OraNoua.ro
Publicat în 4 mai 2016, 17:44 / 247 elite & idei

Nicușor Dan, printre candidații cu cei mai mulți susținători pe Facebook

Nicușor Dan, printre candidații cu cei mai mulți susținători pe Facebook

Nicușor Dan se află în topul candidaților la Primăria Capitalei cu cei mai mulți susținători pe Facebook, potrivit unui studiu realizat de Infopolitic și publicat pe site-ul propriu.

Foto: (c) infopolitic.ro

Studiul citat relevă că pe primele zece locuri în topul candidaților la alegerile locale, la nivel național (+10.000 de abonați) sunt următorii: Gabriela Firea (PSD, candidat pentru Primăria Capitalei) — 401.000 abonați Facebook, Bogdan Diaconu (PRU, candidat Primăria Capitalei) — 191.740, Nicușor Dan (USB, candidat Primăria Capitalei) — 77.156, Eugen Tomac (PMP, candidat la sectorul 1) — 71.008, Cătălin Predoiu (PNL, candidat Primăria Capitalei) — 67.000, Robert Negoiță (PSD, candidat la sectorul 3) — 39.090, Cătălin Cherecheș (Coaliția pentru BM, candidat Baia Mare) — 38.340, Robert Turcescu (PMP, candidat Primăria Capitalei) — 37.000, Horea Vușcan (PMP, candidat Oradea) — 29.530, Emil Boc (PNL, candidat Cluj Napoca) — 26.500.

Infopolitic precizează că în topul național au fost reținuți doar candidații care aveau peste 10.000 de abonați la momentul măsurătorii.

„Topul arată o dominație clară a candidaților din București, care au cei mai mulți susținători pe Facebook dintre toți candidații. Această concluzie este cumva naturală, dat fiind impactul major al Facebook-ului în București, comparativ cu restul țării. Totodată, nu trebuie ignorat faptul că unii candidați au un profil de imagine care trece de nivelul local, fiind persoane cu notorietate la nivel național”, concluzionează Infopolitic.

Studiul citat prezintă și o situație la nivelul partidelor. Astfel, în top 5 al candidaților din PSD sunt: Gabriela Firea (PMB) — 401.000 abonați Facebook, Robert Negoiță (sector 3) — 39.090 abonați, Ovidiu Portariuc (Botoșani) — 22.520, Florentin Pandele (Voluntari) — 13.270 abonați, Lia-Olguța Vasilescu (Craiova) — 11.350 abonați. Infopolitic precizează că, deși a fost inclus în topul PSD, Florentin Pandele a anunțat că va intra în cursa electorală independent.

Foto: (c) infopolitic.ro

Top 5 candidați PNL este următorul: Cătălin Predoiu (PMB) — 67.000 abonați Facebook, Emil Boc (Cluj Napoca) — 26.500, Nicolae Robu (Timișoara) — 18.839, Alexandru Nazare (sectorul 1) — 16.431, Ilie Bolojan (Oradea) — 13.280.

Foto: (c) infopolitic.ro

Top 5 candidați din partea ALDE este compus din: Adrian Ștef (Satu Mare) — 18.073 abonați Facebook, Ștefan Alexandru Băișanu (Suceava) — 13.279, Mircea Năstase (Craiova) — 6.840, Adrian Atomei (Brașov) — 5.340, Ovidiu Jidveian (Alba Iulia) — 5.200.

Foto: (c) infopolitic.ro

Din topul 5 candidați PMP fac parte: Eugen Tomac (sector 1) — 71.008 abonați Facebook, Robert Turcescu (PMB) — 37.000, Horea Vușcan (Oradea) — 29.530, Radu Cristescu (sector 2) — 23.597, Adrian Gurzău (Cluj Napoca) — 7.770.

Foto: (c) infopolitic.ro

În ceea ce privește UDMR, topul candidaților este următorul: Antal Arpad (Sfântu Gheorghe) — 14.500 abonați Facebook, Horvath Ana (Cluj Napoca) — 4.170, Pataki Csaba (Satu Mare) — 3.066, Bognar Levente (Arad) — 2.200, Zsolt Molnar (Timișoara) — 2.063.

Foto: (c) infopolitic.ro

Potrivit Infopolitic, M10, UNPR și PSRO sunt partidele ai căror cei mai populari candidați pe Facebook nu ating, individual, borna de 10.000 de aprecieri.

Studiul menționat prezintă și un top al candidaților pentru Primăria Municipiului București. Acest top este condus de Gabriela Firea (PSD), urmată de Bogdan Diaconu (PRU), Nicușor Dan (USB), Cătălin Predoiu (PNL), Robert Turcescu (PMP), Adrian Severin (PDS).

Infopolitic informează că pentru studiul prezentat a utilizat un algoritm de analiză cantitativă a numărului de like-uri maximal al fiecărui candidat anunțat, la nivel național, pentru alegerile locale. Perioada de culegere a datelor privind numărul de susținători ai candidaților la alegerile locale a fost 19 — 22 aprilie, „cu unele actualizări ulterioare punctuale (rezultate din reverificarea datelor)”.

„Baza de date nu reprezintă o construcție exhaustivă — aceasta este actualizată constant în funcție de modificările listelor de candidați și cele privind numărul de susținători pe Facebook (fani, prieteni sau ‘followeri’). Ne-am concentrat pe selecția candidaților care vor intra în cursa pentru conducerile primăriilor municipiilor de județ (plus orașul Voluntari pentru Ilfov), pentru Primăria Municipiului București și primăriile de sector din Capitală. Am decis să utilizăm în construcția bazei de date și a clasamentelor doar numărul de like-uri de pe cel mai important cont al fiecărui candidat. Există numeroase situații în care participanții anunțați la alegerile locale au atât conturi de fani (Facebook pages) cât și conturi de prieteni (cu ‘friends și followers’), de dimensiuni care variază”, precizează sursa citată.

De asemenea, Infopolitic arată că pentru a limita posibilitatea ca abonații online să se suprapună și pentru a prezenta o imagine cât mai aproape de realitate privind numărul de susținători pe Facebook a selectat valoarea maximă de persoane (fani sau prieteni+followers) de pe principalul cont deținut de candidat și nu suma conturilor.

„Nu am discriminat candidații în funcție de problemele de natură penală pe care le au, în condițiile în care legea permite acestor candidați să candideze (chiar și celor arestați sau în curs de cercetare/judecare). (…) Echipa Infopolitic își asumă eventualele erori generate de mediul politic dinamic (candidați înlocuiți înainte de alegeri; lipsa unor candidați din listă — posibil anunțați după realizarea analizei) și de ritmul rapid de schimbare a statisticilor Facebook (de la o zi la alta)”, mai menționează Infopolitic.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe