OraNoua.ro
Publicat în 23 decembrie 2015, 12:40 / 244 elite & idei

Mișu Negrițoiu, după întâlnirea cu transportatorii și asigurătorii: Ne-am înțeles la limitarea majorării RCA

Mișu Negrițoiu, după întâlnirea cu transportatorii și asigurătorii: Ne-am înțeles la limitarea majorării RCA

Negocierile purtate marți între transportatori și companiile de asigurări s-au finalizat cu un acord între părțile participante, găsindu-se o soluție în sensul limitării majorării tarifelor asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, la Adevărul Live.

Potrivit președintelui ASF, de la calculul daunalității va fi exclusă Cartea Verde pentru transportatorii locali, respectiv transportul în comun, în condițiile în care aceasta ‘era luată în calcul, printr-o metodologie mai veche’.

‘Avem un document pe care l-am semnat recent, care este un acord între părțile participante. Au participat nu numai transportatorii, dar și toate societățile de asigurări care vând RCA, Ministerul Finanțelor, Consiliul Concurenței, cu reprezentanți. Ne-am uitat la toate propunerile lor și le-am structurat pe cele care sunt posibile. Noi o să amendăm o normă internă prin care să legăm majorarea de rata daunalității, astfel încât orice majorare să ia în calcul o rată a daunalității și, în final, ne-am înțeles și la un procent, la limitarea majorării. Procentul nu aș vrea să sperie, se referă chiar la transportatori, de 50% față de tarifele de RCA care erau la un anume moment’, a declarat Mișu Negrițoiu.

Președintele ASF a subliniat că acest protocol de înțelegere prevede excluderea Cărții Verzi de la calculul daunalității, pentru transportul local, în comun.

‘A doua chestie exclusă de la calculul daunalității — și am prins-o în acest protocol de înțelegere — este Cartea Verde. Până la urmă, transportatorii locali, de la tramvai până la autobuzele care ne duc pe noi în fiecare zi la serviciu, plătesc și ei Carte Verde care se plătește pentru transportatori internaționali. Asta era luată în calcul, printr-o metodologie probabil mai veche, și atât timp cât era mai mică nu se simțea. Acum s-a simțit pentru transportatorii locali, transportul în comun’, a subliniat Mișu Negrițoiu.

Potrivit președintelui ASF, RCA nu este o taxă sau impozit, ci ‘o normă de conduită’.

‘Vrem să amendăm în această normă criterii pe care ei le iau în calcul. Noi avem în norma RCA o penalitate de 0,2% pe ziua de întârziere în plata pagubei, penalitate pe care o plătește asigurătorul. Dar, asigurătorul, din cauza mediei întârzierii în plata daunei, ia în calcul această dobândă și o bagă în formula de calcul a primei de asigurare pentru că el, de fapt, bagă costurile asociate. Pe de o parte, service-urile sau clienții ne presează să fim și mai duri și să mărim această dobândă ca să îi cointeresăm pe ei să plătească mai repede. Pe de altă parte, s-a dovedit că nu sunt suficienți de cointeresați pentru că, probabil, există împrejurări în care indiferent de voința lor, poate generate de completarea dosarului, de verificare, de lichidități, pentru că sunt potențiali să li se aplice această penalitate, o bagă în formula de calcul’, a mai spus președintele ASF.

Acesta a subliniat că, în anul 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a concentrat pe stabilitate financiară, pe nivelul de capitalizare și rezervele tehnice care să acopere pagubele.

‘De fapt, funcția noastră principală în ASF este să ne uităm la această stabilitate financiară și să fim siguri că există banii puși deoparte, că daunele sunt plătite la timp. Nu am ajuns să plătim toate daunele la timp, dar am recuperat mult. (…) Ne propunem ca într-un an să nu mai existe reclamații cu privire la daune sau nu așa de multe și să nu mai existe întârzieri în plata daunelor’, a subliniat președintele ASF.

În noiembrie, reprezentanții transportatorilor au avertizat că firmele mici de transport rutier din România ar putea intra în faliment, iar cele medii și mari își vor muta activitatea în alte țări, din cauza tarifelor mari percepute de companiile de asigurări pentru RCA. Ulterior, reprezentanții ASF au anunțat că vor demara, începând din luna decembrie, mai multe controale la societățile de asigurări pentru verificarea cauzelor creșterii tarifelor RCA față de perioadele precedente, în condițiile în care tarifele au urcat cu 300% — 400% pentru categoria societăților care operează în domeniul transportului auto. Potrivit sursei citate, controalele urmau să fie efectuate în colaborare cu echipe de actuari.

În 17 decembrie, circa 3.000 de transportatori au protestat, în Piața Victoriei și pe bulevardul Kiseleff din Capitală, împotriva scumpirii RCA, conform estimărilor Jandarmeriei. Reprezentanții transportatorilor rutieri speră ca revendicările să fie soluționate în urma întâlnirilor cu autoritățile.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe