OraNoua.ro
Publicat în 19 februarie 2014, 17:26 / 424 elite & idei

Mugur Isărescu: Listarea companiilor de stat, singurul instrument care a dus la transparentizarea lor

Mugur Isărescu: Listarea companiilor de stat, singurul instrument care a dus la transparentizarea lor

Listarea la bursă a companiilor de stat a fost singura decizie care a dus la transparentizarea activității acestora, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință pe tema dezvoltării pieței de capital din România.

„Listarea companiilor de stat la bursă, ca mijloc de privatizare, este un instrument esențial și singurul care a funcționat cu succes pentru a crește transparența și a asigura responsabilitatea corporativă a acestora”, a spus Isărescu.

În opinia sa, este necesară reluarea parteneriatului dintre piețele financiare și autorități, astfel încât piața de capital să ajungă să reprezinte o alternativă viabilă la sistemul bancar pentru finanțarea companiilor.

Însă, ca acest parteneriat să fie viabil, trebuie evitate trei capcane identificate de guvernatorul BNR: tendința de diferențiere între investitorii străini și cei români, excesul de reglementare de pe piața de capital și tendința de a face lucrurile repede, mai ales într-un an electoral când apare și tentația politizării.

„Nu dă bine să încercăm orice diferențiere între investitorii români și cei străini. Avem contul de capital deschis, deci ne creăm probleme dacă vorbim despre investitori străini, nu de investitori în general”, a explicat șeful BNR.

În ceea ce privește reglementarea pieței de capital, Mugur Isărescu a atras atenția asupra pericolelor suprareglementării.

„Multe dintre actele de reglementare a pieței de capital sunt acte birocratice, multe din ele inutile. Să nu cădem într-un exces de reglementare”, a avertizat el.

Oficialul Băncii Centrale a atras atenția că nu trebuie să ne propunem să facem repede ce nu am făcut în 20 de ani.

„Prefer o evoluție rapidă unei revoluții. Ne trebuie răbdare și capacitatea de a explica de câte ori este nevoie toate aceste probleme. Într-un an electoral, există tendința de politizare și, astfel, efortul nostru va fi dat peste cap. Dacă publicul nu înțelege măsurile pe care vrem să le luăm, este numai vina noastră”, a precizat Isărescu.

El s-a referit la cele opt bariere identificate de un grup de lucru care trebuie eliminate, astfel încât piața de capital să se dezvolte corespunzător.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe