OraNoua.ro
Publicat în 2 aprilie 2014, 17:47 / 181 elite & idei

Mugur Isărescu: Creditarea va reveni pe plus în câteva luni

Mugur Isărescu: Creditarea va reveni pe plus în câteva luni

Creditarea va reveni pe plus în câteva luni, având în vedere că asistăm la o intensificare a promovării creditelor, iar o parte din banii eliberați prin reducerea rezervelor minime obligatorii atât la lei cât și la valută de la începutul acestui an au mers către sporirea creditării, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Creditarea în lei pare că merge într-un ritm destul de vioi. Scăderea creditării în valută este, însă, ceva mai accentuată decât creșterea la lei.(…) Fără să am o evaluare a băncii, nu foarte departe, chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valută, că va intra în terenul pozitiv”, a precizat Isărescu.

El a spus că banca centrală urmărește impactul pe care l-a avut în piața bancară reducerea rezervelor minime obligatorii operată în data de 8 ianuarie 2014, având în vedere că BNR își menține obiectivul de reducere a acestor rezerve la nivelul din țările UE, de 2%, într-un interval de timp rezonabil. În acest moment, însă, având în vedere că lichiditatea din piață este ridicată, iar dobânzile interbancare pe termen scurt ajung și la 0,5%, guvernatorul susține că trebuie să mai aștepte cu o nouă reducere a rezervelor.

„Nu văd România în Uniunea Bancară Europeană sau să treacă spre euro cu un asemenea nivel al rezervelor minime obligatorii (n.r.—12% la pasivele în lei și 18% la cele în valută). Noi ne propunem acest lucru (n.r. — reducerea rezervelor), dar uitați că din foarte multe considerente, creditarea în lei, chiar dacă a luat-o la drum, merge destul de greu”, susține guvernatorul BNR. Acesta a afirmat că a atras atenția bancherilor deseori cu privire la excesul de lichiditate din piață care împiedică BNR să reducă rezervele.

„De un an le tot spun: Aveți bani! În afară de surplusul de lichiditate care există pe piață, dobânzile se duc în jos spre 0,5% pe piața monetară, mai aveți un sac de bani în lei și în valută în rezervele minime obligatorii în lei și în valută. Suntem gata să le reducem când veți da semnale clare sau veți absorbi acest exces de lichiditate”, a mai spus guvernatorul BNR.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României /BNR/ a decis, vineri, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an. CA al BNR a hotărât și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei și în valută, la 12 și respectiv 18 la sută.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe