OraNoua.ro
Publicat în 26 februarie 2014, 16:58 / 221 elite & idei

Mugur Isărescu: Consensul politic este esențial pentru trecerea la euro

Mugur Isărescu: Consensul politic este esențial pentru trecerea la euro

Consensul politic este esențial pentru trecerea la euro, care nu trebuie să fie doar o ‘ambiție’, iar îndeplinirea criteriilor de convergență este o condiție necesară dar nu suficientă, a arătat joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în discursul rostit cu ocazia conferirii titlului de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din București.

‘Pe lângă convergența reală este necesar consensul politic. Aș spune că ultimul este aproape cel mai important’, a precizat Isărescu.

Referindu-se la evoluțiile politice, adoptarea euro și reforma instituțională, guvernatorul a subliniat că ‘îndeplinirea criteriilor de convergență este o condiție necesară, dar nu suficientă’, iar trecerea la euro nu trebuie să fie doar ‘o ambiție’, consesul politic fiind esențial.

‘Obiectivul adoptării euro este cel mai probabil o ancoră, pentru a face politicile economice eficiente. Trebuie să fim conștienți ce avem de făcut. Nu este vorba de ambiție. România a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește criteriile de la Maastricht. Să vedem finalizate reformele instituționale. Una dintre ele este uniunea bancară iar România are consens în această problemă și din partea președintelui și a primului-ministru’, a spus guvernatorul BNR.

Acesta a reamintit, de asemenea, orizontul anilor 2018 — 2019 ca dată pentru aderarea României la euro, însă consideră că este necesar ca întreaga țara să fie bine pregătită.

‘Bucureștiul poate să intre mâine în zona euro, dar trebuie să intre toată România’, a subliniat Mugur Isărescu.

La ceremonia găzduită de Aula Magna a Facultății de Drept, în rândul audienței s-a aflat și premierul Victor Ponta, alături de alți oficiali din BNR și reprezentanți ai lumii universitare și academice.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe