OraNoua.ro
Publicat în 24 iulie 2013, 19:08 / 186 elite & idei

Mugur Isarescu: Reglementarile bancare nu trebuie considerate suficiente pentru prevenirea acumularii vulnerabilitatilor sistemice

Mugur Isarescu: Reglementarile bancare nu trebuie considerate suficiente pentru prevenirea acumularii vulnerabilitatilor sistemice

Reglementările bancare, deşi au o orientare macroprudenţială din ce în ce mai pregnantă, nu trebuie să fie considerate suficiente pentru prevenirea acumulării vulnerabilităţilor sistemice, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„A veni şi a spune acum că nu o să mai avem riscuri în viitor, aşa cum mai aud şi în dezbateri, „cum de nu s-a ghicit criza sau amplitudinea ei?”, înseamnă a fi nerealist. Nu putem să transformăm pe nimeni, nicio instituţie şi nicio persoană să zicem aşa, într-un fel de Dumnezeu, să facă previziuni clare. Nu aşa a lucrat şi nu aşa cred eu că va lucra umanitatea, cel puţin cât pot eu să văd. Noi încercăm să gestionăm riscuri, nu să ghicim viitorul, să ne transformăm în altceva. Reglementările bancare, deşi au o orientare macroprudenţială din ce în ce mai pregnantă, nu trebuie să le considerăm că suficiente pentru prevenirea acumulării vulnerabilităţilor sistemice, sunt o componentă”, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, celelalte componente ale mixului de politici macroeconomice trebuie să evite generarea unor variaţii ample ale cererii de credite, mai ales atunci când acestea sunt decuplate de la fluxul economisirii interne.

„De asemenea, trebuie evitate măsuri care pot conduce la schimbări bruşte în situaţia financiară a debitorilor şi în disciplina creditării. Aceasta deoarece sensibilitatea ridicată a fluxului de credite la impulsuri ale venitului mediu induce oscilaţii puternice ale cererii de credite, iar evoluţia impulsului creditului contribuie la amplificarea ciclităţii economice”, a explicat guvernatorul BNR.

Acesta a mai afirmat că promovarea unor politici economice anticiclice în domeniul fiscal, al veniturilor, previne alimentarea cererii de credite peste capacitatea de rambursare pe termen mediu şi evită crearea unor presiuni nefavorabile asupra capacităţii de rambursare atunci când economia, în mod inevitabil, se ajustează.

„Cât de vinovate au fost băncile că au dat credite în perioada 2006 – 2007 – 2008, când veniturile s-au dublat? E vorba de veniturile în perioadă de boom, dar nu în sectoare sustenabile, ci în sectoare precum construcţiile, care au dispărut. Nu s-a mai construit. Nu o să construieşti tot timpul mall-uri în România. Nu numai în sectorul privat s-au dublat salariile, ci şi în sectorul public. Am avut în câţiva ani o dublare ca pondere, deci în termeni reali în PIB, de la vreo 4 – 5% la 10% din PIB a fondului de salarii din sectorul bugetar. Dublare, a fost şi creştere de salariaţi. Atunci, banca care se uită la salariul lui X-ulescu şi zice: „Da, ne menţinem prudenţi, îi luăm numai o treime din salariu”. Trebuia să ghicească şi faptul că acele creşteri salariale nu sunt realiste, cu toate că s-au aplicat prin lege şi prin legi aprobate de Parlamentul României”, a precizat Isărescu.

Isărescu: Ideea că o Bancă Centrală poate să se ocupe de 10 obiective este foarte periculoasă

Ideea că o Bancă Centrală poate să se ocupe de 10 obiective este foarte periculoasă, a mai declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
„Ideea că o Bancă Centrală, şi nu o spun ca acoperire pentru ce facem noi, poate să se ocupe de 10 obiective este, de asemenea, foarte periculoasă. Nu vă gândiţi numai la FED (Rezerva Federală n.r.). FED se ocupă şi de creşterea economică. FED are un statut special, este vorba de o ţară specială şi aţi văzut ce a spus doamna Lagarde (Christine Lagarde, directorul general al FMI, n.r.) aici: „Bun s-a ajuns la politici neortodoxe, haideţi să vedem cu mare atenţie cum se va ieşi din ele”. Cum se va ieşi din aceste politici neortodoxe? O simplă declaraţie a lui Bernanke (preşedintele FED, Ben Bernanke n.r.) a mişcat pieţele şi capitalurile, trilioane de dolari într-o parte într-alta”, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, Banca Naţională nu este în această poziţie.

Banca Naţională a României organizează joi colocviul ‘Spre o nouă arhitectură de supraveghere a pieţelor financiare’. La eveniment participă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, Daniel Dăianu.AGERPRES/(AS – autor: Florin Bărbuţă, editor: Nicoleta Gherasi)

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe