Mișu Negrițoiu: Debutul lui Negrițoiu
La Autoritatea de Supraveghere Fiscală domneşte încă un haos instituţional camuflat în salarii de lux, reorganizări peste reorganizări, restructurări de personal şi noi organigrame.
Nu este pentru prima dată când, prin referire la Autoritatea de Supraveghere Financiară, este utilizat cuvântul „haos”. Valul de scandaluri din asigurări, care s-a lăsat inclusiv cu arestări la nivel înalt, precum Dan Adamescu, proprietarul liderului pieţei – Astra, sau Dan Radu Ruşanu (fostul preşedinte al ASF) şi dezvăluirile despre „salariile de lux” ale angajaţilor ASF au afectat serios credibilitatea instituţiei. Faptul că vicepreşedintele ASF pentru asigurări, Corneliu Moldoveanu, este urmărit penal pentru trafic de influenţă, fiind menţinut în funcţie, în continuare, nu face decât să înrăutăţească imaginea pe care deopotrivă organismele internaționale, cât şi cele naţionale şi-au format-o în legătură cu Autoritatea de Supraveghere.
În opinia unor angajați, decredibilizarea ASF este asociată cu acţiunile inspectorilor prin care s-au divulgat fraudele comise de compania de asigurări Astra, patronată de omul de afaceri Dan Adamescu.
„Oamenii care doreau să aplice legea în mod corect au fost sufocaţi şi dinamitați instituţional prin scandalurile legate de salarii. Angajații regretă perioada conducerii lui Dan Radu Rușanu (chiar și perioada de interimat a lui Daniel Dăianu). Acum, sub conducerea lui Mișu Negrițoiu, în instituție domnesc incertitudinea, dezintegrarea și iar haosul”, au declarat, pentru Q Magazine, surse din ASF.
Cea mai recentă organigramă ASF include un număr de 495 de posturi, comparativ cu 609, câte sunt în prezent.
Măsura de restructurare a personalului „a venit la pachet” cu o ofertă salarială de nerefuzat, într-un moment propice, întrucât nesiguranța și schimbările permanente au adus personalul într-o stare de „nervi întinşi la maximum”, potrivit surselor noastre.
Nici suma pe care ASF o va „deconta” pentru plecările voluntare ale angajaţilor săi nu este de neglijat: aproximativ două milioane de euro vor însuma salariile compensatorii pe care Autoritatea trebuie să le achite pentru restructurările de personal.
Pentru cei 91 de angajaţi care părăsesc instituţia, ASF a scos din conturi 13,29 milioane de lei, în medie fiecare salariat urmând să fie compensat cu 22.600 de euro.
Cu toate acestea, chiar şi prin reducerea numărului de personal anunţată de preşedintele Mişu Negriţoiu, ASF nu face decât să ajungă la numărul de angajaţi pe care îl avea la înfiinţare, în aprilie 2013, când a preluat prin comasare personalul celor trei comisii de specialitate – CNVM, CSA şi CSSPP.
22.600 de euro va primi, în medie, fiecare salariat al ASF în urma restructurărilor de personal
Depolitizarea ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiară se poate „mândri” nu doar cu salarii şi compensaţii uriaşe, în raport cu piaţa pe care o supraveghează, ci şi cu o selecţie a personalului, în unele cazuri, pe criterii politice.
La începutul anului, între angajaţii instituţiei se numărau mai multe rude de politicieni, precum Laura Elena Chiţoiu, soţia ministrului demisionar al Finanţelor Daniel Chiţoiu, Aura Gabriela Socol, soţia lui Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, Iuliana Luiza Scutaru, soţia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL, Remus Cătălin Câmpeanu, fiul fostului ministru al Muncii Mariana Câmpeanu, dar şi fiica lui Gabriel Oprea, Silvia Ciornei, actualul preşedinte de la FNGCIMM.
Pe lângă aceştia, 53 de angajaţi ai instituţiei erau rude între ei, însă 13 au ales să plece voluntar, potrivit declaraţiilor recente ale preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, care susţine că doreşte eliminarea selecţiei şi numirii personalului instituţiei pe considerente politice. În acest spirit, în prevederile noului „cod de etică şi integritate” din cadrul ASF, în declaraţia de interese angajatul este obligat să specifice dacă este membru de partid.
Preocupările corporatiste ale lui Mişu Negriţoiu
În ciuda tuturor problemelor pe care ASF trebuie să le înfrunte – o piaţă de capital lipsită de suflu, fraude şi nerespectări ale regulamentelor Autorităţii (după cum s-a putut observa în cazul „Astra” şi „Carpatica Asig”), degringoladă internă –, preşedintele Mişu Negriţoiu pare să aibă alte preocupări, mai „corporatiste”.
Surse din ASF au relatat că măsurile luate de acesta vizează crearea unei pagini de intranet, organizare de concursuri de fotografie şi mountain bike, înfiinţarea echipei de fotbal a ASF sau participări la maraton.
Rămâne de văzut dacă noua conducere a ASF va reuşi, pe lângă restructurări şi concursuri de divertisment, să contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere a pieţelor financiare nonbancare, a participanţilor şi operaţiunilor acestora pe piaţa de profil.
Potrivit noii grile de salarizare, preşedintele ASF va primi maximum 35.000 de lei pe lună, postul de vicepreşedinte va fi remunerat cu cel mult 30.000 de lei, directorii vor primi până la 25.000 de lei, iar şefii de serviciu 15.000 de lei.
Sursa: http://qmagazine.ro/
Ultima ora:
ObservatorKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”
PoliticNicolae Ciucă: Am decis în coaliţia de guvernare să sprijinim planul liberal “România produce”, de reindustrializare a României
EconomieKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”
ExternMarco Badea: Referitor la explozia pagerelor folosite de membrii Hezbollah pentru comunicații între ei
SocialMarian Staș: Manifest puternic din partea unui expert în educație pentru redarea demnității de „meseriaș”, după eroarea școlii românești care a scos generații întregi de „șomeri cu diplomă” – „Toată lumea trebuie să înțeleagă că meseria e brățară de aur”
EvenimenteDiana Stafie: I was invited to attend an HP event – AI & Automation Summit in Bucharest – and share my perspective on the Future of Work in the AI reality
EditorialTeodor Baconschi: Viața la țară în secolul 21. Efectul european și glasul valorilor ancestrale într-o alianță de nota 10
CulturaAna-Maria Mihaescu: Salbek Opera Masterclass & Gala, 21-25 August 2024 – film of the event
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe