OraNoua.ro
Publicat în 4 decembrie 2013, 20:55 / 458 elite & idei

Mugur Isărescu: Mai avem multe de făcut în ceea ce privește cultura economică

Mugur Isărescu: Mai avem multe de făcut în ceea ce privește cultura economică

România mai are multe de făcut în ceea ce privește cultura economică și financiară, a apreciat, marți, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, cu ocazia semnării unui protocol de cooperare cu Ministerul Educației Naționale și a lansării cărții ‘Economia pe înțelesul tuturor’, scrisă de președintele Bursei de Valori București, Lucian Anghel.

‘Potrivit unei statistici a Băncii Mondiale, pe o scară de la zero la o sută, România are un indice de 31, sub media generală. Mai avem destule de făcut în eforturile de a crește ceea ce noi numim la Banca Națională cultura economică și financiară din această țară. Dacă ne uităm la acest indice, suntem încă sub medie și mai avem multe de făcut’, a subliniat Isărescu.

Guvernatorul a vorbit despre volumul de educație economică, arătând că, fără o creștere a nivelului de educație financiară, nu poți să-ți explici nici lucrurile simple, iar această carte își propune să explice economia pe înțelesul marelui public.

‘Există un moment al extazului și acesta ține foarte puțin — când iei un împrumut și primești bani. Apoi, vine o perioadă grea, chiar sadică, atunci când trebuie să banii înapoi’, a subliniat guvernatorul, vorbind despre educația financiar-bancară.

La rândul său, ministrul Educației, Remus Pricopie, prezent la lansarea lucrării semnate de Lucian Anghel, a apreciat că aceasta este o carte complicată, chiar dacă se adresează publicului larg, deoarece în sistemul financiar s-au produs schimbări importante.

‘Este foarte complicată, pentru că sectorul financiar a devenit așa de complicat, că aproape că nici nu realizezi ce se întâmplă. Cred că această carte intră în categoria de formare continuă’, a spus Pricopie.

Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a apreciat că este o ‘carte care se adresează celor fără cultură economică, celor din indicele 31 de care vorbește guvernatorul Mugur Isărescu’.

‘Cum să diseminezi această carte într-o țară unde cheltuiala medie pe cărți este de cinci lei pe lună?’, a întrebat Lazea, vorbind despre efortul care ar trebui făcut pentru creșterea culturii economice a cetățenilor.

În volumul ‘Economia pe înțelesul tuturor’, editată de ‘Smart Books’, autorul încearcă să-l facă pe omul neavizat să înțeleagă cum îi poate fi influențată viața de evoluțiile economice actuale.

Pe parcursul a 175 de pagini, Anghel vorbește despre deficit bugetar sau cum să nu te întinzi mai mult decât îți este plapuma, ce urmăresc investițiile străine, despre cursul de schimb și dobânzile la credite.

‘Cred că lipsa culturii economice este unul dintre cele mai mari costuri pentru o societate, iar economia este prezentată în cuvinte mult mai complicate pentru cei care nu au studiat economia și sunt influențați de evoluțiile economice, iar aceștia trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în mediul economic și cum îi afectează’, a declarat, pentru AGERPRES, Lucian Anghel.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe