Adriana
Publicat în 5 decembrie 2012, 13:25 / 183 elite & idei

Nicolae Iliescu: Furtuni ordinare

Nicolae Iliescu: Furtuni ordinare

Sigur ca ne bucura peste masura orice dara de lumina lasata de vreun conational care a infaptuit si altceva decat sa spele parbrize sau sa cerseasca agresiv in licaririle cosmice ale marilor capitale! Dar multe astfel de „realizari”, dupa cum se numeau ele cu niste cuvinte jefuite din garderoba sistemului trecut, sunt fie apa de ploaie intr-un pahar de plastic, fie o lupta colorata din citate gresite. Ecouri straordinare asezate cuminte pe iarba adormita si uscata de acasa, racaita doar de pisicii si de cainii cartierului! Adeca succese de sala de optispe locuri sau de café theatre. Tara suprarealista, obsedata de importanta, cu drame ingenuncheate si nicidecum cu forme fara fond, ci cu forme fara nicio forma! Tara care vrea cu tot dinadinsul sa aiba si ea falitii ei!

Ultimul sondaj ooropean prin care se cere o parere apasata despre homalai (invertitii sexualiceste), daca ai in anturaj si astfel de specimene, ne desluseste cum ca Holanda a iesit prima, cu vreo opzeci la suta, iar noi, pe ultimul loc, cu doar doi la suta dintre respondenti! Nu poti impune ceva ce nu e in spiritul locului, cat de deschis ai fi! Intelegi ca se poate si asa, dar sa hie la ei acolo! Mentalitatile nu se schimba rapid, prin decret de urgenta comandat de la Bruxelles, ci in sute de ani!

Asa si cu ultimele ispravi. Conform felului nostru caracteristic de a ne umfla in pene, am reusit naprasnic in aceeasi capitalie belga. Aiurea, am reusit, dar fara loc! Mascariciul national nu a fost luat in seama de absolut nimeni, s-a fatait si el neproductiv prin fata unor camere de luat vederea, mai hahaind, mai intinzand o mana in gol. Toti cei intamplati in cale, absolut toti, s-au uitat in alta parte, condescendent. Rusinoasa prezentare, ca se vede oricat ai ascunde! Rusinoasa mai ales pentru mine, cetatean onest facut implicit de ras de un vaporean primitivel, cu o scoala postliceala! Mai grav este ca nimeni de prin preajma nu-i atrage atentia acestui Nostromo cu cap de pastarnac! Cine, daca un nimeni intitulat Fotea, consilier de spirtelnita gaurita, fost instalator de gaze de sest pe sist, sau vitavercea, de se trezeste miorlaind in Aula Magna cum laude a Academiei! Desigur, daca acestui improvizat mental ii zici imbecil, ar fi un eufemism! Dar nu numai lui, ci unei sumedenii de oxidati in tampenie provinciala aflati in apropiere!

Apoi sa ne uitam si la Turnul Chindiei, una dintre singurele ramasite ale unei gestionari serioase a tarisoarei noastre, pardosit acum cu gresie si binecuvantat cu termopane, dupa cum ne anunta un gazet tembelizat! Un fotbaliator pripasit fragmentar pe la Fiorentina i se destainuia prin anii ’90 lui nea Fane: „Bre, numa’ cladiri nasoale, vechi si jupuite sunt prin Florenta aia!”. Credeti ca 89% din cei plimbati prin minunea toscana sunt in stare sa spuie ce inseamna Boboli sau Santa Croce? Certamente no! Tot asa, ultimul surghiunit balci de carte a inceput cu prezenta Franciei si s-a terminatara cu a a Baasarabiei Sovietice! Posedam mult prea multe iarmaroace livresti pentru o tara in curs de analfabetizare mediatica, dar care se atarna de Premiul lui Nobel desi nu are in vremea din urma nici macar o carte serioasa publicata la Gallimard, birjar! La acelasi vested ambalaj s-au vandutara cele mai multe exemplare ale unui oarecare facil Boia Iute! Suprarealism la fara frecventa!

Ca si marea valvoare efectuata in jurul lui Mungiu, care se zice ca trage cu ochiul ba la Nutu Carmazan, ba la nu’s cine care a mai scris ceva despre Tanacu etc. Mi nu-mi place acest baietas, mi se pare prea obisnuit, bunut dar banal, fara zvac, fara vreo mare idée. Din asa-numitul nou val numai Mihaileanu si Caranfil-junior imi spun ceva, sigur ca nu sunt Fellini sau Tarkovski, nici macar ca fratii Coen sau Kusturica, foarte buni si ei, dar la alt palier! Si vaz ca mai sunt unii cu pareri apropiate, precum Didier Peron de la Liberation, care isi intituleaza articolul „Mungiu, nul et nonnes avenue”, joc de cuvinte impachetat in suras, non avenue, neavenit, inlocuit cu nonnes, calugarite. Ce mai incolo, „Nul si neavenit”! Prima fraza, dupa sapou, unde ni se spune ca dupa cinci ani de la frunza de palmier obtinuta regisorul nostrum revine cu o „simili capodopera lugubra”, debuteste retoric: “O, Doamne, ce rau am facut sa meritam (sa fim pedepsiti cu) o asemenea corvoada romaneasca de 2,30 H?”. Ô Seigneur, qu’est ce qu’on a fait de mal pour mériter le chatiment de ce pensum roumain de 2 h 30?

Ce sa mai ai de comentarisit?

Articol publicat pe www.enational.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe