OraNoua.ro
Publicat în 15 ianuarie 2014, 01:13 / 192 elite & idei

Mugur Isărescu: Rezervele minime obligatorii în România sunt încă foarte sus

Mugur Isărescu: Rezervele minime obligatorii în România sunt încă foarte sus

Ratele rezervelor minime obligatorii în România sunt încă ‘foarte sus’, comparativ cu țările din regiune, la fel și dobânda de politică monetară, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

„Uitați-vă la cât sunt rezervele minime obligatorii în Polonia, Ungaria, Cehia și cât sunt la noi’, a precizat Isărescu.

El a explicat că rezervele minime obligatorii au rămas la un nivel înalt pentru că, deși au fost reduse în perioada 2009 — 2010, schimbarea programului și majorarea TVA de la 19% la 24% au oprit procesul de relaxare a politicii monetare pentru o perioadă de doi ani.

„Întârzierea reducerii rezervelor minime obligatorii ne îndepărtează de Europa. Am rămas cu un nivel înalt al rezervelor, pentru că am pornit de la 40% la valută, le-am redus în 2009 — 2010, însă schimbarea programului și majorarea TVA a oprit procesul de relaxare a politicii monetare pentru doi ani”, a subliniat șeful BNR.

În opinia acestuia, un nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii reprezintă și menținerea unui nivel al datoriei pe termen scurt nejustificat de ridicat, care afectează și ratingul României.

De asemenea, un nivel ridicat al rezervelor poate constitui și un element de descurajare a creditării.

Conducerea BNR a hotărât, miercuri, reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituțiilor de credit la nivelul de 12%, de la 15%, și scăderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 18%, de la 20%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie — 23 februarie 2014.

 

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe