Bogdan Daradan
Publicat în 3 decembrie 2012, 13:32 / 582 elite & idei

Nicolae Timofti: Republica Moldova cedează prea mult în faţa Rusiei

Nicolae Timofti: Republica Moldova cedează prea mult în faţa Rusiei

Republica Moldova cedează prea mult în faţa Rusiei, în special din cauza gazului livrat de Gazprom, a declarat Nicolae Timofti într-un interviu pentru Radio Chişinău, citat de Agerpres.

Preşedintele celui de-al doilea stat romanesc Nicolae Timofti, îşi doreşte relaţii mai echilibrate între ţara sa şi Federaţia Rusă şi insistă asupra necesităţii retragerii trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Timofti menţionează că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu este îndreptat împotriva Rusiei. ‘Noi ţinem foarte mult la relaţiile bilaterale cu Rusia şi o să păstrăm ce este mai bun în aceste relaţii şi o să le dezvoltăm în interesul ambelor părţi, ca să nu aibă de câştigat doar o parte din aceste relaţii. Spre regret, noi cedăm foarte mult în faţa Rusiei şi, de multe ori, sub pretextul că ne va închide gazul. Noi doar nu-l luăm degeaba, noi îl plătim şi-l plătim cel mai scump. Aşa este politica Rusiei faţă de ţările care nu au alternativă. De aceea, căutăm să găsim alternative la rezolvarea problemelor energetice’, a declarat Nicolae Timofti.

Totodată, el a amintit că Rusia şi-a asumat încă din 1999 angajamentul de a-şi retrage trupele militare din stânga Nistrului, dar încă nu şi-a îndeplinit această obligaţiune. El a amintit că Republica Moldova este un stat neutru şi, potrivit Constituţiei, nu poate să menţină trupe militare străine pe teritoriul său. ‘Noi nu avem dreptul, conform Constituţiei, să menţinem pe teritoriul nostru armate străine. În acest context, Rusia, ca parte a relaţiilor internaţionale, are şi obligaţiuni faţă de tratatele pe care le semnează. La Istanbul a semnat acel angajament prin care s-a obligat să-şi retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova. Noi nu spunem nimic nou. Noi insistăm ca această obligaţiune să fie îndeplinită, deoarece prezenţa armatei străine încalcă multe drepturi ale cetăţenilor noştri’, a declarat Nicolae Timofti.

În acelaşi timp, preşedintele moldovean menţionează că, până recent, autorităţile de la Chişinău nu au insistat în această privinţă. ‘Probabil, a fost vorba şi de poziţia inconsecventă a Republicii Moldova de la început privind retragerea armatei, care nu vorbea atât de deschis despre acest lucru şi nu a cerut retragerea aşa cum se face în ziua de astăzi. Această poziţie a Republicii Moldova nu este în detrimentul unei alte ţări, ea este doar în interesul Republicii Moldova. Noi dorim să avem un teritoriu liber de armate străine’, a declarat Nicolae Timofti.

Nicolae Timofti, ales preşedinte al Republicii Moldova în martie curent, a vorbit de câteva ori de la tribune internaţionale despre necesitatea retragerii trupelor militare ruse de pe teritoriul ţării sale. ‘Trupele ruse, staţionate pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţământul statului gazdă şi contrar prevederilor constituţionale şi angajamentelor internaţionale, ar trebui să fie în cele din urmă retrase’, a declarat el în cadrul discursului său de la Adunarea Generală a ONU, de la sfârşitul lunii septembrie. El a menţionat acelaşi lucru şi în timpul unei intervenţii la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, de la începutul lunii octombrie.

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.

Rusia şi-a asumat încă din 1999 obligaţia de a-şi retrage muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova, angajament pe care nu l-a dus însă la bun sfârşit. În opinia experţilor şi politicienilor, prezenţa trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiune constituie unul dintre principalele motive care împiedică reglementarea conflictului transnistrean.

Ultima ora:

ObservatorGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâni

PoliticMarcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

EconomieRadu Hanga: Trebuie să ajungem la un anumit nivel de lichiditate pentru a fi interesanţi pentru platformele de tranzacţionare

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Mihai Mălaimare (sezonul 3, episodul 4)

EditorialGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe