Adriana
Publicat în 3 aprilie 2013, 15:11 / 101 elite & idei

Nicuşor Dan: Am dovada că Hala Matache a fost demolată ilegal

Nicuşor Dan: Am dovada că Hala Matache a fost demolată ilegal
+ Observator

Demolarea Halei Matache a început în urmă cu aproape o săptămână, la miezul nopţii de luni – 25 martie, după ce perimetrul şantierului a fost împrejmuit cu un gard înalt de doi metri iar macaralele au luat pe sus acoperişul monumentului istoric. Deoarece lucrările au fost făcute pe ascuns, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan a acuzat Primăria Capitalei de mai multe nereguli şi a anunţat că face plângere penală împotriva primarului general Sorin Oprescu.
Potrivit articolului 4 lit. c) din Legea constructiilor 50/1991, autorizatiile care privesc monumentele istorice se emite de Primarul General al Municipiului Bucuresti cu avizul Primarului de Sector. Aceasta prevedere este explicitata in articolul 22 al Normelor metodologice la Legea constructiilor 50/1991, sustine Nicusor Dan, presedintele Asociatiei „Salvati Bucurestiul”.

Pentru demolarea si reconstruirea Halei Matache era nevoie de un aviz al Primarului Sectorului 1. Conform adresei atasate, Primarul Sectorului 1 nu a emis avizul obligatoriu intrucat documentatia intocmita de Primaria Generala era incompleta.

Aici se află raspunsul formulat de Primaria Sector 1 care sustine ca nu a autorizat demolarea halei Matache.

Prin urmare autorizatia a fost emisa in mod ilegal de Primaria Generala. Acest nou motiv de nelegalitate, in culpa Primarului General, a Arhitectului Sef si a Secretarului General din Primaria Generala, va fi atasata la plangerea penala depusa la Parchet, formulata impotriva acestora si a Ministrului Culturii, informeaza Nicusor Dan intr-un comunicat remis B365.ro.

Lucrările pentru demolarea Halei Matache se desfășoară în spatele unui gard înalt de circa doi metri, acoperit cu un plastic opac, care nu lasă să se vadă nimic din exterior. Hala este înconjurată și ea de încă un zid, ridicat din urmă cu o săptămână. Aici, mai mulți muncitori și utilaje de construcții lucrau pentru a demola Hala Matache.

După ce marți după-amiază, în urmă cu o săptămână, muncitorii au demolat pereții exteriori ai Halei, în cursul nopții a fost translatat și acoperișul clădirii. Astfel, un fragment de acoperiș a fost mutat pe de-a întregul, cu o macara, conform Observatorul Urban:
Articol publicat pe http://www.b365.ro/nicusor-dan-am-dovada-ca-hala-matache-a-fost-demolata-ilegal_188953.html

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe