Adriana
Publicat în 11 septembrie 2013, 17:46 / 300 elite & idei

Mugur Isărescu: Să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poţi plăti uşor

Mugur Isărescu: Să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poţi plăti uşor
+ Observator

„Să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poţi plăti uşor“, „Dacă înşeli un creditor, acesta devine pentru tine o fântână secată“ şi „Nu făgădui decât jumătate din ceea ce poţi să faci cu uşurinţă“.

Acestea sunt câteva sfaturi pe care Eugeniu Carada, fondatorul BNR, le dădea în urmă cu un secol actorilor vieţii economice şi publicului, sfaturi pe care guvernatorul BNR Mugur Isărescu le-a amintit ieri în cadrul unui simpozion care a precedat ceremonia de dezvelire a grupului statuar dedicat lui Carada. Guvernatorul Isărescu este însă printre semnatarii celui mai mare împrumut din istoria României, de 20 mld. euro, cât jumătate din bugetul ţării, luat peste noapte în 2009 pentru că rezervele valutare erau insuficiente şi pentru că trebuia finanţat deficitul bugetar.

Isărescu a mărturisit că s-a întâlnit cu Eugeniu Carada la începutul anilor ’80, când profesorul Costin Murgescu redacta „Mersul ideilor economice la români“, moment la care nu bănuia că peste câţiva ani urma să conducă Banca Naţională – instituţia ctitorită de Carada.

„Eugeniu Carada nu a fost niciodată guvernator al Băncii Naţionale. Dar a fost mai mult: inspirator, fondator, organizator, administrator, conducător de fapt din clipa în care s-a născut ideea de a se înfiinţa în România o bancă de scont şi de circulaţiune până când el a trecut în veşnicie. Carada nu a fost doar un revoluţionar sau un reformist, ci şi un vizionar“, spune Isărescu.

BNR a fost înfiinţată în urmă cu 133 de ani, în anul 1880. Iar Eugeniu Carada a condus din umbră mai bine de un sfert de veac construcţia fizică (Palatul Vechi al BNR) şi instituţională a celei de a 16-a bănci centrale din lume: BNR. Iar cel mai de preţ capital al BNR a fost şi probabil că a rămas încrederea, consideră guvernatorul BNR.

Carada a sprijinit în plan practic demersurile prim-ministrului I.C. Brătianu de a înfiinţa Banca Naţională. A fost direct implicat în fabricarea în Franţa a hârtiei necesare imprimării biletelor BNR şi imprimarea acţiunilor şi titlurilor nominative ale BNR la Londra. Totodată, a fost implicat în cumpă­rarea de la Paris a maşinilor tipografice necesare Imprimeriei BNR, dar şi în elaborarea regulamentelor BNR.

Una dintre convingerile lui Carada, de-a lungul activităţii sale pe tărâmul bancar, a fost aceea că doar o bancă naţională solidă şi independentă de interesele politicianiste de moment poate asigura dezvoltarea României pe toate planurile.

Fondatorul BNR, Eugeniu Carada, a fost şi jurnalist, deseori impulsiv, petrecând o perioadă îndelungată în redacţia ziarului Românul, a mai amintit Isărescu.
http://www.zf.ro/zf-24/isarescu-sa-nu-datorezi-niciodata-mai-mult-de-jumatate-din-ceea-ce-poti-plati-usor-11305748

Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe