OraNoua.ro
Publicat în 5 noiembrie 2014, 02:08 / 256 elite & idei

Nicusor Dan: De ce e incorect argumentul “nimeni nu merita votul meu” si alte motive pentru a merge la vot

Nicusor Dan: De ce e incorect argumentul “nimeni nu merita votul meu” si alte motive pentru a merge la vot

“Nu merg la vot / votez alb pentru ca nimeni nu merita votul meu”

Un gest simbolic are relevanta cand receptorul il intelege. In cazul nostru putem fi siguri ca receptorului putin ii pasa. Intreaga clasa politica are o incredere de 10% in sondaje si nu ii pasa.

Votul nu trebuie absolutizat. Nu este masura virtutii mele sociale, ci este o alegere pragmatica dintre cateva variante posibile, pe care o fac impreuna cu cateva milioane de concetateni. Daca ma gandesc la virtutea mea sociala, atunci trebuie sa intaresc mersul la vot cu alte manifestari sociale: proteste, actiuni civice, participare politica efectiva.

“Nu-l votez ca n-are sanse”

Un vot pentru un candidat care nu are sanse nu are nicio relevanta pentru clasa politica, asa cum am spus mai sus. Are insa pentru toti cei care voteaza la fel. O intreaga clasa de cetateni care poate constitui baza unei grupari politice viitoare, ale unei optiuni viitoare.

“Votul nu imi va schimba viata in urmatorii 5 ani”

Poate sunt in situatia in care situatia materiala, valorile in care cred, ma fac indiferent la viata politica. Sunt insa milioane de oameni pentru care viata in urmatorii 5 ani depinde de votul colectiv exprimat. Votul meu exprima solidaritatea cu toti acesti oameni.

Votul este expresia apartenentei la societate

Un vot nu conteaza fata de cele zece milioane exprimate. Conteaza doar daca ma gandesc la zecile de mii, sutele de mii sau milioanele de oameni care voteaza la fel. Faptul ca votam la fel si impreuna impingem societatea intr-o directie este o forma de participare la societate. Adica nu sunt cazut din cer, si eu pe-aici, ci parte a unei societati, cu o istorie in spate.

Cu cat voteaza mai putina lume, cu atat conteaza mai mult autocarele si pungile cu ulei si malai

Exista o masa mare de alegatori dependenti de ajutoarele sociale, si care vor vota intotdeauna cum le spune primarul. Exista o alta mare clasa de oameni care isi vand votul, pentru ajutoare materiale meschine. Ponderea voturilor acestor oameni in votul final depinde de numarul de oameni care voteaza. Cu cat voteaza mai putini oameni, cu atat ponderea lor este mai mare si votul nu este al societatii, ci al aceleiasi clase politice.

Sursa: http://romaniacurata.ro

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe