OraNoua.ro
Publicat în 9 aprilie 2014, 13:27 / 393 elite & idei

Mugur Isărescu: Criteriile de convergență legate de inflație și dobânzi vor fi îndeplinite în vara acestui an

Mugur Isărescu: Criteriile de convergență legate de inflație și dobânzi vor fi îndeplinite în vara acestui an

Inflația și dobânzile la moneda națională se vor încadra, în vara acestui an, în limitele stabilite de criteriile de la Maastricht pentru adoptarea monedei unice europene, a declarat luni guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul simpozionului „Transformări în economia românească”.

„În sfârșit am intrat în grup, în grupul celor care speră și o convergență nominală și la intrarea în zona euro. Noi ne așteptăm ca la sfârșitul acestei primăveri și în vara acestui an, criteriile de convergență nominală legate de inflație și de ratele de dobândă să fie îndeplinite. Nu este mesajul nostru că vom sări în a afirma că peste câțiva ani intrăm în zona euro. Intrăm când suntem pregătiți. Aceasta este o decizie politică. Dar mesajul că nu mai suntem codași cred că merită să îl discutăm”, a explicat guvernatorul BNR.

Referitor la anul 2018 avansat de premierul Victor Ponta drept țintă pentru adoparea euro de către România, șeful băncii centrale a spus că acest proiect trebuie consensualizat, fie într-un document scris, cum s-a întâmplat cu proiectul de aderare la Uniunea Europeană, în anul 2000, sau chiar și într-o formă mai degrabă conflictuală, cum s-a întâmplat cu acordurile cu instituțiile financiare internaționale de după 2008. „România are nevoie de un termen fix pentru adoptarea euro. Unii spun: iată, premierul a spus că 2018 pare un țel mobilizator — 100 de ani de la formarea României mari. Da, dar există o condiție dincolo de acest aspect. Ca dincolo de proiect și de termen, cel puțin o parte dintre noi, economiști și oameni politici, să înțelegem același lucru. Că dacă înțelegem altceva, fiecare câte o bucățică, proiectul este irealizabil”, a subliniat Mugur Isărescu.

El a mai spus că economia a înregistrat, în ultima perioadă, progrese remarcabile. „Am ajuns în zona unui deficit de cont curent mic, finanțabil, mai mic decât intrările de capitaluri sau de fonduri autonome”, a precizat Isărescu.

El a adăugat că, dacă la investițiile străine directe adăugăm și fondurile europene, rezultă o sumă mai mare decât deficitul de cont curent. „Asta înseamnă ceva sustenabil. Dacă acest lucru s-a întâmplat, până și problema sustenabilității criteriilor de convergență, inclusiv a inflației, este una pe care o putem considera rezolvată”, a explicat guvernatorul BNR.

El s-a referit și la evoluția pozitivă a industriei. „Dacă ne uităm la cifrele sintetice observăm că din anii 90 ponderea industriei în PIB a scăzut de la 40% la 25%, iar acum s-a dus înapoi spre 31%. Comenzile industriale au crescut în februarie cu 20% față de anul trecut iar pe ultimele 12 luni creșterea este de 15%. În 2013 am avut o creștere de 8%, ceea ce este foarte mult”, a mai adăugat Mugur Isărescu.

Ultima ora:

ObservatorLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

PoliticMircea Geoană: România ar putea fi prima ţară europeană care să se alăture Antantei pentru protecţia mediului

EconomieCosmin Ghiţă: Nuclearelectrica şi NuScale Power salută aprobarea de către CNCAN a Documentului Bază de Autorizare (DBA) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale cu reactoare modulare mici

ExternTeodor Baconschi: 33 de ani de la reunificarea Germaniei. De ce Berlinul rămâne stindardul democrației europene

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark MilleyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe