OraNoua.ro
Publicat în 17 decembrie 2014, 17:41 / 438 elite & idei

Nicușor Dan: Salvați Bucureștiul a anunțat deschiderea unui call-center pentru consultantă juridică gratuită

Nicușor Dan: Salvați Bucureștiul a anunțat deschiderea unui call-center pentru consultantă juridică gratuită

Asociația Salvați Bucureștiul în parteneriat cu alte ONG-uri din ţară a înființat din luna decembrie un call – center pe site-ul juristurban.ro unde cetăţenii vor putea primi consultantă juridică gratuită în urbanism, construcții, protecția patrimoniului și protejarea mediului. Astfel, cei interesați se pot adresa call-center-ului on-line, telefonic sau prin e-mail, iar juriștii vor răspunde întrebărilor. Modalitățile de rezolvare a situațiilor vor rămâne într-o bază de date de pe site pentru a constitui modele pentru rezolvarea problemelor similare, deci cetățenii pot intra pe site pentru a vedea dacă găsesc cazuri similare cu al lor.

Pentru a accesa call-center-ul cetățenii pot trimite întrebări/prezenta cazul prin:

– formularul de pe site: http://www.juristurban.ro/front-end/call-center/cautarelistare-cazuri-existente/

– telefon – 021.313.69.59 sau 0722.400.625;

– e-mail – juristurban@salvatibucurestiul.ro

Începând cu luna ianuarie 2015, în București, Cluj-Napoca și Iași vor funcționa centre de resurse locale în care cetățenii își vor putea prezenta direct cazurile. Pe site-ul juristurban.ro va fi realizată și o bază de date cu modele de acțiuni în instanță și cu hotărâri judecătorești în domeniile urbanism, construcții, protecția patrimoniului și protejarea mediului.

Organizațiile parte din proiect vor face și traininguri pentru cetățeni și societatea civilă pentru a-i învață să își apere drepturile în instanță în ceea ce privește urbanismul, construcțiile, protecția patrimoniului și protejarea mediului. Aceste traininguri vor avea o durată de câte două zile fiecare și se vor desfășura în luna ianuarie 2015 în București, Cluj-Napoca și Iași, iar ONG-urile și cetățenii care se înscriu vor fi inițiați în legislația specifică acestor domenii și în procedurile specifice proceselor în instanță. În continuare, 10 ONG-uri vor fi selectate și vor fi îndrumate în a întocmi și desfășură câte două procese în instanță.

De asemenea, pe același site va fi organizata o baza de date cu procesele Asociației Salvați Bucureștiul şi procesele altor ONG-uri, în care vor fi introduse proceduri, cereri, sentințe etc., astfel încât cetățenii si ONG-urile să beneficieze de toată aceasta expertiza în niște domenii care sunt înca la faza de pionierat.
“A doua componentă, constă în faptul că, după ce ONG-urile vor învăța în mod teoretic ce să facă, vor intra într-un program în care îi vom ajuta să facă lucrurile acestea. Fiecare ONG va avea dreptul la două procese în care vor fi ajutați de juriștii noștri.”, a declarat Nicuşor Dan.

Proiectul  Instrumente pentru accesul la justiție al ONG-urilor este realizat de în parteneriat de Asociația Salvați Bucureștiul, Asociația PlusMinus din Cluj-Napoca, Asociația Mai Bine din Iași, Asociația pentru Relații Comunitare și de societatea de avocatură Dobrinescu Dobrev. Proiectul este finanțat prin granturile SEE, 2009-2014, în cadrul Programului Fondului ONG în România.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe