OraNoua.ro
Publicat în 22 mai 2013, 18:57 / 185 elite & idei

Mugur Isărescu: Cred în proiectul european, dar ca să păstrăm trăsăturile naţionale, o să ne omoare complexitatea

Mugur Isărescu: Cred în proiectul european, dar ca să păstrăm trăsăturile naţionale, o să ne omoare complexitatea

Autocaracterizat ca un optimist, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu a declarat, vineri, la Sibiu, că el crede în proiectul european, dar în acest proiect „extrem de complicat” al unei Europe în care nu se vor şterge diferenţele culturale, pe noi o să ne omoare complexitatea, ca să ne păstrăm toate trăsăturile naţionale.

„Cum se va pune în practică ideea că multiculturalismul european este un activ nu un pasiv, este un avantaj, nu un dezavantaj, rămâne şi pentru mine – un optimist, o persoană care crede în proiectul european – un semn de întrebare, în ce măsură vom reuşi acest lucru. (…) Nu văd o Europă în care se vor şterge rapid diferenţierile culturale. În acest proiect extrem de complicat, vom mai avea o problemă, ca să păstrăm toate aceste trăsături mai mult sau mai puţin, naţionale, într-un proces de integrare, o să ne omoare pe noi complexitatea”, a spus Isărescu, în discursul său prilejuit de primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Guvernatorul BNR şi-a exprimat încrederea în proiectul european, dar îl consideră ”un proiect în curs de desfăşurare, nu este deloc terminat, nu este ireversibil”.

Mugur Isărescu s-a referit şi la pactul de stabilitate, spunând că este un semn de întrebare, dacă a fost conceput bine acest pact, acuzând dualismul guvernelor europene, care, în timpul campaniilor electorale, critică Bruxelles-ul.

„În multe domenii putem să avem semne de întrebare dacă a fost bine concepută funcţionarea pactului de stabilitate, pentru că în loc de uniune politică, ce a pus Europa? A pus o Comisie Europeană cu mai multă sau mai puţină putere, contestabilă de multe ori, cu sisteme politice naţionale, (…) fiecare se duce acasă, ca să mai câştige voturi, nu mă refer la Guvernul României, noi facem excepţie, critică Bruxelles-ul. Urmăriţi toate campaniile electorale, critică ce se întâmplă la Bruxelles”, a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR militează pentru o politică fiscală comună şi un plan de stabilitate, care să nu mai fie încălcat.

„Deci acest dualism pe care îl numesc duplicitate, şi în loc de politică fiscală comună, care este esenţială pentru a avea o politică monetară comună, conlucrarea între două politici este esenţială, plus un plan de stabilitate care a fost încălcat de la început, de principalele ţări. Şi aceasta este o realitate. De Germania, de Franţa. De ce? Pentru că atunci lucrurile mergeau bine şi era înainte de criză”, a explicat guvernatorul BNR. AGERPRES

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat vineri, la Sibiu, că este nevoie de întreruperea cercului vicios dintre bănci şi state prin întărirea pactului de stabilitate şi aplicarea aceloraşi reguli şi în sistemul bancar.

„E nevoie să se întrerupă această corelaţie, acest cerc vicios între bănci şi state, în primul rând prin întărirea pactului de stabilitate, de aceea a apărut şi austeritatea. Iar, pe de altă parte, prin aplicarea aceloraşi reguli şi în sistemul bancar”, a spus Mugur Isărescu.

Acesta susţine că fragmentarea pieţelor s-a făcut pe baza crizei din domeniul financiar european, referindu-se la titlurile de stat.

„În consecinţă, arhitectura iniţială a uniunii monetare europene s-a dovedit a fi insuficientă. Ne trebuie ceva. Nu au funcţionat (…) regulile fiscale, au fost încălcate chiar de ţările mari. Integrarea financiară s-a produs de facto, dar au rămas diferenţieri de la ţară la ţară, diferenţieri pe care băncile le-au speculat. Şi în consecinţă, pe acest fundal a apărut şi un necaz foarte proeminent în cazul Greciei, acum s-a conturat şi în cazul Italiei, Spaniei, o combinaţie negativă între bănci şi stat”, a explicat guvernatorul BNR.

În acest context, Mugur Isărescu a declarat că el nu mai crede în autoreglarea sistemului privat.

„Sectorul privat se autoreglează. Păi criza asta ne-a arătat că ea a izbucnit nu din sectorul guvernamental, ci din sectorul privat, pentru că sectorul privat, mai ales sectorul financiar privat are această tendinţă de over shooting, creşte prea mult, (…) această paradigmă nu mai este adevărată, cel puţin eu nu mai cred în ea. Se poate autoregla şi se reglează sectorul privat singur, dar cu costuri enorme sau exportând probleme”, a adăugat guvernatorul BNR. AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe