OraNoua.ro
Publicat în 2 decembrie 2015, 20:03 / 792 elite & idei

Nicolae Anastasiu si Emil Constantinescu au coordonat volumul Resursele minerale ale României

Nicolae Anastasiu si  Emil Constantinescu  au coordonat volumul Resursele minerale ale României

Cartea „Resursele minerale ale României – Vol. I – Minerale industriale și roci utile, coordonata de Emil Constantinescu și Nicolae Anastasiu a aparut la Editura Academiei (2015).

Interesul crescut pentru spectrul larg al resurselor minerale – utilizate astăzi în domenii extrem de variate și necesare în tehnologii de ultimă generație (high-tech, echipamente aero-spațiale, electronică, ….) au motivat autorii –profesori și geologi cu îndelungată experiență în cercetarea resurselor minerale – să abordeze un astfel de subiect și să redacteze un text de mare interes.

Lucrarea vine în întâmpinarea Proiectului Academiei Române Strategia de dezvoltare a ROMÂNIEI în următorii 20 de ani (coordonator Acad. Ionel V.VLAD (2015); Proiect 2 – Resursele naturale – rezerve strategice, ce folosim şi ce lăsăm generaţiilor viitoare (coordonator: Acad. Bogdan C. Simionescu) și apare ca o bază documentară pentru finalizarea Resurselor subsolului din cadrul acestui Proiect.

Volumul apărut luna aceasta  la Editura Academiei Române  pare a fi o radiografie a bogățiilor subsolului românesc și este primul din cadrul Trilogiei Resursele minerale ale României (vol. I – Minerale industriale si roci utile, vol. II – Minerale metalice şi minereuri şi vol. III – Resurse energetice convenţionale şi neconvenţionale).

Volumul I, în cele 540 pagini ale sale,  evaluează și prezintă patrimoniul de substanţe nemetalifere: minerale industriale şi roci utile (rocile de construcţie, rocile ornamentale sau decorative) și se deschide cu o Introducere, în care coordonatorii lucrării pivesc Resursele minerale ca un fundament al progresului și civilizației.

Introducerea aduce în discuție aspecte de ordin istoric și economic pentru toate tipurile de resurse minerale și energetice și acoperă o problematică foarte largă: Resursele și ecosistemul uman; Rolul resurselor în evoluția omenirii; Resursele minerale și natura; Resursele minerale și războiul; Resursele minerale și buna guvernare; Europa și penuria de materii prime; România – țară bogată-țară săracă?; Răzbunarea geologiei.

 

Tratarea Mineralelor industriale (sulf, grafit, cuarț, brucit, sare gemă, gips și anhidrit, baritină și witherit, celestină, talc, mice, feldspați etc) și a rocilor utile și ornamentale (argile, caolin, bentonite, nisipuri, calcare,   travertin, dolomite, diatomite, granitoide,   bazalte, tufuri,   marnură etc) este modernă, de un ridicat nivel științific și cu multe conotații legate de beneficiarii proprietăților lor,  de statutul lor minier și agentul economic care le valorifică, de condițiile în care se pot exploata și de posibilul impact asupra mediului atunci când se trece la procesarea lor.

Volumul reconsideră informațiile pe care le avem în legătură cu natura acestor resurse, cu distribuția lor în spațiul carpato-dunărean și cu direcțiile în care ele pot fi folosite. O asemenea reconsiderare se impunea pentru că știința a evoluat mult, că în geologie noi concepte și-au făcut apariția și noi premise pentru o evaluare corectă a unui potențial economic au fost definite.

 

Ilustrația bogată și autentică care însoțește permanent textul cărții te poartă printr-o lume exotică și face din volum un exemplar cu reflexe artistice.

Lucrarea se adresează agenţilor economici din companiile de stat sau private, implicate în explorarea şi valorificarea resurselor minerale, specialiştilor angajaţi în elaborarea unor proiecte de cercetare pentru industriile care prelucrează materii prime minerale, factorilor de decizie din administraţia publică centrală şi locală, cercetătorilor, profesorilor şi studenţilor din domeniul geologiei și geofizicii, ştiinţelor naturii, ştiinţelor tehnice şi umaniste, precum şi tuturor persoanelor interesate în cunoaşterea patrimoniului naţional.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe