OraNoua.ro
Publicat în 12 februarie 2014, 15:10 / 207 elite & idei

Mugur Isărescu: Nu vedem pericol de deflație în România

Mugur Isărescu: Nu vedem pericol de deflație în România

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, că în România nu există pericol de deflație, deși inflația de bază a intrat temporar în teritoriu negativ, în trimestrul patru din 2013.

‘Nu vedem pericol de deflație în România. Această evoluție, altminteri favorabilă indicelui pe care noi îl urmărim (CORE2 ajustat), este de natură conjuncturală. De fapt, evoluția acestui indice ne-a pus în situația să coborâm rata de dobânda de politică monetară chiar în condiții de tensiuni financiare în zona geografică în care trăim’, a precizat Isărescu, în conferința de presă în care a fost prezentat Raportul trimestrial asupra inflației.

Inflația de bază s-a menținut ‘în teritoriu negativ’ pe parcursul ultimului trimestru din 2013, cu o medie de minus 1%, potrivit datelor cuprinse în raportul trimestrial asupra inflației prezentat, joi, de guvernatorul BNR.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara, în noiembrie 2013, că măsura introducerii accizei suplimentare la carburanți, de 7 eurocenți pe litru, a fost propusă pentru a evita deflația, care ar fi dus la creșterea șomajului și la recesiune.

‘Această măsură are rolul de a evita deflația, care este mult mai periculoasă decât inflația. Toată Europa are problema asta, până și Germania se confruntă cu deflația. Japoniei i-au luat 20 de ani să iasă din deflație. Inflația duce la creștere economică, deflația la șomaj și recesiune, nu am auzit de deflație care să fi dus la creștere economică’, a precizat Voinea, la vremea respectivă.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe