OraNoua.ro
Publicat în 3 iulie 2014, 19:38 / 476 elite & idei

Mişu Negriţoiu: Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat Raportul Anual 2013

Mişu Negriţoiu: Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat Raportul Anual 2013

Autoritatea de Supraveghere Financiară a depus vineri, 27 iunie 2014, la Parlamentul României, Raportul Anual de activitate pentru 2013.

Documentul este disponibil începând de astăzi, 1 iulie 2014 și pe web-site-ul Autorității de Supraveghere Financiară: http://www.asfromania.ro/index.php/publicatii/rapoarte-anuale/rapoarte-asf

Este primul Raport Anual al Autorității de Supraveghere Financiară după materializarea intenției Parlamentului de a pune sub aceeași autoritate toate piețele financiare nebancare: asigurări, piață de capital şi pensii private, atât din perspectiva reglementării, dar mai ales a supravegherii unitare.

“S-ar putea ca utilizatorii Raportului să fie surprinși că am inclus în raport o analiză critică a propriei activități, împreună cu prezentarea unor măsuri viitoare de îmbunătățire, dar considerăm că transparența stă la baza dezvoltării continue a pieței și este un element definitoriu împotriva stagnării și regresului. Prin propria evoluție vrem să contribuim la dezvoltarea piețelor, iar la finalul procesului de integrare suntem hotărâți ca ASF să întrunească toate așteptările pentru care a fost înființată: creșterea încrederii, a siguranței investițiilor și dezvoltarea economică a României”, a declarat Președintele ASF, domnul Mișu Negrițoiu.

Realizarea raportului nu reprezintă doar îndeplinirea unei obligații legale, ci este un demers minuțios de analiză a particularităților activității Autorității și a evoluției piețelor pe care ASF le supraveghează.

Raportul include situațiile financiare pentru anul 2013 ale ASF și ale celor trei autorități precursoare, împreună cu raportul de audit extern.

Mesajul Preşedintelui ASF, domnul Mişu Negriţoiu

Am onoarea să vă prezint, în calitate de Președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, primul raport integrat despre piețele financiare nebancare din România.

Este primul Raport Anual al Autorității de Supraveghere Financiară, după materializarea intenției legiuitorului de a pune sub aceeași Autoritate toate piețele financiare nebancare: asigurări, piață de capital, pensii private. Atât din perspectiva reglementării, dar mai ales a supravegherii unitare.

Este o lucrare ambițioasă, care poate fi îmbunătățită în viitor. Dar cu siguranță are multe valențe și multe calități. În premieră raportul oferă o abordare integrată, atât a actului de supraveghere, cât și a analizei piețelor supravegheate. Nu lipsește o identificare pragmatică a dimensiunii și rolului pe care piețele financiare nebancare îl au în economia românească.

Poate veți fi surprinși că am inclus în raport o analiză critică a propriei activități de supraveghere, împreună cu prezentarea unor măsuri viitoare de îmbunătățire, dar considerăm că transparența stă la baza dezvoltării continue a pieței și este un element definitoriu împotriva stagnării și regresului.

Raportul este bogat din punct de vedere informațional. Am introdus analize aprofundate ale piețelor și am inclus peste 400 de tabele, figuri și anexe relevante. Nu încărcăm utilizatorii raportului cu detalii pentru a ascunde problemele reale ale piețelor. Acestea există, suntem conștienți de ele, acționăm pentru limitarea lor.
Prin analizele integrate pe care le conține, raportul pregătește terenul pentru identificarea și folosirea sinergiilor celor trei piețe în vederea modernizării acestora. Prezentăm simultan dimensiunea agregată a unor resurse importante și în continuă creștere a căror utilizare eficientă conduce la dezvoltarea României.

Afirmăm că misiunea noastră de construcție instituțională este în continuă efervescență. Prin propria transformare țintim optimizarea și eficientizarea proceselor de reglementare și supraveghere cu care am fost învestiți.

Contribuim la îmbunătățirea ofertei de produse financiare pe cele trei piețe, la o mai bună protecție și informare a consumatorilor, la întărirea și dezvoltarea instituțiilor financiare nebancare. În final, contribuim la o creștere echilibrată a piețelor.

După înființare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a parcurs multe etape dificile. Procesul de integrare a realizat progrese importante, însă este departe de a se fi sfârșit. Suntem hotărâți ca la finalul acestui proces Autoritatea să întrunească toate așteptările pentru care a fost înființată: creșterea încrederii piețelor, a siguranței investițiilor și dezvoltarea economică a României.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe