Adriana
Publicat în 21 noiembrie 2012, 09:36 / 329 elite & idei

Mişu Negriţoiu: Nu ştiu ce se va alege cu BNR când va pleca Mugur Isărescu

Mişu Negriţoiu: Nu ştiu ce se va alege cu BNR când va pleca Mugur Isărescu
+ Observator

Mişu Negriţoiu, preşedintele ING, susţine că scandalul politic la care asistăm în prezent şi problemele generale ale României sunt cauzate de lipsa unor instituţii solide, care să nu depindă de un om, precum şi de dezbaterile pe forma şi nu pe fond şi pe persoane.

“Situatia actuală este eşecul generaţiei noastre în a face ca instituţiile să reziste. Nu am terminat reformele sau le-am improvizat, de aceea instituţiile statului au probleme, nu sunt suficient de consolidate şi nu rezistă. Iar acum ne-am trezit într-un sistem mixt, oarecum pervertit, care este supus manipulării din două părţi. Acuzaţiile pro şi contra sunt de aceeaşi natură: că au abuzat instituţiile statului, că au deviat de la reguli şi norme. Asta înseamnă două lucruri: că normele nu sunt suficient de clare şi instituţiile nu sunt suficient de coerente.”

Ar putea insa noua generaţie de politicieni să salveze situaţia? “Eu nu cred că generaţia care acum se pretinde mai tânără este mai pregătită decât generaţia mea, din această perspectivă, şi că ei ştiu ce au de făcut. Dacă dezbaterea ar fi acum pe reforme şi pe instituţii aş aplauda-o, dar tanara generatie nu dovedeste această capacitate. De fapt, este chiar mai puţin decât am avut noi în urmă cu 20 de ani”, apreciaza Misu Negritoiu.

Instituţiile şi regulile se dovedesc bune dacă rezistă la schimbare, spune el. “Din păcate, toate instituţiile au fost sau sunt legate de un om sau create de către un om. Şi instituţia prezidenţială, din păcate, a fost creată pentru un om sau pentru un anumit profil de om, nu a fost creată pentru situaţii limită sau situaţii extreme. Este un regim ambiguu.

Dacă Constituţia n-ar fi hibridă şi ambiguă n-ar mai fi fost o discuţie despre cine merge la Consiliul European. Nu s-ar mai arăta cu degetul spre un preşedinte jucător sau unul nejucător. Ea există tocmai din ambiguitatea procesului de creaţie, a persoanelor care au făcut-o şi nu rezistă pentru că nu este clară, deci trebuie revizuită, la fel ca celelalte instituţii. Dacă nici măcar Curtea Constituţională nu rezistă, înseamnă că întreaga structură statală nu rezistă.”

Chiar şi instituţii care par mult mai solide şi stabile, precum BNR, depind de un om, apreciază Mişu Negriţoiu. “Mugur Isărescu are o istorie iar când va pleca el nici nu ştim ce se va alege din BNR, pentru că aceasta este făcută după chipul şi asemănarea lui. În 20 de ani, peste BNR n-a trecut nicio experienţă, nicio schimbare. Ştim noi că va rezista la o schimbare când de fapt nici alte instituţii din stat nu rezistă la o schimbare?”

Din acest motiv, acum trebuie sa o luam de la capat cu reforma institutionala. “De la partidele politice până la învăţământ şi sănătate, reformele n-au fost făcute până la capăt, n-au fost făcute bine, s-au amânat, iar acum problemele s-au acumulat, s-au accentuat şi trebuie să o iei de la capăt. Acum asistăm practic la o reaşezare, o reluare a reformelor şi a instituţiilor. Dacă preşedinţia ţine de o persoană, şi am văzut că au fost registre diferite în funcţie de persoana care a fost acolo, dă posibilitatea unui preşedinte jucător să depăşească chiar limitele care nu sunt bine definite.”

A treia problemă ce trebuie rezolvată, apreciază Negriţoiu, este, ca norme democratice şi sociale, toată lumea să accepte instituţii care să asigure contraponderea si echilibrul (checks and balances).

“De exemplu, Banca Centrală asigură contraponderea guvernului în stabilitatea fiscală, politică monetară şi creşterea economică, Guvernul este în contrapondere cu Parlamentul sau Preşedinţia iar Curtea Constituţională oferă o contrapondere la toţi, inclusiv la Parlament. Ori acum, Parlamentul este instituţia cea mai uşor manipulabilă, pentru că acolo sunt cele mai multe interese subiective, mai ales într-o perioadă înaintea campaniei electorale. Parlamentul acesta, care ia decizii şi care întoarce ţara pe dos nu e o majoritate parlamentară aleasă democratic, ci o majoritate rezultată printr-un proces de manipulare care are loc de 20 de ani, ceea ce nu se mai întâmplă în alte ţări de referinţă, precum Polonia sau Cehia.”

De ce critica Misu Negritoiu BNR?

Mişu Negriţoiu s-a remarcat în ultimii ani ca fiind printre puţinele voci critice la adresa instituţiilor nefuncţionale şi a derapajelor din economie, inclusiv la adresa BNR. Care este motivul acestei atitudini?

“Este vorba de un fenomen cultural, care începe din şcoală şi continuă toată viaţa, şi anume acela al dreptului la opinie, a puterii şi curajului de a avea o opinie. Asta face parte din democraţie şi economia de piaţă, care funcţionează cu o multitudine de operatori ce acţionează într-un fel sau altul, dar nu în acelaşi sens, astfel încât conferă echilibru pieţei. Din acest motiv exista vânzători şi cumpărători. Economia de piaţă este până la urmă o economie de comportamente: fiecare ia o anumită poziţie, bazată pe o percepţie proprie şi pe un interes personal, iar din asta rezultă echilibrul de piaţă.

Democraţia funcţionează pe bază de multitudine de opinii, nu poate să funcţioneze după un ghid pe care să-l dea cineva şi toţi se aliniază. Asta se vede tot mai puţin în societatea românească, dacă ne comparăm cu ţările dezvoltate, democratice, unde oamenii au convingeri şi opinii proprii şi nu le e teamă să le exprime. Ei le exprimă pentru că ele fac parte din procesul democratic de luare a unei decizii în diversitatea de opinii.

Eu am curajul acestor opinii pentru că eu am trecut prin nişte etape, pentru că eu am fost în tranziţie promotorul reformelor şi am încurajat reforma, am încurajat libertatea şi diversitatea opiniilor. De aceea mi-a fost uşor să-mi exprim opiniile mai târziu.

Nu critic nici banca centrală nici pe Mugur Isărescu, îmi spun pur şi simplu parerea. Din multitudinea de opinii se dovedeşte că obţinem rezultate pozitive.

De exemplu, ultima mea intervenţie pe deprecierea leului, a fost destul de vagă, ambiguă, dar condusă spre un anumit nivel al cursului leu-euro, pe care eu nu l-am menţionat niciodată, am dat numai o tendinţă. Reacţia oficială a fost imediată şi astfel am ajuns la un curs de echilibru care acum este relativ stabil şi este mai multă linişte în piaţă. Dacă n-ar fi fost această dezbatere, toată lumea ar fi aşteptat cu sabia lui Damocles deasupra capului să vadă ce o să se întâmple cu leul. Iată că acum ştim ce se întâmplă cu leul: se mai depreciază dar nu atât de mult, dar a fost rezultatul unei dezbateri. Am fost chiar bănuit că am avut o înţelegere cu BNR ca să fac această intervenţie pentru a le dea posibilitate să replice.

Dar asta se întâmplă nu doar în piaţa bancară ci şi în general, inclusiv în politică. Aţi văzut pe cineva exprimând alte opinii din partea majoritată în tot USL-ul? Are cineva acolo şi alte opinii? Nimeni, pentru că nu au curajul opiniilor sau inteleg gresit discuplina de partid.. Eu am fost pur şi simplu mai liber în exprimare. Atâta tot.”

Articol publicat pe www.amosnews.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe