Bogdan Daradan
Publicat în 11 octombrie 2012, 19:32 / 253 elite & idei

Natalia Intotero s-a întâlnit cu mai multe comunităţi româneşti din zona oraşelor Bor şi Belgrad din Serbia

Natalia Intotero s-a întâlnit cu mai multe comunităţi româneşti din zona oraşelor Bor şi Belgrad din Serbia

Natalia Intotero s-a intalnit la Bor cu liderii asociaţiilor româneşti din Serbia de Răsărit, ascultand cu atentie problematica complexa cu care romanii/vlahii din Timoc se confrunta.

Liderii romanilor/vlahilor din Timoc au explicat  faptul ca nu au institutii de cultura, scoala in limba materna, ca nu au mass-media,ca autoritatile sarbe au fraudat alegerile pentru Consiliul national, ca sunt anchetati etc. S-a cerut, a cata oara, fonduri pentru publicarea Atlasului lingvistic din zona Timocului realizat de cercetatori eminenti de la Cluj impreuna cu colaboratori locali.

Pentru linistea lor, autoritatile sarbe au trimis la intalnire si doi dintre informatorii securitatii sarbe, putand astfel sa fie la curent ca romanii timoceni si Romania nu pun la cale cine stie ce scenariu “Kosovo” invocat de extremistii sarbi gen primul ministru al Serbiei Ivica Dacic.

Dupa vizita la Bor, Intotero a vizitat Biserica Ortodoxă Română din Malainiţa, primul lăcaş de cult ortodox din Serbia în care limba liturgică este româna, iar in cadrul intalnirii cu parintele Boian Alexandrovic “şi-a manifestat aprecierea faţă de realizările Bisericii Ortodoxe Române din Serbia, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă, şi a întărit susţinerea pe care Departamentul este deschis să o ofere consolidării poziţiei şi rolului acesteia în rândul comunităţii româneşti de aici”, asa cum anunta un comunicat al DRP.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe