Bogdan Daradan
Publicat în 12 decembrie 2012, 11:48 / 530 elite & idei

Natalia Ermicioi: O basarabeancă preşedinte la Business Ladies Club

Natalia Ermicioi: O basarabeancă  preşedinte la Business Ladies Club

Plină de energie și activități în perioada liceului, Natalia Ermicioi a reușit să se evidențieze printre studenții de la Cluj. A creat Business Ladies Club care se bucură de un succes enorm la Cluj și a călătorit prin 9 țări ale lumii în mai mult de 20 de orașe. Toate astea în doar 6 luni! Dar povestea ei într-un interviu acordat publicaţiei moldova.org.

Ce studii urmezi acum? și de ce Clujul?

Sunt studentă în anul 2, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Specializarea Economie și Afaceri Internaționale, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Adevărul este că nu eu am ales Clujul, dar Clujul m-a ales pe mine :). Inițial, mi-am dorit să ajung foarte mult la București, purtată fiind de imaginea extravagantă pe care mi-o creasem în minte, atunci când l-am vizitat pentru prima oară. Destinul a vrut ca să ajung la Cluj… și aici sunt. Din prima clipă în care am ajuns, mi-am dat seama că a fost chemarea destinului. Mă simt foarte bine și cred că mai bine de atât, nici că se putea.

Studentă în România, ai reușit să te evidențiezi printre multitudinea de foști absolvenți de licee, cum ai reușit? De ce un club al VIITOARELOR femei de afaceri? Cum s-a născut ideea?

Și atunci când eram la Chișinău, m-am implicat în foarte multe proiecte bazate pe voluntariat, ce au pus bazele a ceea ce sunt eu acum. Activitatea la radio, la televiziune, în cadrul ONG-urilor, experiențele și competențele dobândite la multitudinea de training-uri și conferințe la care am participat, au pus bazele dezvoltării unui antreprenoriat social în propria-mi persoană…. și așa a venit ideea… într-o noapte. Se făcuse o lună de când ajunsesem la Cluj și trecem printr-o perioadă grea de adaptare… nu dormeam nopțile, învățam și încercam să mă obișnuiesc cu noua mea viață. După 8 ani de experiență în domeniul voluntariatul, aveam destulă inițiativă ca s-o iau de la capăt și așa a început totul. O idee scrisă pe hărtie, un plan de acțiuni și multă muncă. Ideea creării unui astfel de Club a pornit de la propriile mele necesități. Business Ladies Club creează un mediu propice dezvoltării personale și profesionale a studentelor economiste și încadrarea acestora în lumea afacerilor. Și … eu cred că multe dintre studentele de la economie se văd deja Business Ladies și acesta este exact locul potrivit pentru dezvoltarea lor personală și profesională, cadrul perfect pentru ca să-și fructifice potențialul.

Cine te-a susţinut?

Existența acestui Club se datorează echipei grozave care este lângă mine și tuturor oamenilor care au crezut în ideea mea și au fost și îmi sunt alături în continuare. Suntem 11 membri fondatori, care pun împreună timpul, imaginația şi energiile pozitive pentru a demonstra că schimbarea este în mâinile noastre și faptul că putem realiza orice cu multă voință și dăruire de sine.

Ce obstacole ai întâmpinat?

Obstacolele și greutățile sunt niște factori motivaționali extraordinari. Adevărul este că doar membrii fondatori știu prin câte a trebuit să trecem ca să ducem la bun sfârșit această idee. Oricât de deschiși nu ar arăta oamenii, totuși există discriminare în ceea ce privește vârsta sau capacitățile tinerilor. Oamenilor le vine greu să creadă că un grup de studente pot realiza ceva frumos și din acest motiv, ezită uneori să ne susțină, însă noi mereu găsim un plan B sau C și avem încredere în oameni, până la urmă, oricum găsim persoane deschise, căroare le place ideea și o susțin.

Ce activităţi, proiecte aţi lansat?

Am preferat să începem cu elemente de bază și cu timpul ne vom aprofunda mai mult în mediul business. În primele întâlniri am vorbit despre rolul femeii în societate, despre business fashion și business make up, o mică introducere în etica în afaceri și cu pași mici, dar siguri, ne familiarizăm din ce în ce mai mult cu acest mediu. În timp, o să învățăm lucruri precum elaborarea unui plan de afaceri și care sunt primele trepte pe care trebuie să le urcăm, atunci când vrem să ne deschidem propria afacere, ăsta fiind scopul multor fete din Club. Trebuie să menționez că la fiecare întâlnire, alături de noi este o doamnă de afaceri, care ne călăuzește gândurile și ideile și de la care avem de fiecare dată foarte multe lucruri noi de învățat.

Cât de deshişi sunt oamenii cu care vreţi să colaboraţi?

Trainerii în general sunt foarte deschiși. Doamnele de afaceri sunt foarte interesate să ne cunoască și vin cu cea mai mare plăcere la ședințele organizate de către noi, din această perspectivă chiar este mai bine decât ne așteptam.

Ai vizitat atîtea țări și orașe? Cum? (fiind studentă cu un buget limitat, pînă la urmă)

Da, mi-a reușit performanța de a vizita 9 țări și peste 20 de orașe timp de 6 luni… este extraordinar, încât nici mie nu-mi vine să cred uneori. În mare parte, am vizitat țările respective, fiind implicată în diferite proiecte internaționale, în care costurile sunt parțial acoperite, deci, cu un buget foarte mic, reușești să te descurci. Uniunea Europeană investește în tineri… și știe că aceștia nu au bani, prin urmare, se organizează schimburi de tineri, unde ni se asigură necesarul unui sejur de 7 zile maxim într-o țară străină, cu scopul de a implementa un proiect la nivel internațional sau alte activități de acest gen.

Din ce este formată viața ta de student? (activități, implicare, etc.)

Viața mea de student e o adevărată nebunie: învăț și citesc foarte mult despre economie, sunt președintele unui Club, am foarte multe activități extracurriculare, traininguri, conferințe, învăț alte 2 limbi străine, printre care și chineza, călătoresc destul de mult, am făcut 4 stagii de practică, socializez cu oamenii din jurul meu, citesc mai mult ca niciodată, fac sport, scriu gânduri și gânduri pentru viitoarea mea carte, locuiesc în cămin și gătesc (mi-am dat seama de curând că-mi place), în fiecare zi fac ceva nou. Anul trecut, dormeam câte 3 ore pe noapte numai ca să le reușesc pe toate, anul acesta, sper să fie mai lejer.

Ce sfat ai da elevilor aflați la liceu, și mai ales viitorilor absolvenți?

Eliberați-vă de orice formă de limitare și aveți încredere în potențialul vostru! Nici nu știți cât de talentați sunteți!

Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe