Nicuşor Dan: 100 de minciuni sau promisiuni neonorate ale lui Sorin Oprescu

Nicuşor Dan trage un semnal de alarmă în legătură cu Sorin Oprescu. El candidează pentru funcţia de primar general.
EVZ: Vă rugăm să vă prezentaţi Nicuşor Dan: M-am născut în Făgăraş. În 1987 şi 1988 am câştigat Olimpiada internaţională de matematică. În anul 1989 am venit la Facultatea de matematică din Bucureşti. Am stat trei ani. În 1998 mi-am luat un doctorat în matematică la Paris după care m-am întors în România . Din 2000 până în 2006 am fost directorul executiv al unei şcoli universitare căreia i-am pus bazele împreună cu un grup în anul 2000, Scoala Normală Superioară Bucureşti, o unitate de învăţământ de elită care să ţină în România studenţi excepţionali de la ştiinţe exacte. Din anul 2008 sunt preşedintele Fundaţiei “Salvaţi Bucureştiul”. Cele mai mari succese au fost modificarea legii urbanismului în 2009, ca să nu se mai permită în cartiere blocuri cu prea multe etaje.
Totuşi se mai întâmplă Pentru că nu se respectă legea dar trendul este descrescător şi Legea este cât de cât utilizabilă. Înainte putea să vină oricine şi să facă ce vrea. Alte succese? Mediatice şi în instanţă, unde am câştigat 23 de procese. Care ar fi cel mai important proces câştigat în instanţă? Probabil blocarea Proiectului Aqua Parc în parcul Tineretului. Era vorba de şapte hectare de parc ce ar fi urmat să devină restaurante, parcări…Un proiect semnat de Piedone. De fapt am câştigat procese cu toate primăriile, mai puţin cu cea din sectorul 6 şi cu cea generală. Aveţi o Asociaţie care se cheamă „Salvaţi Bucureştiul”. De ce anume ar trebui să fie salvat? În 2008 perspectiva noastră era pe mediu, patrimoniu şi urbanism. Acum ea este mai vastă şi ţine de dezvoltarea în general a oraşului. Adică şi de bani, pentru că se risipeşte enorm în Capitală. Adică să ieşim din obsesia asta hai să facem şosele şi să ne îndreptăm şi către alte obiective ce pot fi şi productive. Aveţi o pregătire de urbanism? Doar de matematiciam. Nu am nici pregătire de jurist dar am câştigat destule procese pledând eu în instanţă. Cât priveşte urbanismul am asistat la atâtea dezbateri încât am experienţă şi am o ideie, deşi nu pot spune că sunt urbanist. Ce vă recomandă pentru candidatura la Primăria Generală? Faptul că nu sunt din sistem, sunt un om onest, nu sunt asociat cu nici o gaşcă şi am blocat proiecte de milioane de euro. Şi faptul că am dovedit abilităţi manageriale în învăţământ.
Aţi lansat un document care se cheamă “100 de minciuni sau promisiuni neonorate ale Primarului General Sorin Oprescu”. Care sunt cele mai mari, ce atârnă foarte greu în evaluarea bucureştenilor? Nu am vrut să facem o analiză ci un document suplu care poate fi citit de cât mai multă lume. Avem, de exemplu promisiuni de dezvoltare. Un nou spital municipal, parteneriate publice private cu companii de IT…Nu s-a întâmplat nimic. Vom atrage bani, 140 de milioane de euro pentru grădiniţe şi parcări. Nu numai că nu au atras dar, acum câteva zile un comunicat de la Standard & Poor reclama faptul că întrerup colaborarea, scad raitingul şi nu găsesc pe site-ul Primăriei suficiente date ca să continue evaluarea. Aşadar nu numai că nu a reuşit să atragă bani dar şi-a şi tăiat craca de sub picioare. A mai promis Oprescu terminarea retrocedărilor şi nu a făcut nici 10%. A mai promis dezvoltarea unui centru de proiectare urbană, un loc de reflecţie care să dea repere de dezvoltare. Acesta a fost desfiinţat. Ar mai fi nişte treburi delirante de genul: vom lua toate cablurile de pe stâlpi în 30 de zile, vom organiza olimpiada de vară la Bucureşti în 2020. Orice deszăpezire va dura patru ore. În trei ani vom scoate hipermarketurile afară din Bucureşti. Mai sunt chestiuni care ţin de respectarea legii.
Interviu complet, publlicat pe www.evz.ro
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe