarie 2014, 16:17 /
484 elite & idei
Mirel Palada: USL scade taxele renunţând la cota unică
de Mirel Palada
Joseph Stieglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie, spunea că, dacă vrei să evaluezi cât de bine o duce o ţară, atunci nu Produsul Intern Brut este cifra-cheie la care trebuie să te uiţi, ci veniturile populaţiei. Cât îi rămâne omului în buzunar după ce-şi plăteşte taxele şi impozitele, asta e tot ce contează până la urmă.
Acest tip de gândire este împărtăşit şi de guvernarea USL. Ideea de a-i sprijini pe cei cu venituri mici şi a-i ajuta să facă pasul către clasa de mijloc a fost de la bun început, din 2011, asumată de către PSD şi PNL, de către Victor Ponta şi Crin Antonescu.
Nu-i înţeleg pe aceia care, citind Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014 – 2016, recent publicată de către Ministerul de Finanţe, se isterizează că USL renunţă la cota unică.
Mai întâi, aş vrea să fac o observaţie principială. Cota unică nu este un scop în sine. Cota unică trebuie să servească, până la urmă, dezvoltarea economică şi bunăstarea fiecărui român. Judecăţile ideologice sunt pentru politicieni, nu pentru cetăţeanul obişnuit. Dacă un sistem de impozitare progresiv poate aduce mai multă dreptate socială şi poate stimula economia, atunci aceasta este calea.
Renunţarea la cota unică nu este o idee născută peste noapte. Ea este parte esenţială a înţelegerii care a stat la baza Uniunii Social – Liberale. Această măsură descrie de fapt o filosofie economică şi fiscală total diferită de ceea ce a făcut guvernarea Băsescu – Boc. Nu există măsuri de tip silver bullet în economie, ci pachete de reglementări care pot aduce atinge obiectivele asumate. De aceea, Guvernul va continua atât mărirea de salarii şi pensii, precum şi reducerea taxelor. De aceea am scăzut în 2013 TVA la pâine şi vom reduce CAS de la 1 iulie pentru angajator. Până în 2016, vom reduce TVA şi cota unică pentru cei cu venituri mici şi vom creşte puterea acestora de cumpărare.
Vreau să reamintesc că renunţarea la cota unică şi impunerea unui sistem diferenţiat de impozitarea cu trei cote (de 8, 12 şi, respectiv, 16%) se găseşte în cel puţin 4 documente asumate de către Uniunea Social – Liberală şi într-un document votat chiar de către Parlamentul României. Vorbesc aici despre Protocolul USL semnat în 5 februarie 2011, care cuprinde principii generale de reducere a fiscalităţii. Vorbesc despre oferta electorală din 2012 a Uniunii, unde, la pagina 15, se vorbeşte explicit despre aceste trei praguri de impozitare. Vorbesc despre Programul de guvernare al USL, votat de Parlament în decembrie 2012, unde din nou apar aceleaşi cifre.
Renunţarea la cota unică şi scăderea impozitului pe venit pentru cei cu venituri mici este o noutate doar pentru cei care au ignorat ce s-a întâmplat în ultimii ani în România. Soluţia găsită de USL permite atât un plus de justiţie socială, cât şi stimularea economiei.
În final, o singură concluzie: USL scade taxele renunţând la cota unică. Cred că aceasta este o veste bună pentru fiecare român.
Ultima ora:
ObservatorRadu Hanga: Companiile locale şi regionale vor deveni tot mai importante în viitor, consideră preşedintele Bursei de la Bucureşti
PoliticKelemen Hunor crede că trebuie găsită „o a treia cale” în ceea ce priveşte candidatul la alegerile prezidenţiale
EconomieRadu Hanga: Companiile locale şi regionale vor deveni tot mai importante în viitor, consideră preşedintele Bursei de la Bucureşti
ExternLuca Niculescu: Drumul României către OCDE, posibil și grație alegerilor făcute. Aderarea rămâne al treilea obiectiv național după UE și NATO
SocialClaudia Nicolae, Victor Vevera: ICI București și Agerpres extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional, un demers ce marchează extinderea utilizării inteligenței artificiale în fluxurile de știri regionale
EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!
EditorialAlexandru Grumaz: Rebelii deraiază „Gambitul Sirian”
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe