Matei Bogdan
Publicat în 12 februarie 2020, 19:53 / 332 elite & idei

Misu Negritoiu: Comisioane plafonate? Brokerii militeaza pentru o piata libera

Misu Negritoiu: Comisioane plafonate? Brokerii militeaza pentru o piata libera

RCA-ul ramane subiectul principal de discutii si la inceputul acestui an. Pe langa propunerile de modificari legislative, a revenit in discutii nivelul comisioanelor incasate de brokerii de asigurari, mai exact limitarea acestora.

Potrivit Economica.net, Cristian ROSU, Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), responsabil de piata asigurarilor, are in plan introducerea unor schimbari menite sa rezolve, macar partial, concentrarea fara precedent din piata RCA si tensiunile aparute ca efect. Una dintre decizii va fi limitarea comisioanelor brokerilor, care controleaza circa 80% din totalul vanzarilor. Conform acestuia, deocamdata nu este stabilit nivelul la care ar urma sa se plafoneze comisioanele.

Conform datelor ASF, dupa primele 9 luni din 2019, comisionul mediu incasat de brokeri pe segmentul RCA a fost de 13%.

In urma acestor afirmatii, Antonio SOUVANNASOUCK, Presedinte, PRBAR – Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, a declarat: „PRBAR a militat inca de la infiintare pentru o piata libera, Romania fiind membra a UE inca din 2007. Propunerile de care discutam par de domeniul SF in secolul in care traim si nu pot fi sustinute in actualul context european. Obiectivele strategice ale ASF trebuie indreptate catre protectia consumatorului, iar actuala tema nu va conduce la o functionare normala a pietei asigurarilor”

La randul sau, Viorel VASILE, CEO-ul SAFETY Broker, a precizat ca de-a lungul anilor au existat mai multe discutii privind plafonarea comisioanelor brokeri, fara rezultat.

„Sunt de peste 20 de ani in piata asigurarilor si constat de fiecare data cu surprindere ca ne dorim sa se intample lucruri noi aplicand aceleasi metode care nu au dat rezultate. In mandatul doamnei Angela TONCESCU (fost Presedinte CSA – n.red.) s-au plafonat comisioanele brokerilor, dar UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari) a castigat in instanta si CSA a fost nevoita sa renunte la masura. Misu NEGRITOIU (fost Presedinte ASF – n.red.) a avut aceeasi idee fixa, dar spre final de mandat a inteles ca problemele consumatorilor sunt cu totul altele, iar solutiile de avarie nu rezolva nimic, ba mai mult, induc probleme mai grave in piata”, a mentionat Viorel VASILE.

„In anul 2020 sa vii cu astfel de propuneri, in dorinta de a opri vanzarea CITY si EUROINS, este ca remediul „scarpinatului la piciorul de lemn”. Ceilalti jucatori din piata nu isi doresc sa vanda RCA deoarece tarifele de vanzare sunt cu mai mult de 30% sub tariful de referinta calculat chiar de ASF”, a daugat el. CEO-ul SAFETY Broker subliniaza ca daca se elimina complet comisioanele brokerilor (ceva neintalnit nicaieri in Europa) tariful de vanzare ramane tot cu 30% sub tariful de referinta.

In concluzie, Viorel VASILE sustine ca solutia corecta pentru piata poate fi gasita doar in urma participarii la discutii a tuturor stakeholderilor implicati in piata.
UPDATE: Si UNSICAR sustine piata libera, concurentiala si in beneficiul consumatorilor.
„UNSICAR este un partener constant de dialog pentru ASF. Nu au fost discutii pe acest subiect, insa, in cazul in care o astfel de masura va face obiectul unei dezbateri oficiale, UNSICAR isi va pastra pozitia pe care a manifestat-o in toti cei 20 de ani de activitate, si anume sustinerea unei piete functionale, care isi stabileste in mod liber, prin concurenta, preturile produselor, tarifele serviciilor si costurile distributiei, in beneficiul consumatorului”, a declarat Dorel DUTA, Presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari.
Situatia pietei RCA
Recent, Cristian ROSU, Vicepresedintele ASF, a atras atentia ca doua companii – CITY Insurance si EUROINS Romania, continua sa controleze piata RCA, avand impreuna o cota de piata de peste 70%. Din punctul de vedere al ASF, aceasta concentrare pe RCA necesita si o crestere a nivelului de supraveghere. „Orice concentrare poate duce la un risc crescut si poate induce si unele riscuri generale, prin contagiune. Dar cred ca lucrurile pot fi controlate”, a spus Cristian ROSU.

Conform declaratiilor acestuia, asigurarile RCA continua sa aduca pierderi jucatorilor din piata. Astfel, In ceea ce priveste daunele, rata combinata a urcat, in 2019, la 116,6% pe RCA (de la circa 112% in 2018).

Totodata, cele doua companii care insumeaza circa trei sferturi din totalul subscrierilor RCA, au si cele mai multe dosare de dauna. Si la acest capitol ponderea lor este de aproximativ 70% din totalul dosarelor de dauna RCA, in trimestrul trei din 2019, conform datelor ASF.

Societatile de asigurare autorizate si reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiara au subscris, in primele noua luni ale anului 2019, prime brute in valoare de 8,13 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 9% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior. In acelasi timp, valoarea totala a daunelor achitate de asiguratori s-a majorat cu aproape 16%.

Din total, valoarea primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA, in primele 9 luni ale anului 2019, a atins valoarea de aproximativ 2,82 miliarde lei, in crestere cu circa 5% fata d eperioada similara a anului precedent. Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a crescut cu aproximativ 3%, la 30 septembrie 2019 comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, inregistrand valoarea de 630 lei. In acelasi timp, dauna medie a crescut cu 9%, pana la 8.392 lei.

Potrivit ASF, rata combinata pe clasa 10 – RCA si CMR – s-a majorat la 111,70% dupa primele noua luni ale anului 2019, fata de 107,40% in urma cu un an. Aceasta majorare a fost sustinuta atat de cresterea ratei daunei, cat si a cheltuielilor. Astfel, rata daunei a fost de 80,27% (fata de 78,08% in urma cu un an), in timp ce rata cheltuielilor de achizitie si administrare a fost de 31,43% (de la 29,32%).

1asig.ro

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Cei „5D” ai manipulării și dezinformării online. Cum poate răspunde Europa?

PoliticKelemen Hunor: În acest moment, comasarea alegerilor locale şi parlamentare nu este posibilă constituţional

EconomieMarian Năstase: ALRO este al doilea cel mai transparent emitent BET privind raportarea ESG

ExternMarco Badea: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Regatul Unit să trimită avioane de luptă în Ucraina

SocialCsibi Magor: Pentru prima data de cand donez

EvenimenteAndreea Paul: Conferința CDG ”Banii României producătoare – finanțarea economiei private”

CulturaVlad Mixich: Mi s-a întâmplat de câteva ori să trăiesc o emoție foarte specială: gratitudinea de a fi martorul nemijlocit a unei frumuseți unice

EditorialOvidiu Nahoi: Cei „5D” ai manipulării și dezinformării online. Cum poate răspunde Europa?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe