Bogdan Daradan
Publicat în 30 mai 2012, 18:52 / 225 elite & idei

Nicolae Timofti: Justiția trebuie plătită DOAR din buzunarul statului

Nicolae Timofti: Justiția trebuie plătită DOAR din buzunarul statului

Justiţia nu trebuie plătită din diferite buzunare, trebuie plătită numai dintr-un buzunar, buzunarul statului. Este opinia exprimată recent de Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În cadrul aceluiași dialog, șeful statului a menționat că moldovenii preferă să dea mită pentru a-și rezolva problemele în loc să se bazeze pe lege. Timofti a accentuat că aceasta este o cale greșită, iar dreptate nu-ți poți face încălcând legea . „Vând tot ce au numai ca să-şi rezolve problema, interesul său pe căi ilegale. Ei nu plătesc pentru ca să fie respectată legea. Eu întotdeauna i-am îndemnat: oamenilor, să nu faceţi lucrul acesta, niciodată să nu daţi. Justiţia nu trebuie plătită din diferite buzunare, trebuie plătită numai dintr-un buzunar, buzunarul statului. Atunci va fi asigurată o ordine, legalitate în stat”, a declarat acesta.

Pentru Nicolae Timofti este paradoxal că moldovenii se plâng de sărăcie și în același timp dau mită. „Este un fenomen ciudat. Ne plângem de sărăcie, iar în acelaşi timp chiar şi oamenii săraci găsesc nu ştiu de unde bani și dau mită”, a conchis acesta.

UNIMEDIA amintește că șeful statului, tot în contextul luptei cu flagelul corupției, a propus ca salariile în justiție să crească până 1000 la 2500 euro.

„Un începător ar trebui să primească 1000 de euro. După câțiva ani de muncă, salariul acestuia se poate ridica la 1200. În viziunea mea la Curțile de Apel ar trebui să fie indicat un salariu mediu de 1500 euro, iar pentru magistrații de la Curtea Supremă de Justiție – circca 2500 euro. Asta asigură o garanție -probabilitatea ca el să se implice în acte de copție e cu mult mai mică”, a opinat Timofti.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe