OraNoua.ro
Publicat în 24 iulie 2013, 19:08 / 446 elite & idei

Mugur Isarescu: Reglementarile bancare nu trebuie considerate suficiente pentru prevenirea acumularii vulnerabilitatilor sistemice

Mugur Isarescu: Reglementarile bancare nu trebuie considerate suficiente pentru prevenirea acumularii vulnerabilitatilor sistemice

Reglementările bancare, deşi au o orientare macroprudenţială din ce în ce mai pregnantă, nu trebuie să fie considerate suficiente pentru prevenirea acumulării vulnerabilităţilor sistemice, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„A veni şi a spune acum că nu o să mai avem riscuri în viitor, aşa cum mai aud şi în dezbateri, „cum de nu s-a ghicit criza sau amplitudinea ei?”, înseamnă a fi nerealist. Nu putem să transformăm pe nimeni, nicio instituţie şi nicio persoană să zicem aşa, într-un fel de Dumnezeu, să facă previziuni clare. Nu aşa a lucrat şi nu aşa cred eu că va lucra umanitatea, cel puţin cât pot eu să văd. Noi încercăm să gestionăm riscuri, nu să ghicim viitorul, să ne transformăm în altceva. Reglementările bancare, deşi au o orientare macroprudenţială din ce în ce mai pregnantă, nu trebuie să le considerăm că suficiente pentru prevenirea acumulării vulnerabilităţilor sistemice, sunt o componentă”, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, celelalte componente ale mixului de politici macroeconomice trebuie să evite generarea unor variaţii ample ale cererii de credite, mai ales atunci când acestea sunt decuplate de la fluxul economisirii interne.

„De asemenea, trebuie evitate măsuri care pot conduce la schimbări bruşte în situaţia financiară a debitorilor şi în disciplina creditării. Aceasta deoarece sensibilitatea ridicată a fluxului de credite la impulsuri ale venitului mediu induce oscilaţii puternice ale cererii de credite, iar evoluţia impulsului creditului contribuie la amplificarea ciclităţii economice”, a explicat guvernatorul BNR.

Acesta a mai afirmat că promovarea unor politici economice anticiclice în domeniul fiscal, al veniturilor, previne alimentarea cererii de credite peste capacitatea de rambursare pe termen mediu şi evită crearea unor presiuni nefavorabile asupra capacităţii de rambursare atunci când economia, în mod inevitabil, se ajustează.

„Cât de vinovate au fost băncile că au dat credite în perioada 2006 – 2007 – 2008, când veniturile s-au dublat? E vorba de veniturile în perioadă de boom, dar nu în sectoare sustenabile, ci în sectoare precum construcţiile, care au dispărut. Nu s-a mai construit. Nu o să construieşti tot timpul mall-uri în România. Nu numai în sectorul privat s-au dublat salariile, ci şi în sectorul public. Am avut în câţiva ani o dublare ca pondere, deci în termeni reali în PIB, de la vreo 4 – 5% la 10% din PIB a fondului de salarii din sectorul bugetar. Dublare, a fost şi creştere de salariaţi. Atunci, banca care se uită la salariul lui X-ulescu şi zice: „Da, ne menţinem prudenţi, îi luăm numai o treime din salariu”. Trebuia să ghicească şi faptul că acele creşteri salariale nu sunt realiste, cu toate că s-au aplicat prin lege şi prin legi aprobate de Parlamentul României”, a precizat Isărescu.

Isărescu: Ideea că o Bancă Centrală poate să se ocupe de 10 obiective este foarte periculoasă

Ideea că o Bancă Centrală poate să se ocupe de 10 obiective este foarte periculoasă, a mai declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
„Ideea că o Bancă Centrală, şi nu o spun ca acoperire pentru ce facem noi, poate să se ocupe de 10 obiective este, de asemenea, foarte periculoasă. Nu vă gândiţi numai la FED (Rezerva Federală n.r.). FED se ocupă şi de creşterea economică. FED are un statut special, este vorba de o ţară specială şi aţi văzut ce a spus doamna Lagarde (Christine Lagarde, directorul general al FMI, n.r.) aici: „Bun s-a ajuns la politici neortodoxe, haideţi să vedem cu mare atenţie cum se va ieşi din ele”. Cum se va ieşi din aceste politici neortodoxe? O simplă declaraţie a lui Bernanke (preşedintele FED, Ben Bernanke n.r.) a mişcat pieţele şi capitalurile, trilioane de dolari într-o parte într-alta”, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, Banca Naţională nu este în această poziţie.

Banca Naţională a României organizează joi colocviul ‘Spre o nouă arhitectură de supraveghere a pieţelor financiare’. La eveniment participă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, Daniel Dăianu.AGERPRES/(AS – autor: Florin Bărbuţă, editor: Nicoleta Gherasi)

Ultima ora:

ObservatorGruia Stoica: Mă bucur să anunț un nou capitol pentru GRAMPET Group și pentru țara noastră

PoliticCătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

EconomieGruia Stoica: Mă bucur să anunț un nou capitol pentru GRAMPET Group și pentru țara noastră

ExternMihai Covaliu: COSR – Sprijin din partea Comisiei Europene pentru organizarea FOTE Brașov 2027

SocialDaniel David va prezenta în luna mai un „diagnostic” al sistemului de educație, bazat pe datele furnizate de OCDE: „Aderarea la OCDE este un proiect de țară”

EvenimenteOvidiu Raețchi: Am avut marea bucurie de a găzdui la Ambasada României în Japonia  在日ルーマニア大使館 prezentarea pe care ambasadorul Republicii Moldova, E.S. dl. Dumitru Socolan, a sustinut-o în fața ambasadorilor statelor NATO

EditorialAlexandru Grumaz: Tratativele de pace în Ucraina au început la Jeddah! Ce înseamnă noile cerințe puse de Putin pe masa negocierilor

CulturaMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’ – simbol al aspirațiilor intelectuale ale României



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe