OraNoua.ro
Publicat în 22 iulie 2015, 18:05 / 420 elite & idei

Mișu Negrițoiu: Pe Astra vrem să o mărităm; depinde de părinți, dacă au pretenții prea mari la zestre

Mișu Negrițoiu: Pe Astra vrem să o mărităm; depinde de părinți, dacă au pretenții prea mari la zestre

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, a declarat, joi, că discuțiile referitoare la preluarea Astra sunt „destul de avansate” și există „șanse bune” să fie rezolvată problema în această vară sau, cel puțin, societatea „să intre într-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic”.

„La Astra, suntem destul de avansați. Pe Astra vrem să o mărităm — depinde de părinți, dacă au pretenții prea mari la zestre sau dacă se mulțumesc cu zestre mai mică. Avem șanse bune să o rezolvăm în această vară sau cel puțin să intrăm într-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic, în această vară”, a menționat Negrițoiu.

În cazul Carpatica, președintele ASF a precizat că societatea se află „sub un plan de redresare, cu un număr de acțiuni”.
„Nu au fost făcute prea mari progrese. La mijlocul acestui an facem o analiză. Va trebui, deși planul de redresare este până la sfârșitul anului, să accelerăm aceste măsuri, astfel încât, la 1 ianuarie 2016, să fie într-o parte sau în alta”, a spus Mișu Negrițoiu.

Potrivit unei evaluări a sectorului de asigurări din România, la care au participat 13 societăți de asigurare (reprezentând peste 80% din piața de asigurări), unele companii trebuie să acționeze rapid în vederea consolidării pozițiilor financiare și a solvabilității, în condițiile în care deficitul de capital agregat este de 1,6 miliarde de lei și este concentrat la patru societăți.

Potrivit unui comunicat al ASF, remis miercuri AGERPRES, evaluarea activelor și pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudențial actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde de lei (aproximativ 356 milioane euro), concentrat la patru societăți.

„În conformitate cu măsurile de supraveghere convenite pentru acest exercițiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru două din cele patru societăți cu deficit de capital s-a stabilit cerința de a prezenta un plan de acțiune către ASF, până la data de 4 august 2015”, se arată într-o declarație comună a Autorității de Supraveghere Financiară din România, Comisiei Europene și Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale privind evaluarea independentă a sectorului de asigurări din România.

Cele patru societăți de asigurări cu deficit de capital agregat sunt Astra, Carpatica, Euroins și Exim.

Potrivit ASF, aceste planuri de acțiune trebuie să stabilească măsurile pe care societățile le vor lua până la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerințele privind marja de solvabilitate, conform Legii nr. 32/2000.

„Două societăți se află deja în procedură de redresare financiară. Acestea trebuie să ia în considerare deficiențele suplimentare și să comunice ASF, în termen de 20 de zile calendaristice de la închiderea procedurii de redresare financiară, modalitatea prin care au fost abordate aceste deficiențe”, se arată în comunicatul ASF.

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa, la emisiunea „Banii Azi”

PoliticMarco Badea: Două cazuri care arată cât de importantă este Uniunea Europeană pentru democrațiile fragile care au făcut parte din URSS

EconomieRadu Burnete: Cât de mult a crescut România de când a intrat în UE. Ascensiunea economică e destul de serioasă

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteAndreea Negru: Conferința „Dezvoltare sustenabilă între trend și necesitate” va avea loc în data de 22 mai

EditorialAlexandru Grumaz: „Liniile roșii” ale Orientului Mijlociu au fost șterse!

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe