Nicușor Dan apreciază inițiativa Ministerului Mediului de a declara Lacul Văcărești parc național

Președintele Grupului de Inițiativă al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), Nicușor Dan, salută demersul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor de a supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre de Guvern privind declararea zonei naturale Lacul Văcărești ca parc național și instituirea regimului de arie naturală protejată.
„După aproape trei ani și jumătate de tergiversări, cauzate în principal de interesele politice divergente de la nivelul Primăriei Generale, se întrevăd șansele realizării acestei zone naturale protejate, la doi pași de centrul Capitalei. Bucureștiul, una dintre capitalele europene cu cel mai puțin spațiu verde, are nevoie de acest proiect pentru a aduce un plus de calitate în viața bucureștenilor”, consideră Nicușor Dan, potrivit unui comunicat al USB remis, marți, AGERPRES.
El mai spune că nu poate să nu constate că interesele celor aleși să-i reprezinte pe bucureșteni sunt departe de cele ale locuitorilor Capitalei, iar acest proiect a fost pus în pericol de nepăsarea manifestată de autorități.
Liderul USB subliniază, în acest context, nevoia reglementării regimului proprietăților la nivelul Capitalei, una dintre ”sursele de corupție ale administrației publice locale din ultimii ani”.
„Și la Delta Văcărești și în multe alte locuri din Capitală ne confruntăm cu problema regimului de proprietate. Poate că nu e întâmplător faptul că în cei șapte ani de mandat ai lui Sorin Oprescu s-a reușit rezolvarea doar a 4.000 de dosare în cadrul Comisiei de fond funciar de la nivelul Primăriei Generale. Conform datelor oficiale, în 2008 erau circa 29.000 de dosare de retrocedare nerezolvate, iar în prezent discutăm de 25.000 de dosare care așteaptă o rezolvare. Și, probabil, nu sunt deloc întâmplătoare nici acuzațiile de corupție aduse celor puși să rezolve problemele de proprietate în București”, susține Nicușor Dan.
El cere urgentarea de către Primăria Capitalei a unui audit extern, independent și profesionist, pentru a cerceta mai multe activități, precum și reglementarea regimului proprietăților.
Propunerea face parte din „Planul de curățenie generală” în primăriile din Capitală, un demers lansat de USB, la care sunt așteptați să se alăture toți bucureștenii care doresc o administrație curată, transparentă, în slujba cetățenilor.
Ultima ora:

ObservatorOana Șerban: Biopolitica azi – Cum ne controlează statul în numele siguranței?

PoliticVictor Negrescu: UE mai face un pas important – apărarea europeană primește un nou cadru de finanțare

EconomieRadu Hanga: Trebuie să începem să vorbim cât mai simplu despre investiţii şi să avem produse potrivite fiecăruia pentru a creşte lichiditatea

ExternOvidiu Nahoi: Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni

SocialAndrei Muraru: Revoluția lui Nawaf. În memoria lui Nawaf Salameh, un vizionar care a pus suflet în promovarea României

EvenimenteHoria Răzvan Botiş a primit premiul „In Memoriam Bogdan Gavrilă”

EditorialGrațian Mihăilescu: Ce-ar fi dacă Bucureștiul s-ar schimba în doar două zile? Soluții concrete, inovatoare și inspiraționale pentru un viitor urban mai verde și sustenabil la festivalul care reinventează relația oamenilor cu mediul urban

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe